Netanjahu 19 mig Ganc “csereminiszterelnök” csak 15 minisztert nevezett ki.

 

Netanjahu 19 mig Ganc “csereminiszterelnök” csak 15 minisztert nevezett ki.

Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjamin Netanjahu ötödik kormánya.

Netanjahu miniszterelnöknek és Beni Ganc “csereminiszterelnöknek” kormányukat bemutató beszédeit számos alkalommal félbeszakították az ellenzéki képviselők Netanjahu korrupciós ügyeire emlékeztető közbeszólásaikkal.

Fotó: Adina Wallman / Kneszet szóvivő

Benjamin   ismertette minisztereinek névsorát, amely meglepetésre 19 nevet tartalmazott, miközben a KékFehér párt nevében Beni Ganz  Ezzel megváltozott a koalíciós megállapodásban született “paritás elve”. A koalíciós szövetség szerint ugyanis egyenlő számú minisztériumot kellett volna létrehozniuk az egymást váltó miniszterelnököknek, vagyis Netanjahunak és az őt az egyezmény szerint másfél év múlva váltó Ganznak.

Netanjahu beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést. Ganz elsősorban azt taglalta, hogy nem volt más választása, mint belépni a Netanjahu vezette kormányba a koronavírusjárvány-válság közepette, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választásokat.

Fotó: Adina Wallman / Kneszet szóvivő

A kormányt összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kabinetje. A politikusok miniszteri székekhez juttatása érdekében számos minisztériumot ketté vagy háromfelé osztottak, hogy minden miniszterjelöltnek jusson hivatali teendő. Így például az oktatási minisztérium hatásköréből kikerült a felsőoktatás ügye, önálló lett a vízügyek ellenőrzése, és a belbiztonsági minisztériumból kiszervezték a “közösségfejlesztés és támogatás” kérdéskörét.

Ezt az utóbbi hivatalt Orly Levi-Abukszisz kapta Benjamin Netanjahutól. Levi-Abukszisz a választásokon a baloldali pártszövetség egyik képviselőjelöltje volt, majd a törvényhozásba bejutva kivált a baloldalból és belépett a jobboldali tömbbe, és Netanjahu kormányalakítását támogatta.

Beni Ganznak egyelőre csak tizenöt minisztere lesz, ugyanis mindeddig nem talált senkit a kisebbségi tárca élére, ahová nem zsidó, hanem lehetőleg arab politikust, vagy közéleti szereplőt keres.

Beni Ganz – fotó: Adina Wallman / Kneszet szóvivő

Az új kormányt a kneszet képviselői 73-46 arányban megszavazták. Ezután Jariv Levin volt turisztikai minisztert, Netanjahu jobbkezét, megválasztották a kneszet új elnökévé. Levin a feladatot ideiglenesen viselő Ganzot követi ebben a székben.

Az új kormány miniszterelnöke 2021. november 17-ig Benjamin Netanjahu, majd ekkortól másfél évig Beni Ganz lesz, aki addig védelmi miniszterként dolgozik. A Likud vezető politikusai közül Jiszrael Kac pénzügy-, Joáv Galant oktatási, Juli Edelstein egészségügyi, Amir Ohana pedig belbiztonsági miniszter lett.

A Kék-Fehér pártból külügyminiszter lesz Gabi Askenázi, igazságügyi miniszter pedig Avi Neszenkorn. A Kék-Fehérből kivált, önállósodott, kétszemélyes frakcióban politizáló Joáz Handel lesz a hírközlési miniszter. A vallásos szefárd Sasz párt kapta a belügyet Arije Derivel, és a vallásos askenázi párté a lakhatási tárca Jákov Licman révén. Amir Perec, a Munkapárt vezetője gazdasági, s a párt Icik Smuli nevű politikusa népjóléti miniszter lesz.

Amir Peretz – fotó: GPO

Az ellenzék meglehetősen heterogén: soraiban ülnek a telepeseket képviselő jobboldali Jobbra pártnak, Avigdor Liberman Izrael a Hazánk nevű jobboldali nacionalista pártjának, a kettészakadt centrista Kék-Fehér egyik felének, a Jair Lapid vezette Van Jövőnek (Jes Atid) és a Mose Jaalon vezette hazafias Telem nevű pártnak a képviselői, valamint az arab pártok Közös listájának honatyái is.

