A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.05.23-reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.05.23-reggelén 

            Hétfőtől folytatódik a védőoltások beadása a hetedik osztályos tanulóknak – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: a tavaszi kampányoltások közül a kötelező, Hepatitis B vírus elleni vakcinából az őszi első adagot 98 ezer tanuló kapta meg, a másodikat azonban márciusban csak 20 ezer diáknak tudták beadni a járványügyi helyzet miatt. Az oltásból kimaradt diákoknak május 25. és június 12. között pótolják az oltást. Ugyanebben az időszakban kapja meg a HPV (humán papillomavírus) elleni védőoltás áprilisban elmaradt második részletét az a mintegy 41 ezer 7. osztályos lány, akinek a szülei igényelték az oltást – tette hozzá.  Kiemelte: az oltási kampány során is fokozottan ügyelnek a járványügyi szabályok betartására, a tanulók időpontra érkeznek majd. Müller Cecília arról is beszélt, hogy csökkenő tendenciát mutat az aktív fertőzöttek száma, szerdán is 43 új igazolt fertőzöttet regisztráltak. Ezért a járványügyi készültséget fenn kell tartani – hangsúlyozta.

A magyarok békeidőben, veszélyhelyzetben, katasztrófák és világjárványok idején is számíthatnak a katonákra, akik életük árán is megvédik őket – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) parlamenti államtitkára. Németh Szilárd elmondta: 171 évvel ezelőtt ezen a napon vették be a magyar honvédek Buda várát.  Örök hála és tiszteletünk a ’48-as honvédoknak és Görgei Artúrnak. Köszönet és elismerés a mai Magyar Honvédségnek is, amely példamutató módon szolgálja a hazát, őrzi Magyarország függetlenségét, a békét, a magyar biztonságot és szabadságot – tette hozzá.  Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott a honvédelem napja alkalmából köszönetet mondott a katonáknak.

Sikeresnek és eredményesnek értékelte a koronavírus-járvány miatt bevezetett digitális oktatást a köznevelési államtitkár. Maruzsa Zoltán elmondta, éppen ezért maradnak a „jól bevált” munkarendnél, így a nyári szünetig hátralévő időben folytatódik a digitális oktatás.   „Viszont azt a merev tiltást, ami március 14-el megszületett (…), feloldottuk június 2-től, azért, hogy ahol erre szükség van, ahol érdemes egy kiscsoportos vagy akár egyéni konzultációt, felzárkóztatást – a tanévzáráshoz szükséges találkozást – szervezni, ott ezt meg tudják tenni az intézmények” – emelte ki. Bízik benne, hogy a diákokat nem dolgozatírásra hívják majd be az intézmények – mondta -, hanem ezt valóban lehetőségként kezelik majd. A pedagógusok egyeztessenek a szülőkkel, és az intézményvezetők se önhatalmúlag rendeljék el az esetleges behívást – tette hozzá.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását és ezt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára. Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette. Közölte, a DK költségvetési támogatásának felfüggesztését azt követően függesztették fel, hogy a párt elnöke az ÁSZ korábban nyilvánosságra hozott jelentéstervezetre adott észrevételében elutasította a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását.A főtitkár tudatta, a számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét arról, hogy milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását, és amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

Dr. Bajkai István, a Fidesz országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az együttműködésről, a járvány utáni helyzetről, valamint az Európai Bíróság ítéletéről.  A képviselő röviden értékelte a luxemburgi Európai Bíróság ítéletét, amelyik Magyarországgal szemben foglalt állást. Mint megjegyezte, alaposan meg kell vizsgálni ezt a döntést, meg meg kell nézni a magyar jogszabályokat is, amelyek egyébként teljes mértékben összhangban állnak az uniós normákkal. Véleménye szerint a bíróság ezzel az ítéletével nem jogot alkalmazott, hanem jogot alkotott, valamint szembemegy a magyar migrációs politikával, valamint a határok megvédésével. Bajkai István hozzátette, ez a döntés akár alkotmányossági kérdéseket is felvethet, azaz az ítéletet a magyar Alaptörvény szellemiségében kell megvizsgálni.

Bajkai István beszélt arról is, hogy a kormány döntése értelmében idén az üzlettulajdonosoknak nem kell közterület-használati díjat fizetni a teraszok után, mint megjegyezte, fontos lenne, hogy ez a kedvezmény megjelenjen az árakban is, hiszen most egy nehéz időszakban van az ország és mindenkinek, így a vendéglátósoknak is fontos, hogy legyen vendég. Persze az is igaz, ezek az üzletek is komoly veszteségeket szenvedtek el a leállás alatt, de most újra kell építeni a bizalmat.

 

Külföld:

A brit statisztikai hivatal (ONS) legfrissebb összesítése szerint a közép- és kelet-európai EU-országok állampolgárai közül többen távoztak tavaly Nagy-Britanniából, mint ahányan tartós letelepedés céljából érkeztek. A kimutatás alapján a folyamat egyértelműen a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) négy éve tartott népszavazáshoz köthető. Az éves becslés szerint az ONS által EU8-csoportként jelölt országok – vagyis az Európai Unióba 2004-ben felvett nyolc közép- és kelet-európai tagállam, köztük Magyarország – nagy-britanniai bevándorlási mérlege a teljes EU-adatsoron belül egyedüliként negatív: ezekből az országokból 2019-ben 33 ezren érkeztek, viszont 44 ezren távoztak Nagy-Britanniából, vagyis az EU8-ak nettó bevándorlási egyenlege mínusz 11 ezer volt a decemberrel zárult naptári évben. Az Európai Unió egészéből még mindig többen települnek le Nagy-Britanniában, mint ahányan elköltöznek: az ONS csütörtöki ismertetése szerint tavaly 196 ezer EU-állampolgár érkezett egy évnél hosszabb idejű tartózkodás céljából, 147 ezren távoztak, vagyis a teljes nagy-britanniai uniós bevándorlás nettó egyenlege plusz 49 ezer volt 2019 egészében.

