Műhold felvételei szerint az iráni Forradalmi Gárda új fegyverraktárat épít

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.06.16.-reggelén 

A Kormányinfón a Heti Tv több témában is kérdezte Gulyás Gergelyt a kormány véleményéről.

A Heti Tv megkérdezte, hogy az osztatlan közös tulajdonú földterületekről szóló törvény, amit az Országgyűlés tárgyal, kitér-e azokra a sírokra, legyenek azok katonasírok, tömegsírok, amelyek itt találhatóak, tekintettel arra, hogy erre a kérdésre a történelmi egyházak is felhívták a figyelmet.

Gulyás Gergely válaszában elmondta, az egyházak véleményét, javaslatait elfogadták, így Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes egy módosító javaslatot nyújt be, hogy az ezeken a földeken található sírokban nyugvók számára az egyházak biztosítsák azt, hogy megadhassák a végtisztességet.

Ugyancsak kíváncsi volt a Heti Tv arra, hogy a most már stabil, nem ügyvezető kormánnyal rendelkező Izrael és Magyarország között a járványt követően terveznek-e csúcstalálkozót?

A miniszter kijelentette, egyelőre a világdiplomáciát is a járványveszély határozza meg, rengeteg program, személyes megbeszélés került lemondásra. Ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy mindezek ellenére történnek egyeztetések, hiszen a miniszterelnök a múlt héten is beszélt az Egyesült Államok elnökével telefonon. Az biztos, ha a járványon túl lesz a világ, akkor lehet szó egy magas szintű magyar-izraeli személyes találkozótól, már azért is, mert a két ország, de a két miniszterelnök között is igen jó, baráti a viszony.

A Heti Tv fontosnak tartotta megkérdezni, hogy tud-e, akar-e a kormány valamilyen segítséget adni a nemzeti régiókért indított aláírásgyűjtés szervezőinek az időpont hosszabbítás ügyében az EU-nál?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a kérdésre határozottan kijelentette, hogy igen, a kormány tud és szándékában is áll segíteni. Olyannyira, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter már beszélt az illetékes uniós biztossal, ennek eredményeként kijelenthető, a helyzet biztató. Összességében elmondható, a Székely Nemzeti Tanács által indított akció sikeres volt, meglett a szükséges egymillió támogató aláírás, de az is igaz, hogy nem az előírt minimum hét országból jöttek a támogatások. Több ok miatt is, például voltak informatikai bajok az aláírásokat befogadó Európai Bizottságnál, valamint a járvány is akadályozta a gyűjtést. Az EB mindkettőt elismerte, ezért is néz ki úgy, hogy meghozzák a döntésüket, azaz júniustól, júliustól kezdve adnak még két hónapot az aláírásgyűjtésre. Gulyás Gergely hozzátette, ez még nem a hivatalos európai álláspont, de a jelek azt mutatják, ez lesz majd a végleges döntésük is.

Az MSZP értékelése szerint a kormánynak nem az ellenzék és az Európai Unió ócsárolásával vagy a kormánykritikus véleményt megfogalmazók elvitetésével kellene foglalkoznia, hanem az emberek mindennapi problémáinak megoldásával, valamint az egészségügy és a szociális ágazat kérdéseivel – mondta Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese.  A politikus Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki sajtótájékoztatóját „kampányinfónak” nevezve úgy értékelt: 12 órás ülésén – Karácsony Gergely, az ellenzék és az Európai Unió ócsárlása, az önkormányzatok további kisemmizése, a Balaton széthordása vagy a kormánykritikus véleményt megfogalmazók elvitetése helyett – jó lett volna, ha a magyar kormány inkább az egészségügy és a szociális ágazat kérdéseivel, a munka nélkül maradt emberek megsegítésével, valamint a nehéz helyzetbe került nyugdíjasokkal és családokkal foglalkozott volna.

Nagyon jó adatokat kaptak az eddig elvégzett koronavírus-szűrésből, s ez már valószínűleg nem fog változni, de a járványveszély továbbra sem múlt el – mondta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. A rektor szerint a járvány egy esetleges második hullámát akkor kezelhetik könnyebben és jobban, ha most elegendő információhoz jutnak az elvégzett PCR-tesztekből. Ezért azt kérte, hogy a tesztre meghívottak közül mindenki próbáljon elmenni. Még néhány ezren vannak olyanok, akik nem jelentek meg – tette hozzá. Kiemelte, a mostani a legnyugodtabb szakasza a járványnak, ami azt is jelenti, hogy hatottak a távolságtartásra és a higiéniára építő rendelkezések, így indokolt a szabályok enyhítése.  Hozzátette, a tesztekkel nem csak országos, de regionális képet is kialakíthatnak, így tisztában lesznek azzal, hogy hol vannak azok a gócpontok, ahol a „parázs lángra kaphat”, és újabb megbetegedések lehetnek.

Farkas Örs, a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a mostani uniós vitáról, de szóba került még a magyar gazdaság helyzete is.

