Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.30. reggelén 

Magyarországon nem magas a koronavírus-fertőzés miatti halálozások száma a lakosságszámhoz képest – mondta a Dél-pesti Centrumkórház (Szent László kórház) infektológus főorvosa. Szlávik János hozzátette: a halálozások és a betegség előfordulása Magyarországon a környező országokéhoz hasonló mértékű. Az aktív fertőzöttek száma folyamatosan csökken, de miután a betegség hosszú lefolyású, még sokan vannak intenzív osztályon. Jelenleg is ápolnak olyan beteget, aki már négy hete van lélegeztetőgépen – mondta a szakember. A főorvos beszélt arról is, hogy az országban több tízezer ember eshetett át a koronavírus-fertőzésen, és az ismert esetek 80 százalékánál is enyhe tünetekkel vagy tünetmentesen zajlott le a betegség. Kitért arra, hogy több mint ezer ember került kórházba, és több mint ötszázan belehaltak a vírus szövődményeibe, hiszen a betegség nem csak a tüdőt, hanem az agyat, a szívet és a vesét is támadja, és ez a beteg alapbetegségeivel együtt végzetes.

 

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünneplik a keresztények. Pünkösd – húsvét és karácsony után – a harmadik legnagyobb keresztény ünnep, neve a görög pentékoszté (ötven) szóból ered.  A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) szerint pünkösdkor három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: a Szentlélek eljövetelére, amit  Jézus búcsúbeszédében megígért, az egyház alapítására és az „egész világra kiterjedő missziós munka” kezdetére. A Szentlélek kiáradásának bibliai leírása szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatta meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus – vagyis egyetemes – és apostoli – írták.

 

Levelet írt Orbán Viktor azoknak a friss diplomásoknak, akik a gazdaságvédelmi akcióterv részeként mentesültek idén a nyelvvizsga alól, írja a Hvg.hu. „A koronavírus által okozott egészségügyi és gazdasági válság az egész világot, így hazánkat is sújtja” – fogalmaz a miniszterelnök. Magyarország kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy megvédje a magyar emberek életét és egészségét – folytatja, majd arról ír, hogy a kormány elkezdte a

világjárvány okozta gazdasági károk enyhítését, biztosítja a munkahelyek megőrzését, a munkahelyteremtést, és újraindítja a gazdaságot. „Önnek így lehetősége nyílik arra, hogy a munkaerőpiacon a középfokú végzettséget igénylő munkakörökön felül már a felsőfokú végzettségével is elhelyezkedjen” – folytatja levelét a miniszterelnök, majd úgy zárja hogy  a magyar gazdaság újraindításához Önre is szükség van. Egyetlen magyar sincs egyedül.

 

Tovább könnyítheti a Magyar Honvédség utánpótlásának biztosítását a törvényalkotási bizottság módosító javaslata, amelyet a honvédelmi kérdésekkel foglalkozó törvénycsomaghoz fogadott el a testület csütörtökön. Ennek értelmében a szerződéses állományú katonák egyszeri szerződéskötési díjat kaphatnak a jövőben. A módosítás szerint az önkéntes tartalékos katonák esetében a miniszter eltérő illetményeket és más juttatásokat is megállapíthat, és csak három hónapos próbaidővel kell számolniuk azoknak az önkéntes tartalékos katonáknak, akik vállalják, hogy a tényleges szolgálati idejüket egybefüggően teljesítik.

 

Őszre halasztotta a bíróság a Hableány-ügy tárgyalását, szeptember 8-án kezdődhet meg a Viking Sigyn szállodahajó ukrán kapitányának pere; a férfi a vád szerint felelős a Hableány sétahajó tavaly májusi tragédiájáért, a halálos tömegszerencsétlenséget eredményező vízi balesetért – közölte a Fővárosi Törvényszék. A törvényszék tájékoztatása szerint a szeptemberi időpont mellett október 14-ére is kitűzött a bíróság egy új határnapot. Az ügyben március 11-én tartott előkészítő ülést a Pesti Központi Kerületi Bíróság, ezt a koronavírus-fertőzés veszélye miatti óvintézkedésként a hallgatóság és a sajtó munkatársai kivetítőn keresztül, külön teremből figyelhették. Nem voltak jelen a koreai túlélők és az áldozatok hozzátartozói sem, bár értesítették őket, a bíróságnak ugyancsak a fertőzés veszélyére hivatkozva jelezték, hogy nem kívánnak részt venni az ülésen. Az előkészítő ülésen április 30-ára, illetve május 28-ára tűzte ki eredetileg a bíróság a per tárgyalását, ám az áprilisi tárgyalás elmaradt és a csütörtökit sem tartják meg. Az előkészítő ülésen a bíró annak figyelembevételével határozta meg a tárgyalás időpontját, hogy az egyik dél-koreai sértett jogi képviselője akkor jelezte, a baleset első évfordulójára a dél-koreai áldozatok hozzátartozói várhatóan Budapestre utaznak egy megemlékezésre.

 

Külföld:

 

Andrej Babis cseh miniszterelnök nem ért egyet azzal a kulccsal, amely alapján az Európai Bizottság elosztaná a koronavírus-járvány által sújtott gazdaságok támogatására szánt uniós helyreállítási alapot. Babis határozottan elutasítja például, hogy a feltételek között fontos szerepet kapjon a munkanélküliségi mutató. „Elfogadhatatlan azoknak az uniós államoknak a megbüntetése, amelyeknek a válság ellenére is sikerül alacsonyan tartaniuk a munkanélküliséget” – írja a cseh kormányfő. Csehországnak a Prágában nyilvánosságra hozott adatok szerint majdnem 20 milliárd eurót kellene kapnia a 750 milliárd eurós európai mentőcsomagból. Babis nem ért egyet azzal sem, hogy a helyreállítási alap olyan országok gazdaságát támogassa, amelyeknek már hosszabb ideje költségvetési gondjaik vannak, s e gondjaikat a koronavírus-járvány csak még inkább kidomborította.

