V4- Angela Merkel német kancellárral tárgyal videokonferencia keretében

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.19.- reggelén 

Júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon – írta Varga Judit igazságügyi miniszter. Közölte, a kormány a felhatalmazási törvény elfogadásakor és azt követően is hangsúlyozta, hogy amint a járványhelyzet ezt lehetővé teszi, megszüntetik a rendkívüli jogrendet. Hozzátette: ahogyan Orbán Viktor miniszterelnök pénteken jelezte, már májusban beterjesztésre kerülhet az erre vonatkozó törvényjavaslat, és annak az Országgyűlés által való megtárgyalását valamint elfogadását követően, júniusban megszűnhet a rendkívüli jogrend Magyarországon. Varga Judit hozzátette: a világjárvány közepén, a védekezés legnehezebb napjaiban a hazai ellenzéki pártok képviselői „karöltve a nyugat-európai politikai vezetőkkel, a liberális fősodratú médiával és a jól ismert szatellit civilszervezeteikkel, mással sem voltak elfoglalva, mint hogy egy soha nem látott intenzitású, koordinált politikai támadást intézzenek hazánk ellen”.

Harmadára csökkent a kórházi ápolásra szoruló aktív fertőzöttek száma, akiknek eddig csaknem felét kezelték egészségügyi intézményben – közölte az országos tisztifőorvos.  Müller Cecília közölte: az 1673 aktív fertőzöttből 568-at ápolnak már csak kórházban, és közülük 46-an vannak még lélegeztetőgépen. Az elmúlt egy-két napban egy nagyon mérsékelt, de egyértelmű emelkedés volt igazolható a járványügyi számadatokban – jelezte. Ezért felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki tartsa be a korlátozások enyhítését követően is az alapvető védekezési szabályokat. A tisztifőorvos elmondta, hogy hétfőtől új járványügyi szabályok és értékelésmód lépett életbe, Budapestet és a vidéket külön figyelik. Az adatok szerint az aktív fertőzöttek megoszlása a főváros és a vidék között 45-55 százalék. Az elhunytaknak a 62 százaléka van Budapesten nyilvántartva, a gyógyultaknak pedig a 45 százaléka; az 1400 gyógyult közül Budapesten regisztráltak 636-ot, vidéken 764-et – ismertette. Müller Cecília kifejtette: a Magyarországon igazolt fertőzöttek közül 462-en haltak meg – hétfőre 11-gyel emelkedett a számuk -, ők általában valamilyen krónikus betegségben szenvedtek, igen alacsony azok aránya, akik esetében nem tártak fel valamilyen alapbetegséget. Az elhunytak jellemzően 60 éven, de leginkább 80 éven felüliek voltak.

Mintegy 10 600 fő vett részt két hét alatt a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH közreműködésével indított országos koronavírus-szűrővizsgálaton, melynek eredménye így reprezentatív lett. A legmagasabb, 75 százalék feletti részvétel Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpontban, Salgótarjánban a meghívottak 77 százaléka jelent meg. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 17 787 főt választott be az országos H-UNCOVER szűrésbe úgy, hogy a minta minden magyarországi régióra és 14 év felett minden életkorra reprezentatív legyen. A részvételi adatok első összesítése alapján elegendő számú állampolgár elment az országos szűrővizsgálatra, így megfelelő pontosságú becslés adható a fertőzöttek és átfertőzöttek számára vonatkozóan: országosan a meghívottak 67,3 százaléka, mintegy 10 600 fő vett részt a vizsgálatban. Az úgynevezett kerethiba figyelembevételével legmagasabb, 75 százalék felett részvételi arány Veszprém, Nógrád és Pest megyében volt, míg a legjobban teljesítő megyeközpont Salgótarján, 77 százalékos részvétellel.

