Megkezdődött a bírósági eljárás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.25.-reggelén 

„מלך ישראל בבית המשפט”: הסיקור בעולםב”גרדיאן” הבריטי טענו כי אם נתניהו יורשע הוא עלול להישלח ליותר מעשור בכלא, ב”ניו יורק טיימס” נכתב כי משפטו לוקח את ישראל „לארץ לא נודעת, לטריטוריה מסוכנת” וב-BBC הסבירו כיצד בישראל ראש ממשלה יכול לכהן ולעמוד למשפט בעת ובעונה אחת. כותרות האתרים בעולםynetעדכון אחרון:  25.05.20 , 00:11

 

Magyarország járványügyi szempontból nagyon jól teljesített és szakmai szempontból sem teljesített rosszul a koronavírus-járványban – jelentette ki a Dél-pesti Centrumkórház főigazgató főorvosa. Vályi-Nagy István beszámolt arról, hogy Magyarországon az egymillió lakosra vetített halálozások száma sokkal kisebb, mint a fejlettebb nyugat-európai országokban. Kiemelte, a centrumkórház nagy eredményeket ért a súlyos és intenzív osztályra került koronavírus-betegek kezelésében, a világon az elsők között kezdték el a vérplazmaterápia alkalmazását és az akár a páciens halálához is vezető immunológiai vihar elleni terápiát. Ezen az innovatív terápiákban húsz beteg részesült a kórházban, 12 ember kezelése jelenleg is tart, és mindösszesen egy embert veszítettek el ezen kezelések alatt – ismertette a szakember, hozzátéve, jelenleg négy ember részesül vérplazma-terápiában, egy páciens túl van a kezelésen, ő már kikerült az intenzív osztályról. Vályi-Nagy István elmondta azt is, hogy az intézmény intenzív osztályán 18 beteget ápolnak jelenleg is, és eddig 325 igazolt koronavírus-fertőzöttet ápoltak a Szent László telephelyen, intenzíven 52-en feküdtek eddig.

Részleges szerződéskötési korlátozást rendelt el az emberi erőforrások minisztere az Állami Egészségügyi Ellátó Központ fenntartásában álló egészségügyi intézmények számára. Ennek lényege az, hogy a kórházak csak abban az esetben köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társasággal, egyéni vállalkozóval, vagy magánszeméllyel, ha azt szakmailag kellően megindokolják, és a kérelmet az EMMI háttérintézményén, az ÁEEK-n keresztül jóváhagyásra felterjesztik az Operatív Törzs vezetőjéhez. Az Operatív Törzs véleménye alapján pedig végül az EMMI minisztere dönt az adott kérdésben. Az intézkedés legfőbb célja az EMMI közleménye szerint a betegellátás biztonságának fenntartása, hogy a mostani járványkészültségben a kórházi rendszert ne terheljék hosszútávú szerződések. Hozzátették: ez a rendelkezés a napi ellátásban nem okoz időkésedelmet, nem érinti a munkaszerződéses dolgozókat, és egybevág a kormány azon szándékával, hogy megakadályozza a kórházak újbóli eladósodását.

Arra kérte a budapestieket Karácsony Gergely, hogy a trianoni döntés századik évfordulóján, június 4-én 16 óra 30 perckor egy percre álljon meg a főváros. A tömegközlekedés járművei leállnak majd. A főpolgármester közösségi oldalán úgy fogalmazott: szembe kell nézni rossz döntésekkel a régmúltból és a közelmúltból is, nem a múltban szerzett sebek elfedése, hanem éppen a jövő lehetőségeinek megragadása miatt. Azt írta: az 1920-as trianoni békediktátumban, a történelmi Magyarország felszámolásában a nagyhatalmak önzése és felelőtlensége mellett jelentős szerepe volt a dualizmus magyar politikai elitjének, korlátozó politikájának is. A mai felelős nemzetpolitikáról Karácsony Gergely úgy vélekedett, hogy minden eszközzel támogatni kell a határon túli magyar közösségeket, de ezt akadályozza minden olyan tett és kimondott szó, amit a környező országokban a határok megváltoztatására való törekvésként lehet értelmezni.

Az MSZP szerint elhárult az akadály a tömeges kórházi koronavírus-fertőzések kivizsgálása elől – mondta a parlament népjóléti bizottságának szocialista elnöke. Korózs Lajos úgy fogalmazott, továbbra sem nyugszanak a kedélyek a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban kialakult járványhelyzet ügyében, ezért azt várják, hogy az ott történtetről az emberi erőforrások minisztere is tájékoztatást ad majd a népjóléti bizottság hétfői ülésén. A MSZP képviselője megerősítette, továbbra is úgy gondolják, hogy Kásler Miklósnak le kellene mondania, mivel személyes felelősség terheli az egészségügy alulfinanszírozottsága, az ágazatban dolgozók alacsony fizetése, a kórházi ágyak járvány alatti kiürítése, az alapellátás leállítása és az orvosi beavatkozások elhalasztása miatt.

