A koronavírus járvány ellenére szerdán Izraelbe érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki jelezte, hogy Donald Trump elnök béketervéről is tárgyalni fog Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel .

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.14.-reggelén

Az aktív fertőzöttek száma 1809, 60 százalékuk budapesti vagy Pest megyei – emelte ki az országos tisztifőorvos. Müller Cecília hozzátette: az összes aktív fertőzött közül 688-an vannak kórházban, 431 beteget Budapesten kezelnek, 45-en szorulnak lélegeztetőgépre. Az elhunytak száma 430, 79 százalékuk Pest megyei, illetve budapesti – közölte. Hangsúlyozta: kedvezőek a járványügyi adatok – fokozatosan csökken az aktív fertőzöttek és a kórházban ápoltak száma -, és kedvező képet mutatnak a magyar orvosképző egyetemek által végzett reprezentatív szűrővizsgálat részeredményei is. Müller Cecília szólt az óvodai és bölcsődei gyermekfelügyelet szabályairól. Mint mondta, fontos megtanítani a gyerekeket a személyi higiénés szabályokra, például a helyes kézmosásra vagy a papírzsebkendő használatára. Azt is kérte, hogy a gyerekek játékai közül csak azokat használják, amelyek fertőtleníthetők, és ezeket legalább naponta tisztítsák vírusölő hatású fertőtlenítőszerrel. Hozzátette, hogy a munkáltatóknak kockázatelemzés alapján kell biztosítaniuk a megfelelő védőeszközöket az óvodai, bölcsődei dolgozók részére, ám az FFP 3-as és FFP 2-es maszkok használata felesleges ezekben a munkakörökben.

A Magyar Honvédség az ország legbiztosabb munkáltatója – jelentette ki a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára. Németh Szilárd kiemelte: a járványügyi védekezés új szakaszába lépett az ország, ennek középpontjában az élet újraindítása áll. Ezt szigorú és fokozatos menetrend mellett kell levezényelni. Az élet újraindításának fontos eleme a gazdaságvédelmi akcióterv, amely a GDP 20 százalékát fedi le. Annak öt pontjában szerepel a bértámogatás, a vállalkozásoknak szánt adó- és járulékkedvezmények, a vállalkozások és az állampolgárok hiteltörlesztéseinek felfüggesztése, a 13. havi nyugdíj újraindítása, valamint a munkahelyek védelme és új munkahelyek létrehozása – sorolta. Hangsúlyozta: 2010 óta a munkahelyteremtés sikeres programnak mutatkozott. 2010-ben a munkanélküliség Magyarországon 12,5 százalék volt, a koronavírus-járvány betörése előtt pedig 3,5 százalék alá csökkent. A foglalkoztatottak száma a 2010-es 3,6 millióhoz képest 4,5 millióra emelkedett. 9,5 év alatt 900 ezer új munkahelyet tudtak teremteni – hangsúlyozta az államtitkár, hozzátéve: most az a cél, hogy ahány munkahelyet a koronavírus tönkretett, annyit élesszenek újra.

Felére csökken az eljárás hossza, így lehetőség lesz arra, hogy akár már kilenc hónap alatt megtörténjen egy örökbefogadás – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára. Az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtotta be az Országgyűlésnek az Emmi. Fülöp Attila hangsúlyozta: az egyszerűbb, gyorsabb örökbefogadás a cél, és az, hogy még több támogatást és segítséget kapjanak az örökbefogadásra jelentkezők. Kikezdhetetlen kiindulópont, hogy amikor ezek a célok jogszabályi formába kerülnek, az örökbefogadásra váró gyermekek érdeke és jövője az elsődleges szempont – fogalmazott. Segítség az is, hogy a javaslat szerint a dolgozó szülőknek az örökbefogadás után a munkáltató tíz nap munka alóli mentességet biztosít – jegyezte meg.