Az óvodák és bölcsődék kapacitása napokon belül szűkössé válik, így a kormánynál kezdeményezni fogja az 5 gyermekes maximális csoportlétszám bővítését – mondta Szita Károly, a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke. A politikus hangsúlyozta: a koronavírus-járvánnyal szembeni védekezés első felén sikeresen túl van az ország, az életnek vissza kell térnie a normális kerékvágásba. Szita Károly köszönetet mondott az Operatív Törzsnek a tanácsokért és a polgároknak azért, hogy betartották a korlátozó intézkedéseket.     Továbbra is maximálisan figyelni kell a védekezésre és fontos, hogy az önkormányzatok elősegítsék – gazdasági szempontból is – a városok újraindulását – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

 

Külföld:

A világ nagy árat fizet azért, hogy nem fogadta meg az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásait az új koronavírus járványának kezelésére, és különböző stratégiákat követett ebben a küzdelemben – jelentette ki António Guterres ENSZ-főtitkár.   „Hallottuk a szolidaritás többszöri kifejezését, de mindeddig gyenge volt az összefogás a Covid-19 elleni küzdelemben. Az egyes országok különböző, sőt, helyenként egymásnak ellentmondó stratégiákat követtek, és ezért most mindannyian nagy árat fizetünk. A járvány most már a déli féltekén terjed, ahol hatása még pusztítóbb lehet” – mondta Guterres a kétnapos konferencia kezdetén, New Yorkból beszélve. Guterres elítélte, hogy az amerikai elnök felfüggesztette a WHO-nak nyújtott támogatást.  „A WHO pótolhatatlan.  „A fejlődő országok védelmezése nem jótékonyság vagy nagylelkűség kérdése, hanem egyértelmű közös érdek. Az északi országok nem tudnak véget vetni a Covid-19-járványnak, ha a déli országok egyazon időben nem semlegesítik” – tette hozzá az ENSZ-főtitkár.

Angela Merkel német kancellárral tárgyal kedden délelőtt a négy visegrádi ország kormányfője videokonferencia keretében – jelentette Prágából a CTK hírügynökség a cseh kormányfői hivatalra hivatkozva. A videókonferencia Andrej Babis cseh, Mateusz Morawiecki lengyel, Orbán Viktor magyar és Igor Matovic szlovák miniszterelnök, illetve Angela Merkel német kancellár csúcstalálkozóját helyettesíti, amelyet eredetileg áprilisban, a cseh visegrádi elnökség keretében terveztek Prágában. A csúcstalálkozó központi témája az új koronavírus-járvány elleni küzdelem lesz. A kormányfők véleményt cserélnek az időszerű európai politikai problémákról, és megvitatják az aktuális gazdasági kérdéseket, valamint a regionális együttműködés témáját is.

 

Szlovénia a pénteki határnyitást követően vasárnap este szigorított a beutazás szabályain. A korábbi kormányrendelet szerint az Európai Unió állampolgárai nem minden, de sok átkelőnél újra beléphettek az országba, és nem kellett betartaniuk az addigi előírást, a belépés utáni hétnapos karantént. A kormány vasárnap este telefonos ülésén módosította ezt a rendeletet. Csak azon schengeni övezethez tartozó országok és az Európai Unió állampolgárai léphetik át korlátozások nélkül a szlovén határt, amelyekkel kétoldalú technikai megállapodást kötött Ljubljana vagy EU-szinten általános megállapodás született róla. Ezen országok listáját folyamatos frissíti és hétfőtől közlik a külügyminisztérium, valamint a közegészségügyi intézet honlapján. Az unión kívüli országokból érkezőknek ezután is két hétre karanténba kell vonulniuk, ez alól csak kevés kivétel van. Nem kell például karanténba vonulnia azoknak a nem uniós állampolgárnak, akik egy nap alatt átutaznak Szlovénián.