A határok újbóli megnyitásával a koronavírus-járvány terjedését elsőként visszaszorító északkelet-olaszországi Veneto tartomány teljes biztonságban várja a turisták visszatértét – hangoztatta Luca Zaia tartományi kormányzó, a Liga párt egyik legnépszerűbb politikusa.   Luca Zaia a közösségi oldalán adott interjúban kijelentette: a Venetóba érkező látogatók garanciát kapnak arra, hogy a régió egészségügyi szempontból „biztonságosabb, mint a saját lakásuk”. Megjegyezte, Veneto közegészségügyi rendszere Olaszországban a legelső helyen áll, és világszinten is az elsők között szerepel.  „Velence városa, tengerpartjaink, Bibbione, Jesolo, Caorle, a Garda-tó szebb, mint valaha, és várja a turisták visszatértét, ahogy Olaszország megnyitja határait június 3-tól” – hangoztatta Luca Zaia. Hozzátette, a tartomány újraindult, és „erősebb, mint korábban”. Megjegyezte, Veneto történetében nem ez volt az első súlyos válság, ezért a tartomány „tudta, mit kell tennie”.

Az iráni haditengerészet folytatja rendszeres bevetéseit a Perzsa-öbölben – jelentette katonai forrásokra hivatkozva az ISNA iráni hírügynökség, egy nappal azután, hogy az Egyesült Államok arra figyelmeztette Teheránt: tartsa távol haditengerészeit az amerikai hadihajóktól.  „Az Iráni Iszlám Köztársaság Perzsa-öbölben és Ománi-öbölben található haditengerészeti egységei a szakmai elvek betartása mellett folytatják a megszokott küldetéseiket, ahogyan eddig is” – nyilatkozott név nélkül egy katonai vezető az ISNA-nak. Áprilisban 11 iráni hajó az amerikaiak szerint túl közel hajózott haditengerészetük és parti őrségük hajóihoz a Perzsa-öbölben.

      1. Magyarország húszezer eurós támogatást nyújt keresztény palesztinoknak, egy Betlehem melletti iskolának a koronavírus-járvány idején.  Rada Csaba, Magyarország ramallahi képviseleti irodájának misszióvezetője szerdán a Betlehem melletti Beit Dzsallába és Beit Szahurba látogatott, ahol Magyarország szolidaritásáról és támogatásáról biztosította a helyi keresztény vezetőket.   Beit Szahurban a külképviselet nevében megállapodást írt alá a helyi görögkatolikus iskola igazgatójával 20 ezer euró összegű támogatásról, amelyet az iskola infrastrukturális fejlesztésekre és fenntartásra fog fordítani. A megállapodás aláírása után a magyar delegáció látogatást tett a szomszédos Beit Dzsallában a Szent Miklós Időseket Segélyező Otthonnál is. A magyar képviseleti iroda egészségügyi és fertőtlenítő szereket adományozott a nagy múltra visszatekintő helyi intézménynek, hogy segítse az idősotthont a koronavírus-járvánnyal szemben.

 

Végül egy örömteli hír:

 

Mosómedve ötös ikrek születtek a debreceni állatkertben, a március 31-én napvilágot látott bocsokat csütörtökön mutatta be a sajtónak az állatkert igazgatója. Nagy Gergely Sándor azt mondta, a kicsik körülbelül kéthónapos korukig anyjuk folyamatos gondoskodását élvezik majd. Születésükkel immár 11 tagja van az ország legnagyobb állatkerti mosómedvecsapatának. A mosómedve (Procyon lotor) Észak- és Közép-Amerika víz közeli területein és erdőségeiben őshonos mindenevő ragadozó. Magyar elnevezését onnan kapta, hogy rendkívüli tapintóérzékű mancsával jellegzetes, mosásra emlékeztető mozdulatokat tesz, amikor a vízfenéken kutat táplálék után. A közhiedelemmel ellentétben nem mossa meg táplálékát, és aligha volna rá szüksége, hiszen kiváló alkalmazkodóképességének köszönhetően még a városokban is megél, és az élelmiszerhulladékot is megeszi. További jellegzetessége a fekete-fehér csíkos farok és a fekete „banditamaszk,” tetszetős prémje miatt pedig Európába is áthurcolták tenyésztési célból.

 

Időjárás:

 

Szombaton is alapvetően mérsékelt, délire forduló szél lesz jellemző. A Dunántúl térségében is csökken a felhőzet, de egész nap sok marad a felhő, míg a Dunától keletre napos, gyengén felhős idő ígérkezik. Napközben a nyugati térségben lehet kisebb, szórványos eső. Éjjel hidegfront hozhat kiterjedt, tartós esőt és szélerősödést.  A jellemző hőmérséklet átlaga  szombat reggel nyugaton 11, keleten 4-8,  szombat délután délnyugaton  21,  északkeleten 15,  délkeleten 22  fok körül alakul.