Ezek a civil szervezetek töltik ki a közhasznúság lényegét

Ezek a civil szervezetek töltik ki a közhasznúság lényegét

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a civil szervezetek támogatásáról beszélt, de szóba került még a trianoni emlékezés is.

A politikus elmondta, eddig egyetlen civil szervezet sem adta vissza az elnyertt támogatását, azzal a címszóval, hogy a koronavírus-járvány alatti leállás miatt nem tudják a tervezett programjaikat végrehajtani, már azért sem, mert a végső elszámolási határidő 2021 májusa, azaz lesz idejük mindenre. Mindezek mellett a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) megengedte a nyertesek számára a programok átütemezését, sőt a tavaly elnyert összegek pénzügyi beszámolójának benyújtási határidejét is szeptemberre tolták.

Szalay-Bobrovniczky Vince a trianoni megemlékezések, annak a román értelmezése kapcsán azt jelentette ki, Romániában kifejezetten utaznak az ott élő magyar kisebbségre. A magyar külügyminiszter a napokban tárgyalt román kollégájával és abban maradtak, hogy nem lenne jó, ha ezek a viták a két ország kapcsolatát befolyásolnák, ugyanakkor Magyarország elvárja, hogy szomszédja tanúsítson tiszteletet a magyar nemzeti emlékek, emlékhelyek, Magyarország traumái iránt. A trianoni döntés, a békediktátum a magyarok számára traumát jelent száz évvel később is, de ez még hosszú ideig így is marad, ebből pedig gúnyt űzni, az nagyon csúnya dolog – tette hozzá.

Visszatérve a civil szférára, az államtitkár szerint nagyon fontosak azok a szervezetek, amelyek feladatokat vesznek le az államról, köztük vannak olyanok is, amelyek ennek a munkának az elismeréseként külön sorban szerepel az ország minden évi költségvetésében, hozzátéve azt is, hogy ezek a szervezetek töltik ki a közhasznúság lényegét. A most benyújtott költségvetésben, minden gazdasági nehézség ellenére a civil szféra a tavalyinál nagyobb összegből gazdálkodhat, a NEA kerete növekszik a fel nem ajánlott civilekre fordítható egy százalékos adók miatt. 2019-ben a magyar állampolgárok felajánlása 9 milliárd forint volt, ebből 27 ezer civil szervezet kapott közvetlenül pénzt.

A helyettes államtitkár ezeken túlmenően hivatalból foglalkozik a hazai zsidó felekezetekkel, szervezetekkel, mint megjegyezte, ez egy kihívás számára, de ezt élvezi, örömmel teszi.

Szalay-Bobrovniczky Vince beszélt arról a kormányzati segítségnyújtásról, amelyet a Magyarországi zsidó örökség Közalapítványon keresztül nyújt az elhagyott zsidó temetők megmentésére. A Mazsök pályázatain önkormányzatok indulhatnak a területükön lévő temetők érdekében, az államtitkár szerint egy település akkor cselekszik jól, ha egy ilyen ügyben szorosan együttműködik a zsidó felekezetekkel. A pályázatokon az önkormányzatoknak nem csak a temetők felújítását kell vállalni, hanem azok karbantartását is, hiszen csak így maradhatnak meg ezek a helyek az utókornak. A legújabb pályázat 532 millió forintról szól.