 

Szlovénia kapacitásai megteltek, és jelenleg nem tud részt venni a Földközi-tengerről kimentett migránsok áthelyezésében – mondta Ales Hojs belügyminiszter, miután telefonon beszélt Byron Camilleri máltai belügyminiszterrel. Camilleri ismertette szlovén kollégájával a máltai helyzetet, majd arra sürgette Ljubljanát, hogy segítsen a tengeren felvett migránsok közvetlen áthelyezésében. Hojs elmondta: Szlovénia jelenleg senkit nem tud befogadni, mert a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások megszűnésével valószínűleg folytatódni fog az illegális határsértések számának növekedése.  A tárcavezető rámutatott, hogy Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában most is nagyszámú migráns tartózkodik, majd hozzátette: a schengeni külső határokon – a szlovén-horvát határon – az elkövetkező hónapokban ismét nőhet a migrációs nyomás.

 

Legalább negyven halálos áldozata van a koronavírus-járványnak Brazília őslakosok lakta területein a szövetségi kormány adatai szerint, az első két halálesetet a héten regisztrálták a Xingu folyó medencéjében, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi területén. A két halálozás a kayapo indiántörzsben volt, amelynek vezetője 22 fertőzöttről számolt be. A törzs főnöke, Megaron az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: szeretné, ha Jair Bolsonaro brazil államfő és más tisztviselők megakadályoznák, hogy a favágók, a bányászok és a halászok belépjenek erre a területre, mert ok hurcolták be a vírust.  Bolsonaro korábban nem volt tekintettel az őslakosokra, bátorította fejlesztéseket az Amazonas térségében, bár az őslakosok ügyeivel foglalkozó FUNAI ügynökség a világjárvány miatt március közepétől megtiltotta a belépést ezekre a területekre. A helyi sajtó szerint a tilalom ellenére odaérkezett misszionáriusok, egészségügyi dolgozók, favágók és bányászok hurcolták be a kórt. A törzsfőnök most azt hangoztatta, hogy nem tőlük származik és terjed a vírus, hanem olyanok terjesztik, akik meg akarják szerezni az őslakosok földjeit.

 

Izraelben szerdától engedélyezték a vendéglők, kávéházak, bárok megnyitását, és az uszodák is elkezdhetik fogadni a nagyközönséget a koronavírus-járvány enyhülésével. A koronavírussal fertőzöttek számának fokozatos csökkenése nyomán szerdától újabb könnyítéseket vezettek be Izraelben. Több mint két hónapos szünet után óvatossági rendszabályokkal, a fizikai távolságtartás betartásával megnyitották a vendégek előtt a vendéglátóipart, az éttermeket, a kávéházakat, a bárokat. A vendéglők csak előzetes rendeléssel fogadhatják a vendégeket, és csak teljes kihasználtságuk 85 százalékával működhetnek. Mérniük kell a belépők testhőmérsékletét, és az asztaloknak legalább másfél méterre kell lenniük egymástól. Minden egyes új vendég előtt meg kell tisztítani az asztalokat és a székeket. A szabályok megszegőire súlyos bírságok várnak. Izraelben az utóbbi hetekben fokozatosan visszaszorult a járvány. A koronavírus megjelenése óta 16 757 fertőzöttet tartottak nyilván, akik közül 14 457-en már meggyógyultak. Jelenleg 37-en vannak súlyos állapotban, közülük 33-an lélegeztetőgépen. A halálos áldozatok száma eddig 281 volt.

 

Gazdaság:

 

Nagyon szűkszavúan adta hírül az MNB, hogy a legfontosabb jelenlegi szakmai képviselőjük, Nagy Márton alelnök lemondott „más fontos vezetői megbízása miatt”.  Azt nem árulta el az MNB, hogy Nagynak pontosan mi mást kell ilyen sürgősen vezetnie.

Jó ideje Nagy Márton volt a jegybank érdemi szakmai vezetője, még a külföldi a piaci szereplők is az ő szavára figyeltek úgy oda, mintha az elnöké lenne, és a kicsit is bonyolultabb döntésekről  rendre Nagy Márton adott alapos szakmai magyarázatot. Jelenleg a magyar jegybank válságkezelő csomagjának is ő volt a főszereplője, távozása ezért mindenképp váratlannak mondható. Nagy Márton 2002 óta dolgozott a jegybankban, fiatal kora ellenére ezzel már a legtapasztaltabb jegybanki döntéshozóink közé számított. Hozzá tartozott a devizatartalékunk, a teljes monetáris politikánk és a pénzügyi szabályozásunk, de még egy sereg egyéb olyan fajsúlyos ügyben is ő volt az igazi irányító, mint például a devizahitelek forintosítása, a növekedési hitelprogram, az államosított tőzsdénk vagy az MKB   privatizációja.

 

Időjárás:

 

Szombaton a napsütést elsősorban gomolyfelhők zavarhatják meg, de az ország legnagyobb részén száraz idő valószínű, csupán egy-egy helyen fordulhat elő futó zápor, esetleg zivatar. A Duna-Tisza közén gyenge, mérséklet lesz a légmozgás, másutt még élénk, néhol erős lehet az északi-északnyugati szél. Délután 16-22 fok várható.