Egy vértanú emlékezete

Egy vértanú emlékezete

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, a parlamenti imacsoport vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában többek között Salkaházi Sáráról is beszélt.

A politikus beszélt boldog Salkaházi Sáráról, akit 1944-ben a nyilasok végeztek ki, mert zsidókat bújtatott és mentett. A szentté avatása kapcsán azt jegyezte meg, egy keresztény vértanúról van szó, akit a magyar parlament imacsoportjának minden tagja is egy igazi példaképnek, egy csodálatos embernek gondol, akit a gyűlölet ölt meg, csupán azért, mert zsidó embereket, testvéreket mentett. De halála előtt, a halálával is sok embert tudott megmenteni, akiknek az utódai ma is köztünk élnek – emelte ki a képviselő.

Vejkey Imre az olyan hősökről, mint Salkaházi Sára, Szenes Hanna kijelentette, a parlamenti imacsoport rendszeresen emlékezik róluk és másokról is, szerencsére a hazai emlékezetpolitika is egyre inkább így tesz.

Vejkey Imre beszélt még az Európai Unióról, amelyik most is többször próbálkozott Izrael elítélésével, ami azért nem valósult meg, mert többek között Magyarország is megvétózta ezt. Hozzátette, a II. világháború után a jelenlegi EU elődjét alapítók azt mondták, Európa a zsidó-keresztény hagyományon áll, csak ennek mentén lehet újjáépíteni. Az alapító atyák azt is mondták, Európa vagy megtartja ezeket a gyökereket vagy pedig nem lesz. Ezzel ellentétben ma Európában, az európai intézményekben egy ideológiai háború zajlik – fűzte hozzá a politikus, ahol az egyik oldalon a zsidó-keresztény kultúra van, vele szemben pedig mindennek a tagadása, a fogyasztói társadalom istenítése. Ez utóbbiban nem számít sem az Isten, sem a haza, sem a család, csupán az önző ember, a saját fogyasztás, a másik ember pedig nem fontos, ez a neoliberalizmus. A mostani járvány megmutatta mire érdemes figyelni az embereknek, talán ez is jelentheti azt, hogy ez a neoliberális gondolkodás vesztőpályán van éppen.