Bakondi György, a miniszterelnök biztonsági főtanácsadója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a koronavírus-járvány és a migráció összefüggéseiről. A menekülteket illetően a főtanácsadó azt mondta, Magyarország mindig is hangoztatta, hogy nem kíván beleszólni más uniós tagállamok munkaerő-piaci politikájába, ki mennyi munkaerőt fogad be. Annak azonban mindig is ellenáll a magyar kormány, hogy illegálisan, okmányok nélkül, ismeretlen identitással, az európai és a hazai előírásokat semmibe véve embertömegek nyomuljanak be Európába, hiszen Magyarország nem csak a saját, de Európa határait is védi a déli országhatáron lévő kerítéssel. Arról nem beszélve – emelte ki Bakondi György, hogy a járvány lecsengésével a nyomás ereje megnövekedett.  Bakondi György kifejtette, bár a kritikusok erről nem szólnak, de Magyarország a nemzetközi szabályoknak megfelelően több embernek is biztosított menekültstátuszt, olyanoknak, akik hitelt érdemlően bizonyították, hogy háborús körülmények miatt kellett elhagyni otthonukat.

 

Külföld:

A cseh államfő és a kormányfő egyaránt elítélte Tomás Petrícek külügyminiszter és két elődje szombaton megjelent közös írását, amelyben bírálták a Jordán folyó nyugati partján lévő zsidó települések tervezett izraeli elfoglalását. Milos Zeman elnök úgy vélte, hogy a baloldali Právo című lapban megjelent cikk ellentétes a cseh külpolitikával és rontja a cseh-izraeli kapcsolatokat. Hasonló véleményt fogalmazott meg a Tomás Petrícek és két elődje, Lubomír Zaorálek, illetve Karel Schwarzenberg által jegyzett cikkről Andrej Babis miniszterelnök is. A külügyminisztérium a bírálatokat alaptalannak minősítette. A cseh külügyminiszter és két hivatali elődje úgy véli, hogy a települések Izraelhez csatolása a jövőben lehetetlenné tenné az önálló palesztin állam megalakítását. Felhívták a figyelmet arra, hogy a közel-keleti konfliktust a nemzetközi megállapodások két önálló állam, Izrael és Palesztina létrehozásával szeretnék megoldani. Andrej Babis leszögezte, hogy Csehország külpolitikáját a kormány határozza meg. „Ezért elfogadhatatlan, hogy olyan lényeges kérdésben, mint az Izraelhez való viszony, a kormány egyes tagjai, adott esetben két miniszter, olyan saját állásfoglalást tegyenek közzé, amelyet a kormány nem vitatott meg, de amelyet külföldön Csehország álláspontjának tartanak” – mondta a miniszterelnök az iDNES hírportálnak.

Kínának és az Egyesült Államoknak el kell kerülnie egy újabb hidegháborút – jelentette ki Vang Ji kínai külügyminiszter, hangsúlyozva, hogy az együttműködésen mindkét ország nyer, a konfrontáción viszont veszít. A miniszter ugyanakkor élesen bírálta az Egyesült Államokat, mondván egyes amerikai politikusok „hazugságokat” és „összeesküvés-elméleteket” terjesztenek az új koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kínai lépéseket illetően. Úgy fogalmazott: „sajnálatos, hogy miközben a koronavírus még továbbra is jelen van, egy politikai vírus is terjed az Egyesült Államokban, minden lehetőséget kihasználva arra, hogy támadja és becsmérelje Kínát”. Vang Ji szerint az Egyesült Államoknak és Kínának félre kell tenniük a nézetkülönbségeiket, és együtt kell működniük a vírus elleni harcban. Hozzáfűzte: Kína már több mint 11 milliárd védőmaszkot exportált az Egyesült Államokba, azaz minden egyes amerikai állampolgárra 40 darab maszk jutott.

Akár öt év szabadságvesztéssel is sújthatják azokat, akik izraeli állampolgárokkal kommunikálnak a perzsa államban. A teheráni törvényhozás minderről a múlt héten hozott határozatot. A meglepő hírről az Arutz Sheva izraeli hírportál számolt be. A hivatkozási forrás egy Twitter bejegyzés, amely Dvir Amar izraeli újságírótól származik. Az új iráni rendelkezés értelmében akár öt évre is börtönbe zárható az az iráni állampolgár, aki bármilyen jellegű diskurzust folytat olyan személlyel, akinek izraeli útlevele van. Egy iráni zsidó közösségi elöljáró tájékoztatta Amart, hogy a rendeletet a múlt héten hozták Teheránban, és a lakosság többsége még nem tud minderről. Ő azonban óvatosságból már most arra kényszerült, hogy beszüntessen minden digitális kommunikációt Izraellel.