Kína időben és késlekedés nélkül tájékoztatta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) a koronavírus-járványról – jelentette ki Hszi Csin-ping kínai elnök a WHO genfi központjából irányított virtuális közgyűlésen. „Kína – állandóan tiszteletben tartva a nyitottság, az átláthatóság és a felelősség elvét – időben tájékoztatta a WHO-t és a többi országot a járványhelyzetről, késlekedés nélkül nyilvánosságra hozta a vírus génjeinek sorrendjét” – mondta a kínai elnök a WHO 73. közgyűlésén. Hszi Csin-ping, akinek az országában a SARS-CoV-2 nevű vírus tavaly decemberben megjelent, közölte: Kína kész részt venni a globális humanitárius reagálásra az új típusú koronavírusra, biztosítja a járvány elleni fellépéshez szükséges gyors szállításokat, és „zöld folyosókat” is nyit ennek érdekében. Hszi 2 milliárd dolláros segítséget ajánlott fel a koronavírus sújtotta országok részére, és bejelentette, hogy rövidesen „univerzális közkinccsé” teszik a vírus elleni, lehetséges kínai védőoltást.

 

  • Izraelben minden korosztály számára megkezdődött a tanítás. A különösen fertőzött településeken továbbra is távoktatással folyik a tanítás.  Két hónap kényszerszünet után vasárnap reggel minden korosztály számára megnyíltak az iskolák Izraelben, miután a koronavírus-járvány fokozatosan visszaszorult az utóbbi hetekben – jelentette a helyi média vasárnap.Az óvodák és az alsó tagozatok első három osztálya, valamint az érettségiző osztályok különleges rendszabályokkal, kiscsoportos oktatás keretében már két hete elkezdhettek iskolába járni, de az összes korosztály csak vasárnaptól vehet részt az iskolai oktatásban. Az oktatásügyi és az egészségügyi minisztérium utasításai alapján rendkívüli intézkedéseket vezettek be az intézményekben: a szülőknek naponta írásban igazolniuk kell, hogy gyermekük egészséges és tünetmentes, a negyedik osztályosnál idősebb nebulóknak szájmaszkot kell viselniük, az ablakokat a negyven fokos hőség és a klímaberendezések működtetése ellenére nyitva kell tartani, a gyerekek padjait egymástól két méterre kell elhelyezni, és csakis állandó padtársak ülhetnek egymás mellett .

 

 

Gazdaság:

A spanyol kormány a nemzetközi turizmus június végi újraindításában bízik. José Luis Ábalos közlekedési miniszter egy hétfői televíziós interjúban  azt mondta, „Nem engedélyezhetjük a külföldiek szabad mozgását, amíg a spanyol lakosságé korlátozott”. Hozzátette, hogy a turisták fogadása akkortól lesz lehetséges, ha már a spanyolok is elhagyhatják a lakhelyük szerinti megyét. A tárcavezető hangsúlyozta annak fontosságát, hogy az országot egészségügyi szempontból is „vonzóvá” tegyék. A turizmusnak biztonságra, bizalomra van szüksége – jegyezte meg. Spanyolországba csak a spanyol állampolgárok, az itt élő, érvényes tartózkodási engedéllyel rendelkező uniós állampolgárok, valamint a határon át naponta átjáró munkavállalók léphetnek be, eltekintve egyes rendkívüli indokolt esetektől.

 

Időjárás:

 

Kedden délelőtt, az északi országrészben még kisüt a nap, míg délen már felhősebb égbolt a valószínűbb. Napközben az eleinte mérsékelt, majd vastagodó felhőzet É-ÉK felé húzódik. Délután már inkább csak az északi határvidéken és északkeleten várható felhők között bujkáló napsütés. Estig csak elvétve, eleinte délen, majd az északi országrészben alakulhat ki zápor, zivatargóc. Általában gyenge, időnként kissé megélénkülő, változó irányú szél fúj. A felhőzet ellenére kissé fülledt idő várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga kedd reggel  10 – 14, kedd délután 23 – 26, szerda reggel délnyugaton 14, északkeleten 9 fok körül alakul.