 

Május 31-ig lehet felhasználni a tavalyról megmaradt rezsiutalványokat – hívta fel a figyelmet a Fónagy János, a nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár. A politikus hozzátette: a 2019 őszén elküldött utalványokat a nyugdíjasok már csak a postán tudják beváltani. Hangsúlyozta: arra kérik a nyugdíjasokat, hogy lehetőség szerint ne személyesen váltsák be a megmaradt utalványokat, inkább fiatalabb hozzátartozóikat küldjék a postára. Amennyiben ez nem lehetséges az utalványok kiváltására a reggeli órákat ajánlatos választani a nyugdíjasoknak, amikor a posta soron kívül biztosítja kiszolgálásukat – fűzte hozzá.  Emlékeztetett: 2019 őszén 2,6 millió nyugdíjas részesült 9 ezer forint értékű rezsiutalványban. Az akció sikerét bizonyítja szerinte, hogy a jogosultak 98 százaléka már felvette, 97 százaléka már fel is használta az utalványt.

 

Külföld:

 

Lazítják a koronavírus-világjárvány miatt bevezetett határigazgatási szigorításokat Németországban – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter. A miniszter a kormány ülése után elmondta, hogy a határforgalom állandó ellenőrzését fokozatosan, június 15-ig számolják fel, de csak akkor, ha a járványhelyzet megengedi a lazítást. A szigorításokat ismét be lehet vezetni, ha felerősödik a járvány. Az első lépésben, május 16-tól teljesen megszűntetik a korlátozásokat a Luxemburggal közös határszakaszon, az Ausztriával, Svájccal és Franciaországgal közös szakaszon pedig megnyitják valamennyi átkelőt, és az állandó ellenőrzésről áttérnek a szúrópróbaszerű vizsgálatokra. Ugyanezt a megoldást szorgalmazzák a Dániával közös szakaszon. A koppenhágai vezetéssel még nem állapodtak meg.

 

Megszavazta a bukaresti képviselőház szerdán azt a törvénytervezetet, amely a „trianoni szerződés napjává” nyilvánítja június 4-ét Romániában. A jogszabály szerint ezen a napon a történelmi esemény jelentőségét népszerűsítő rendezvényeket tartanak, és országszerte kitűzik a nemzeti lobogót. A tervezet képviselőházi vitája során Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke úgy értékelte: teljesen haszontalan törvényről van szó, napirendre tűzése pedig része a magyarellenes versengésnek, amelyet három hete indított az államfő. A Trianon-törvényt 235 szavazattal 21 ellenében és 25 tartózkodás mellett szavazta meg a bukaresti képviselőház, hatályba lépéséhez pedig már csak az államfő aláírására van szükség.

 

Bulgáriában a legrövidebb a várható élettartam az Európai Unió tagállamai közül – adta hírül az ország statisztikai hivatala. A 2017 és 2019 között születettek átlagosan 74,9 életévre számíthatnak, 0,1-del hosszabbra, mint azok, akik 2016 és 2018 között jöttek Bulgáriában a világra. A javulás ellenére a balkáni ország messze elmarad az EU életkorrekorder országaitól, Spanyolországtól és Olaszországtól, amelyekben 83,5, illetve 83,4 év a várható élettartam. Bulgáriában is a férfiak élnek jóval rövidebb ideig: ők csak 71,5 évre számíthatnak, míg a nők 78,5-re. A bolgár statisztikai hivatal jelentésében megjegyzi, hogy a városi lakosság várható élettartama 75,8 év, ez három évvel hosszabb a vidéken élőkénél.

 

A közép-kínai Vuhan teljes lakosságát tesztelnék az új koronavírusra a helyi hatóságok az elkövetkező tíz napban, miután a hétvégén néhány újabb, a vírusfertőzésből eredő megbetegedést jelentettek a járvány eredeti gócpontjának számító városból. A város kerületeinek és lakónegyedeinek illetékes bizottságait arra szólították fel, hogy dolgozzanak ki tervet a fennhatóságuk alatt álló terület teljes lakosságának tesztelésére. A felhívás szerint a széles körű tesztelés elsődleges célcsoportjai az időskorúak, a sűrűn lakott területeken élők, valamint az ingázók. Nem egyértelmű azonban, hogy olyanokat is alávetnének ismét a vizsgálatnak, akiket már korábban teszteltek. A Global Times című kínai lap szerint a járvány kezdete óta a 11 milliós városban már mintegy 5 millió emberen végezték el a vírustesztet.