 

Külön beszélt a migráció kapcsán a szóvivő arról, hogy Magyarország mindig is azt mondta, a migránsok tömeges befogadása helyett az EU-n belüli szabad munkaerő-áramlással kellene élni, mert az is egyértelmű, a migránsok tömeges befogadása mögött nem humanitárius, hanem gazdasági és üzleti szempontok játszanak szerepet.  Persze az is igaz, a mostani járványhelyzet az eddigi logikát felülírja, hiszen 2020 legelején az volt itthon a helyzet, hogy a regisztrált munkanélküliek száma közel azonos volt a betöltetlen álláshelyek számával, ami megközelíti a teljes foglalkoztatottságot. Ám most a járvány következtében  sok ember veszítette el a munkáját. A magyar kormány politikája arra épül, hogy a munkaalapú társadalom működjék, azaz akik elvesztik a válság következtében a munkájukat, az minél hamarabb újra álláshoz jusson. Ebben segít a magyar kormány is a különböző átképzésekkel, az új adózási környezettel, ám ha valakinek így sem sikerül piaci alapokon elhelyezkednie, annak a kormány ad majd munkát, erre is van többféle megoldás.

 

Külföld:

A brit belügyminisztérium adatai szerint meghaladta a 3,5 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik tartós letelepedési engedélyért folyamodtak a brit hatóságokhoz, és több mint 3,1 millióan már megkapták a határidő nélküli tartózkodási jogosultságot. A magyarok közül eddig csaknem százezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. Nagy-Britannia január 31-én kilépett az Európai Unióból, de azok az EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen laknak az országban, továbbra is maradhatnak megszerzett összes jogosultságuk megtartásával. Ehhez azonban meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk. A londoni belügyminisztérium csütörtökön ismertetett első negyedévi összesítése szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül március 31-ig 3 468 670-en tették meg.

A koronavírus terjedését követő mobiltelefon-alkalmazások nem használhatók tömeges megfigyelésre, és azonnal üzemen kívül kell helyezni őket, ahogy a járvány véget ér – hangsúlyozta Didier Reynders, az Európai Bizottság jogérvényesülési kérdésekért felelős tagja az Európai Parlament plenáris ülésének vitájában. Hozzátette, hogy a deaktiválásnak automatikusan meg kell történnie abban az esetben is ha valaki elfelejti eltávolítani telefonjáról az alkalmazást. Elmondta: alapvető fontosságú, hogy az alkalmazás használata önkéntes, átlátható és biztonságos legyen. Bluetooth típusú technológiákon kell alapulnia a földrajzi helymeghatározás helyett, továbbá interoperábilisnak kell lennie, vagyis működnie kell különböző országok és a különböző operációs rendszerek között is. „Nagyon fontos, hogy a személyes adatok és a magánélet védelme érdekében megtaláljuk a legkevésbé tolakodó megoldásokat” – tette hozzá.

Az ImageSat nemzetközi műhold felvételei szerint az iráni Forradalmi Gárda új fegyverraktárat épít az Ali imám nevű katonai támaszpontján, Szíria keleti részén. A fejlesztések során olyan alagutakat is létrehoznak, amelyekben komoly fegyvereket is tárolhatnak. A mintegy hét méter széles bejárattal rendelkező alagútban, melynek építéséről a felvételek tanúskodnak, olyan fejlett fegyvereket is tárolhatnak, melyek komoly pusztító erővel bírnak – számol be az Israel Hayom hírportál. Irán a szíriai felkelés 2011-es kitörése óta egyre növeli jelenlétét az országban, és az évek alatt számos katonai támaszpontot létesített.

Az alacsony fertőzöttségű országok polgárai és az izraeliek számára június elsejétől megindulhat a forgalom a Ben Gurion repülőtéren – írja a Ynet News. A hatóságok egyeztetnek a tel-avivi Ben Gurion repülőtér teljes újranyitásáról június elsejétől, tekintettel a koronavírus-fertőzések csökkenésére. Az értesülés szerint Izrael csak az úgynevezett „zöld országokból” enged belépést, amennyiben teljesítik az egészségügyi minisztérium számos előírását. A „zöld országok” listája azokból áll, ahol viszonylag alacsony a vírusfertőzöttség, és amelyekben törvény írja elő a személyi védőfelszerelés használatát. A megismert tervek szerint az izraelieknek jelenteniük kell, ha tengerentúlra utaznak, és az induláskor, valamint a visszatéréskor orvosi vizsgálaton esnek át.

 

Gazdaság:

 

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében új pályázati felhívás jelent meg a mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) támogatására 50 milliárd forintos keretösszeggel – jelentette be György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Kiemelte: a támogatási konstrukció a vállalkozások hatékonyságának növelését, a munkahelyek megtartását és új munkahelyek teremtését segíti. Először a központi régión kívüli, a konvergenciarégiókban működő kkv-k jelentkezhetnek, de hamarosan megjelenik az a felhívás is, amelyre ugyanilyen feltételekkel lehet majd Budapestről és Pest megyéből pályázni. A konstrukció magyar, high-tech és zöld, ugyanis döntő többségében magyar tulajdonú vállalkozásokat támogatnak abban, hogy csúcstechnológiájúvá és energiahatékonyabbá, zöldebbé váljanak – fejtette ki az államtitkár. A kiírás eltér az eddigiektől, mert egységes pályázati konstrukció keretében lehet jelentkezni olyan célokra, amelyek a vállalkozások hatékonyságát növelik – hangsúlyozta György László.

 

Időjárás:

 

Szombaton elsősorban fátyolfelhők szűrhetik a napsütést, de helyenként vastagabb lehet a felhőtakaró. Számottevő csapadék nem valószínű. A légmozgás nem lesz jelentős. Délután 17-23 fokot mérhetünk.