Ha van politikai akarat, akkor megállítható az illegális migráció

Ha van politikai akarat, akkor megállítható az illegális migráció

Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus-járvány és a migráció összefüggéseiről.

A főtanácsadó értékelte a luxemburgi Európai Bíróság döntését, amelyik elítélte a magyarországi tranzitzónák létét. Mint megjegyezte, az Európai Uniónak az elmúlt öt évben tett lépései nem mindig tanúskodtak a jó ütemérzékről, ha a migrációra gondol az ember, akkor ez egészen biztosan így van. Most még mindezek mellett a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban is elmondható, hogy az járvány elleni védekezésért felelős apparátus lebecsülte ezt az egészet, de maga az EU is passzív maradt, talán a döntéshozatali mechanizmusok nehézsége miatt is. Ezek után elmondható, mind a migráció, mind pedig a járvány ügyében a nemzetállamok cselekedtek a polgáraik védelmében. A két komoly probléma egy ponton összeért, amikor a balkáni útvonalon lévő országok mindegyike lezárta a határait, így sikerült megállítani az illegális migrációt, Bakondi György szerint ez is azt mutatja, ha van politikai akarat, akkor megállítható az illegális migráció. Ám így is van ezen az útvonalon 130 ezer ember, akik elindultak a szigorítások feloldása után.

A főtanácsadó szerint a járványveszély csökkenésével vett elő az Európai Unió több ügyet is, amelyeket egy időre felfüggesztettek, ezek egyike a tranzitzónákkal kapcsolatos bírósági döntés. Ez egyébként kicsit ellentmondásos a magyar álláspont szerint, hiszen az Európai Emberi Jogi Bíróság nemrégiben hozott egy határozatot, amely szerint a tranzitzónákban való tartózkodás nem minősül fogvatartásnak, ám az Európai bíróság az ítéletével ezzel szembement. A magyar kormány, de az emberi jogi bíróság is azt mondta, nincsenek korlátozva a tranzitzónákban a szabadságjogok, hiszen onnan szabadon lehet távozni abba az irányba, ahonnan jöttek, Szerbia felé, amelyik egyébként biztonságos harmadik országnak tekinthető.

Amikor kihirdetésre került a luxemburgi bíróság ítélete, akkor a magyar kormány egy uniós tematikájú ülést tartott, többek között ez a kérdés is napirendre került. Miután a magyarországi tranzitzónákat az elmúlt öt évben folyamatosan támadták, ráadásul megszületett az ítélet, ezért a kormány úgy határozott, megszünteti azokat a lehetőségeket, amiket a tranzitzónák kínáltak, de a határőrizet rendszerét nem változtatja meg. Aki meg szeretne menekültstátuszhoz jutni, annak az adott országban lévő magyar nagykövetséghez kell forduljon, jelen esetben a belgrádihoz.

A menekülteket illetően a főtanácsadó azt mondta, Magyarország mindig is hangoztatta, hogy nem kíván beleszólni más uniós tagállamok munkaerő-piaci politikájába, ki mennyi munkaerőt fogad be. Annak azonban mindig is ellenáll a magyar kormány, hogy illegálisan, okmányok nélkül, ismeretlen identitással, az európai és a hazai előírásokat semmibe véve embertömegek nyomuljanak be Európába, hiszen Magyarország nem csak a saját, de Európa határait is védi a déli országhatáron lévő kerítéssel. Arról nem beszélve – emelte ki Bakondi György, hogy a járvány lecsengésével a nyomás ereje megnövekedett.

A főtanácsadó szerint nagyon figyelni kell, hiszen a mostani migrációs tömegben is vannak alvó ügynökök, az Iszlám Állam emberei fordulnak elő a menekültek között, ez már megtörtént, hiszen a különösen tragikus párizsi terrorcselekményt is ilyen emberek követték el. Egy biztos, a kockázat továbbra is megvan, ezért sem szabad ellenőrzés nélkül beengedni senkit. Mindezek mellett a magyar kormány abban is határozott álláspontot képvisel, amely szerint nem szeretnék, hogy bárki az EU-n belül akarja meghatározni, hogy kik élhetnek Magyarországon. Beszélnek róla, többször is visszaemelik a kötelező kvótát, bár amikor Magyarország a közösség teljes jogú tagja lett, akkor erről nem volt szó. A főtanácsadó szerint ezeket az ügyeket egy kiterjedt hálózattal rendelkező nemzetközi csoport befolyásolja, ami Soros György nevéhez köthető.

Bakondi György kifejtette, bár a kritikusok erről nem szólnak, de Magyarország a nemzetközi szabályoknak megfelelően több embernek is biztosított menekültstátuszt, olyanoknak, akik hitelt érdemlően bizonyították, hogy háborús körülmények miatt kellett elhagyni otthonukat. Hozzátette, ez egy átmeneti védelmet jelent, a Genfi Konvenció értelmében is, az is igaz, a menekültnek kötelessége együttműködni a hatóságokkal, minden jogszabályt is be kell tartson. Olyan nem szerepel a konvencióban – jegyezte meg a főtanácsadó, hogy valaki Líbiából egy ladikkal elindul, majd felveszi őt egy hajó, hogy ő automatikusan jogosult lesz Európában politikai menedékjogra.