Jair Lapid - fotó: Amos Ben Gershom / GPOJair Lapid – fotó: Amos Ben Gershom / GPOLikud tömb

Benjamin Netanjahu (Likud) – másfél évig miniszterelnök, majd Beni Ganz váltja fel

Iszrael Katz (Likud) – pénzügyminiszter

Miri Regev (Likud) – közlekedési és infrastrukturális miniszter a ciklus első felében, és külügyminiszter a rotáció után

Amir Ohana (Likud) – belbiztonsági miniszter

Juli Edelstein (Likud) – egészségügyi miniszter

Yoav Galant (Likud) – oktatási miniszter

David Amsalem (Likud) – a kormányt a kneszettel összekötő miniszter

Gila Gamliel (Likud) – környezetvédelmi miniszter

Ofir Akunis (Likud) – a regionális együttműködésért felelős miniszter

Eli Cohen (Likud) – hírszerzési miniszter

Zeev Elkin (Likud) – felsőoktatási és vízügyi miniszter

Yuval Steinitz (Likud) – energiaügyi miniszter (vízügy nélkül)

Tzipi Hotovely (Likud) – a letelepedésért felelős miniszter

Tzachi Hanegbi (Likud) – a Miniszterelnöki Hivatal minisztere

Arie Deri (Sasz) – belügyminiszter, a Negev és a Galil fejlesztéséért felelős miniszter

Yakov Avitan (Sasz) – vallási szolgálatok minisztere (Sasz külső kinevezése)

Rafi Peretz (Jamina) – a jeruzsálemi ügyekért felelős miniszter

Orly Levi-Abekasis(Geser) – közösségfejlesztésért felelős miniszter

Yakov Litzman (Jahadut Hatora) – építés- és lakásügyi miniszter

 

Kék-Fehér tömb

Beni Ganz (Kék-Fehér) – helyettes miniszterelnök és védelmi miniszter a rotációig. A biztonsági tárca ezután átkerül Askenázihoz, Ganz pedig miniszterelnök lesz

Gabi Askenázi (Kék-Fehér) – a kadencia első felének külügyminisztere. A tárca ezután Miri Regevhez kerül, Askenázi pedig védelmi miniszter lesz

Avi Nissenkorn (Kék-Fehér) – igazságügyi miniszter

Pnina Tamano-Shata (Kék-Fehér) – bevándorlási és befogadási miniszter

Hili Tropper (Kék-Fehér) – kulturális és sportminiszter

Alon Schuster (Kék-Fehér) – mezőgazdasági miniszter

Yizhar Shai (Kék-Fehér) – tudományos és technológiai miniszter

Meirav Cohen (Kék-Fehér) – a társadalmi egyenlőségért felelős miniszter

Omer Yankelevich (Kék-Fehér) – diaszpóra-miniszter

Orit Farkash-Hacohen (Kék-Fehér) – stratégiai ügyekért felelős miniszter

Asaf Zamir (Kék-Fehér) – idegenforgalmi miniszter

Michael Biton (Kék-Fehér) – további miniszteri tárca a védelmi minisztériumban, mely polgári és társadalmi kérdésekkel foglalkozik

Amir Peretz (Munkapárt) – gazdasági miniszter

Itzik Shmuli (Munkapárt) – munkaügyi és szociális jóléti miniszter

Yoaz Handel (Derech Eretz) – kommunikációs miniszter

Az új kormány megszavazásának és esketésének idején arcukon disznóorral a kneszet előtt tüntettek a kisvállalkozók képviselői: így tiltakoztak a járvány miatt kialakult nehéz gazdasági helyzetben megszülető hatalmas kormányzat ellen.

Izraelt 508 napig korlátozott jogkörű átmeneti kormány vezette, miután sem a tavaly áprilisi, sem a szeptemberi választások után nem tudott egy politikus sem kormányt alakítani a kneszet többségének maga mögé állításával.