A koronavírus járvány ellenére szerdán Izraelbe érkezett Mike Pompeo amerikai külügyminiszter, aki jelezte, hogy Donald Trump elnök béketervéről is tárgyalni fog Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel .

Pompeo nyolc órásra tervezett villámlátogatásának kezdetén, még a megbeszélések előtt, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel közösen nyilatkozatot adott, melyben ő maga nem ejtett szót Ciszjordánia egy részének július 1-re tervezett izraeli annektálásáról. Izraelben jelenleg kéthetes karantén vár minden külföldről érkezőre, de a szájmaszkban érkező amerikai politikust és munkatársait felmentették a szabály alól. Netanjahu a média képviselői előtt megköszönte az amerikai politikusnak, hogy a koronavírus-járvány kitörése óta első külföldi útja éppen Izraelbe vezetett, s közölte, hogy számos kérdésről készülnek tárgyalni, köztük a koronavírus-helyzetről, az iráni terjeszkedési politikáról, valamint a várhatóan csütörtökön felálló új izraeli kormányról is.

Pompeo részvétét fejezte ki a kedden megölt izraeli katona miatt, és hangsúlyozta, hogy Izraelnek joga van az önvédelemhez, és ehhez az amerikai kormány támogatását élvezi.

 

Meghalt egy 14 éves palesztin fiú az izraeli hadsereg letartóztatási művelete során kitört lázadáson. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy lázadás tört ki egy letartóztatási művelet során, ami szükségessé tette, hogy a csapatok a tömegoszlató eszközök mellett éles lőszert is bevessenek. Az összecsapásokban egy katona könnyű sérüléseket szenvedett, miután eltalálta egy kő. „Erőszakos zavargás tört ki, amelyben a terroristák köveket , valamint Molotov-koktélt és robbanóanyagokat dobáltak.  A katonák tömegoszlató eszközökkel és éles lőszerrel reagáltak.”  Tegnap  egy letartóztatási akció során meghalt egy izraeli katona is.  A 21 éves katona a Goláni felderítő zászlóalj tagja volt. Amikor a műveletet követően gyalogosan távozni készültek a faluból, mintegy 10 palesztin elkezdte kövekkel dobálni őket. Egy  nagy kő fejen találta a katonát, aki bár sisakot viselt, a kő olyan szögben találta el, ami később halálosnak bizonyult.

 

Gazdaság:

 

Az olasz Confcommercio kereskedelmi kamara becslése szerint az idén 120 milliárd euró bevételkiesés lehet az olasz turisztikai ágazatban. A turizmusban, vendéglátásban és kiskereskedelemben tevékenykedő 270 ezer vállalatot egzisztenciális veszélybe sodorták a járványvédelmi korlátozások, és ez 420 ezer munkahely elvesztésével járhat. A Confcommercio támogatásért lobbizik emiatt a kormánynál. Az olasz kormány a héten mutatja be a koronavírus-járvány februári kitörése óta harmadik gazdaságtámogatási programját a járvány által leginkább érintett ágazatokban, a turizmusban, vendéglátásban, mezőgazdaságban és a kulturális szolgáltatásokban okozott károk enyhítésére. Az 55 milliárd eurós csomag egyebek között családonként 400-800 eurós „szükségállapoti jövedelemkiegészítés” nyújtását is tartalmazza. A részmunkaidős foglalkoztatást és a bébiszitterek alkalmazását 1200 eurós keretösszegig támogatná a kormány, a gyermekes családoknak pedig 500 eurós nyaralásra felhasználható vouchert biztosítana.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön a napsütésé lesz a főszerep, de időnként erősebben megnövekedhet a felhőzet. Kisebb záporeső a déli országrészben, valamint északkeleten fordulhat elő. A szél mérsékelt, helyenként élénk, és nagyrészt északnyugati irányú lesz. Északon kissé hűvös, míg másutt kellemes nyári hőmérséklet ígérkezik.

Estétől dél felől észak felé haladva egy instabil zóna helyeződik hazánk fölé, emiatt éjszaka bárhol kialakulhatnak záporok, zivatarok.  A jellemző hőmérséklet átlaga   csütörtök reggel +4 – +15, csütörtök délután  északnyugaton +20, délkeleten +28, péntek reggel  +6 – +13 fok körül alakul.