Megkezdődött a bírósági eljárás Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök ellen korrupció, csalás és hivatali visszaélés vádjával vasárnap Jeruzsálemben. Izrael történelmében először fordul elő, hogy hivatalban lévő miniszterelnök ellen kezdődött büntetőeljárás. Az izraeli televíziók élő adásban közvetítették, amint Netanjahu bevonult a jeruzsálemi körzeti bíróság üléstermébe. Netanjahu a bíróság épületében, a terembe való belépése előtt tartott beszédében – a mögötte felsorakozott Likud párti miniszterek előtt állva – azzal vádolta meg a rendőrséget és az ügyészséget, hogy személye, a Likud párt, valamint a jobboldali kormányzás megbuktatására törekednek, ezért mondvacsinált ürügyekkel vádakat koholtak ellene.

צילום: אוהד צויגנברג„מלך ישראל בבית המשפט”: הסיקור בעולםב”גרדיאן” הבריטי טענו כי אם נתניהו יורשע הוא עלול להישלח ליותר מעשור בכלא, ב”ניו יורק טיימס” נכתב כי משפטו לוקח את ישראל „לארץ לא נודעת, לטריטוריה מסוכנת” וב-BBC הסבירו כיצד בישראל ראש ממשלה יכול לכהן ולעמוד למשפט בעת ובעונה אחת. כותרות האתרים בעולםynetעדכון אחרון:  25.05.20 , 00:11

 

Play VideoLinks.שובל הפגינה למען נתניהו: „זו המתנה לבת מצווה”חדשותהנה השעון החכם שכולם בישראל חיכו לוLife Gadget Newsהטבעת המהפכנית לאף להפסקת הנחירות שוברת שיאי מכירות בישראלSilentSnore

 

מגפת הקורונה תופסת את הכותרות הראשיות באתרי החדשות בעולם כבר יותר מחודשיים. אבל מלבדה, הייתה אתמול (א’) עוד כותרת מרכזית אחת ברחבי העולם – פתיחת משפטו של ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו. גם האיסור על עיתונאים להיכנס לדיון הראשון, עקב מגבלות הקורונה, לא מנע את הסיקור הנרחב, שכלל את תמונותיו של נתניהו במסכה – ואת המתקפה שלו על גורמי אכיפת החוק, רגע לפני פתיחת המשפט.

 

נאום ההתקפה של נתניהו, והעובדות מהצד השני

השלב הבא במשפט נתניהו, והדרישה מ-333 העדים

אלו השרים שליוו את רה”מ, ואלו הבכירים שלא באו

„הוא זכאי”: ילדת בת המצווה שריגשה את נתניהו

 

ברשת „סקיי ניוז” הראו את המפגינים מחוץ לאולם בית המשפט המחוזי בירושלים, ואמרו: „הוא ניסה לעשות הכול כדי להימנע מהאירוע הזה, אבל היום זה קרה. האיש שקוראים לו ‘מלך ישראל’ הגיע לבית המשפט. יום היסטורי למדינה הזו – ראש ממשלה מכהן נאשם בשחיתות”.

 

סיקור משפטו של בנימין נתניהו בתקשורת העולמית ()הכותרת ב-CNN

 

Gazdaság:

 

Az idén nyáron inkább vidékre, mint a tengerhez utaznának a magyarok: a veszélyhelyzet elmúltát követő három hónapon belül a megkérdezettek 36 százaléka tervez belföldre utazni, és 15 százalék látogatna külföldre – derül ki Lounge Group elemzéséből, amelyet a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) megbízásából készített. Kiemelték: a pandémiás időszak a turizmust is fenekestül felforgatta. Az áprilisi adatok szerint a tavalyihoz képest kevesebb mint felére esett vissza az emberek internetes érdeklődése az utazásokkal kapcsolatban.     Egy négyezer felnőtt megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásból kiderült: a koronavírus járvány miatt a lakosság 43 százalékának hiúsult meg az idei évre tervezett belföldi vagy külföldi utazása. Azok közül, akik lemondták a korábban tervezett útjukat, egyharmadnyian a járvánnyal kapcsolatos félelmeik miatt dobták sutba a terveiket, újabb harmaduk pedig az úti cél megközelíthetetlensége miatt. A kimaradt utakat részben pótolni fogják az emberek, aminek a belföldi turizmus lehet a nyertese, a megkérdezettek nagy többsége ugyanis a hazai utakat részesíti majd előnyben a járvány után – mutat rá az elemzés.

 

Időjárás:

 

Hétfőn labilis, magas nedvesség tartalmú levegő alakítja az időjárást. Változóan napos-gomolyfelhős időben országszerte megvan az esélye helyi, kis körzeteket érintő záporok, zivatargócok kialakulásának. Viharos gócokra elsősorban a Tiszántúl térségében és a délután folyamán van esély, de egy-egy zivatar a Nyugat-Dunántúlon is kialakulhat. Élénk, a Tiszától nyugatra olykor viharos (50-60 km/óra) lökésekkel kísért ÉNY-i szél fúj.

Éjszaka csökken a csapadékhajlam. Marad a változóan csillagfényes-mérsékelten felhős égbolt és a szeles idő.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel 5 – 11, hétfő délután  17 – 20, északkeleten 15, kedd reggel   5 – 10  fok körül alakul.