Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámin Netanjahu ötödik kormánya

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.18.-reggelén 

 

34 ישראלים מול 34 שרים (צילום: מקסים אמזלג, יח18/05/2020 05:2518/05/2020 05:2518/05/2020 05:2518/05/2020 05:2518/05/2020 05:2518/05/2020 05:2518/05/2020 05:25כ”ד באייר התש”פ34

 

?אזרחים מול 34 שרים: מה מטריד את הישראלים

Mától  Budapesten is hatályát veszti a kijárási korlátozás, de életben maradnak egyes védelmi óvintézkedések – mondta a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Lakatos Tibor rendőr ezredes arra figyelmeztetett: egyes védelmi intézkedések betartása továbbra is nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy ne veszélyeztessük az eddigi eredményeket és megóvjuk saját, illetve honfitársaink életét, egészségét. Így többek között kötelező maszkkal, sállal vagy kendővel eltakarni az arcot az üzletekben, illetve a tömegközlekedésben, továbbá a 65. életévüket betöltöttek továbbra is csak 9 és 12 óra között látogathatják az üzleteket, gyógyszertárakat, drogériákat – mondta az ezredes.

A koronavírus-járvány kezdete óta ismert, hogy a 65 évnél idősebbek fokozott veszélynek vannak kitéve – mondta a Szent László Kórház infektológus főorvosa. Szlávik János a koronavírus-fertőzés lefolyását súlyosbító rizikótényezők közt elsőként az életkort említette. Kiemelte: a betegség miatt Magyarországon elhunyt nők átlagéletkora 81 év, a férfiaké 77 év, azonban a főorvos tud olyan 102 éves emberről is, aki maradványtünetek nélkül gyógyult fel, sok idős ember pedig tünetmentesen, vagy rendkívül enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget. Azt kérte a lakosságtól, hogy bármennyire jók a járványügyi adatok, továbbra is vigyázzanak magukra, tartsanak távolságot, fertőtlenítsenek és használjanak maszkot.

 

Egy hét alatt közel 37 ezren regisztráltak a munkavállalást segítő informatikai alapozó online tanfolyamra – közölte Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára. Az államtitkár elmondta, a képzésekre május 22-ig lehet jelentkezni, a nyolchetes oktatás ingyenes és az órák az egyéni igényeknek megfelelően oszthatóak be. A tanfolyam az elvégzése az előfeltétele a 2020 augusztusában induló, úgynevezett struktúraváltó felnőttképzéseknek – hangsúlyozta Schanda Tamás, hozzátéve, az ezeken résztvevők az 1,2 millió forint összegű, szabad felhasználású és kamatmentes Diákhitel Pluszt is igénybe vehetik.

Magyarországon a Fidesz-KDNP többsége és a kormány mindent megtesz azért, hogy a továbbiakban is megmaradjon a kerítés, az élőerős katonai-rendőri őrizet és továbbra is működjenek a tranzitzónák – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd elmondta: az Európai Unió luxemburgi székhelyű bíróságának döntése arra akarja kényszeríteni Magyarországot, hogy a határkerítést és a tranzitzónát bontsák le. Pedig – mint kiemelte – már hat éve, a 2015-ös nagy migrációs hullám óta, a határkerítés, a határt védő rendőrök és katonák, valamint a tranzitzóna együtt szolgálják Magyarország és Európa békéjét, biztonságát. Most a „Soros-hálózat emberei” szeretnék ezt megszüntetni. Ez szöges ellentétben áll a magyar emberek akaratával és az alaptörvénnyel.

Az MSZP az Országgyűlés népjóléti bizottságának ülésén kívánja tisztázni a fővárosi Bajcsy-Zsilinszky Kórházban a koronavírus-járvány idején kialakult helyzetet – mondta a testület szocialista elnöke. Korózs Lajos kifejtette, reményei szerint az operatív törzs tagjai, köztük Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Müller Cecília országos tisztifőorvos is megjelenik majd a szerdára összehívott ülésen. Kiemelte, a kőbányai kórházban kiugróan magas volt a koronavírus miatt bekövetkezett halálesetek száma, ráadásul ez az intézmény volt a Pesti úti idősotthon ellátója is. Az MSZP képviselője szerint tisztázni kell, hogy a kórház miért nem készült fel megfelelően a fertőzöttek ellátására és miért csak március végén rendelte el az egészségügyi személyzet tesztelését.

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a civil szervezetekről beszélt, különös tekintettel azokra, amelyek valamelyik egyházhoz kötődnek. A helyettes államtitkár a civil szervezetek támogatásáról elmondta, az állam a támogatásokért nem vár el semmit, nem azért kap valaki forrásokat, mert éppen szimpatikusak a kormányzat számára, hanem azért, mert a civil szervezet által kitalált program jó és hasznos.  Külön beszélt Szalay-Bobrovniczky Vince az egyházakhoz kötődő civil szervezetekről, közöttük a legjelentősebbek a katolikus és a református felekezethez kötődnek. Mellettük a zsidó civil szervezetek is nagyon hasznos munkát végeznek. Arra a felvetésre, hogy a II. világháború előtt például az egyházi civil szervezetek mögött jelentős magánadományozók voltak, ám ez mára kissé eltűnt, a helyettes államtitkár úgy felelt, ennek nem lehet tudni az okát, hogy hol vannak ma a mecénások, ennek egyik oka lehet, hogy a szocializmus évtizedei jelentősen visszavetették a civil szférát.

 

Külföld:

Kiemelt téma lesz az Európai Unió (EU) menekültügyi szabályozásának reformja a júliusban kezdődő német soros EU-elnökség idején – jelezte a német külügyminiszter egy vasárnapi interjúban. Heiko Maas a Deutschlandfunk német országos közszolgálati rádióban elmondta, „nagy szégyenfolt”, hogy évek óta nem sikerül megállapodni a menekültügyi kérdésekről. „Nem hiszek már abban, hogy lesz olyan szabályozás, amelyben az EU mind a 27 tagállama hajlandó befogadni bizonyos számú menekültet” – tette hozzá a német diplomácia vezetője. Mint mondta, nagyjából minden második tagállam lehet nyitott menedékkérők befogadására, de a többiek is felelősséggel tartoznak a közösség iránt. Ennek az elvárásnak úgy kell megfelelniük, hogy küzdenek a menekülésre késztető okok felszámolásáért, a korábbinál több pénzt fordítanak a menekültügy területére, és erőfeszítéseiket részben az EU-s keretek között fejtik ki.

Enyhítettek az új koronavírus-járvány miatt életbe léptetett maszkviselés szabályain a kínai hatóságok, miközben az észak-kínai Csilin városát lezárták új belföldi fertőzöttek megjelenését követően. A kínai járványügyi központ közölte: a továbbiakban Kínában nem kötelező a maszk viselete kültéren – parkokban, az utcán és játszótereken -, amennyiben nem gyűlik össze egy helyen nagyobb tömeg. A megfelelő szellőztetéssel rendelkező beltéri helyszíneken – például irodákban, konferenciatermekben, építkezéseken és iskolákban – a közösségi távolságtartás szabályainak betartása mellett szintén nem kell ezentúl maszkot viselni. Változatlanul kötelező azonban a védőmaszk használata azokon a helyeken, ahol sok ember gyűlik össze zárt légtérben, egyebek mellett a tömegközlekedési eszközökön, valamint a liftekben. A szabályok enyhítése nem vonatkozik olyanokra, akiknek az új koronavírus-fertőzésre jellemző tünetei – köhögés, láz – vannak. A kórházakban a látogatóknak és a betegek kísérőinek is változatlanul védőmaszkot kell viselniük.

Mike Pompeo, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere

 

Mike Pompeo figyelmeztette a Hágai Nemzetközi  Bíróságot az Izraellel kapcsolatos jogi eljárással kapcsolatban, leszögezve: az Egyesült Államok részéről egyértelmű következményeket vonna maga után bármely „illegitim” nyomozás indítása — írja az Israel Hayom. Izrael nem írta alá a Római Statútumot, mely a Nemzetközi Büntetőbíróság erejét adja. A Palesztin Hatóság 2015-ben csatlakozott, és azóta folyamatosan próbálja rávenni Hágát, járjon el Izrael állítólagos háborús bűneivel kapcsolatban. A Nemzetközi Büntetőbíróság közelmúltbeli döntése, mellyel „Palesztinát” államnak ismerte el, aki panaszt nyújthat be a testülethez, ahhoz vezethet, hogy az ICC állítólagos Ciszjordániában és Gázai övezetben Izrael által elkövetett háborús bűnökkel kapcsolatban indíthat nyomozást. A múlt hónapban a főügyész, Fatou Bensouda úgy döntött az ezzel kapcsolatos döntést a koronavírus-világjárvány miatt júniusra halasztja.

Felesküdött Izrael harmincötödik, Benjámin Netanjahu ötödik kormánya – jelentette a helyi média vasárnap. Benjámin Netanjahu a 12-es kereskedelmi televízió egyenes adásában közvetített beszédében ismertette minisztereinek névsorát, amely meglepetésre 19 nevet tartalmazott, miközben a Kék-fehér párt nevében Beni Ganz csak 15 minisztert nevezett ki. Netanjahu beszédében hangsúlyozta, hogy szerinte még ez a hatalmas kormány is olcsóbb, mint ha egy újabb, negyedik választást rendeznének, és szólt a nyárra ígért ciszjordániai annektálásról is, miközben Ganz nem említette ezt a lépést. Ganz elsősorban azt taglalta, hogy nem volt más választása, mint belépni a Netanjahu vezette kormányba a koronavírusjárvány-válság közepette, hogy elkerülje az újabb, negyedik előrehozott választásokat. A kormányt összesen 35 minisztérium alkotja, Izrael történetének ez a legnagyobb létszámú kabinetje.  Az új kormányt a kneszet képviselői 73-46 arányban megszavazták.Ezután Jarív Levin volt turisztikai minisztert, Netanjahu jobbkezét, megválasztották a kneszet új elnökévé. Levin a feladatot ideiglenesen viselő Ganzot követi ebben a pozicióban.  Az egységkormány megállapodás szerint Beni Gantz másfél év múlva váltja Netanjahut a miniszterelnöki székben.

 

Gazdaság:

 

A Pénzügyminisztérium számításai szerint nagyjából 40 milliárd forint sorsáról dönthet az idén mintegy 4,5 millió magánszemély. Eddig lényegesen többen, mint tavaly – mintegy 735 ezren – adták le elektronikus úton a nyilatkozatukat, de május 20-ig még mindenki rendelkezhet adója egy százalékáról – mondta Tállai András parlamenti államtitkár. Most azoknak is érdemes rendelkezni az adójuk egy százalékáról, akik eddig még soha nem tették – hangsúlyozta Tállai András, hozzátéve, hogy a felajánlásokra az idén még nagyobb szüksége lehet a civil és az egyházi élet szereplőinek, mint korábban bármikor. A koronavírus-járvány ugyanis a civil szervezeteket és az egyházakat sem kímélte, nehéz anyagi helyzetbe sodorta őket is. A szóba jöhető segítség nagyságrendjét a tavalyi adatokkal szemléltette az államtitkár: 2019-ben 36 milliárd forint volt a felajánlható összeg, ebből 16,5 milliárd forint jutott el a civil szervezetekhez, illetve az egyházakhoz. Tavaly 1,7 millió magánszemély rendelkezett személyi jövedelemadójának egy százalékáról.

 

Időjárás:

 

Hétfőn napos, délután szűrt napsütéses, gyorsan melegedő, kellemes idő lesz jellemző. Főként a délután folyamán zavarhatják a napsütést mérsékelt felhősödések, főként fátyolfelhők. Legfeljebb nyugaton, északnyugaton alakulhat ki gyenge záporeső, számottevő csapadék sehol sem hullik. Továbbra is gyenge, mérsékelt marad a légmozgás.

Éjszaka, északon csillagfényes, délebbre borongós időre kell készülni. Számottevő eső délen sem várható.   A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel északon 6, délen 11, hétfő délután északon 22, délen 25, kedd reggel 10 – 14 fok körül alakul.