Az Izraeli Védelmi Erők közölték, egy letartóztatási akció során meghalt Amit Ben-Jgál törzsőrmester.

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.05.13.-reggelén 

Az eddig elvégzett 8276 PCR-tesztből kettő lett pozitív a pénteken záruló, csaknem 18 ezer ember bevonásával történő országos reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton – jelentette be Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője a részeredményekről tartott videokonferencián. A vizsgálatot május 1-jén kezdte el az SE vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző és a Központi Statisztikai Hivatal. Merkely Béla ismertette: e részeredmény alapján a reprezentatív minta alapját képező 14 éven felüli lakosságból 243 és 7230 között van a fertőzöttek száma. Az átfertőzöttek száma az első 1524 mintából 9. Amennyiben ez lenne a teljes reprezentatív minta, akkor a 14 évnél idősebb lakosságra vonatkoztatva az átfertőzöttség gyakorisága (95 százalékos biztonsággal) 2,7 ezrelék és 1,1 százalék között lenne, vagyis 22 399 és 92 624 között lenne a fertőzésen átesettek száma – közölte. Hangsúlyozta: az eredmények részeredmények, a vizsgálat végeredményét május végén közlik. Megjegyezte: a vizsgálatban nem vesznek részt az idősotthonok, illetve a húsznál nagyobb létszámú intézmények lakói.

Elismerés és köszönet illeti munkájukért az ápolókat – jelentette ki az országos tisztifőorvos.   Müller Cecília az ápolók nemzetközi napjához kapcsolódóan megköszönte az ápolók áldozatos munkáját, amelyet egész életük során végeznek. Közölte: az ápolóknak is köszönhető, hogy már 12 koronavírussal fertőzött beteget vettek le a lélegeztetőgépről a Szent László kórházban, állapotuk stabil. Az említettek közül tizenegy beteg 60 és 79 év közötti, és van egy 40 éves is. Stabilan, alacsonyan tartják az új fertőződések számát – közölte. Hétfőről keddre 29-cel nőtt a fertőzöttek száma, a gyógyultak száma már ezer fölött van, eddig 425-en hunytak el, az elmúlt 24 órában 4 ember halt meg – ismertette az adatokat. Az országos tisztifőorvos beszámolt arról is, hogy zajlik a bentlakásos szociális és idősotthonok korábban elrendelt ellenőrzése.

A jövőben egyszerűbb és gyorsabb lesz a gyermekek örökbefogadása, az erről szóló törvényjavaslatot kedden nyújtják be az Országgyűlésnek – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin hangsúlyozta: a törvényjavaslat célja, hogy azok a gyermekek, akikről vérszerinti szüleik lemondtak, örökbefogadó családba kerülhessenek, az örökbefogadást tervező szülők és az örökbefogadásra váró gyermekek pedig minél gyorsabban egymásra találhassanak. Tájékoztatása szerint az örökbefogadás folyamata így akár kilenc hónapra is rövidülhet.

A külgazdasági és külügyminiszter Guy Verhofstadt liberális európai parlamenti képviselőt „rosszindulatú, kártékony” embernek tartja, aki Brüsszelben és Strasbourgban folyamatosan az európai nemzetek gyengítéséért dolgozik. Szijjártó Péter arra reagált, hogy a képviselő a Project Syndicate-re írt cikkében a magyar „koronavírus-törvényt Hitler felhatalmazási törvényéhez” hasonlította. A külügyminiszter szerint Guy Verhofstadtról az elmúlt években bebizonyosodott, hogy alkalmatlan bármiféle kulturált vitára. „Elég csak megnézni néhány, az Európai Parlamentben előadott kontrollálatlan ordítozását” – írta. Úgy fogalmazott: „a Soros-terv egyik kulcsfigurája, a nemzetközi liberális mainstream egyik vezére” most sem hazudtolta meg önmagát: „beállt a sunyin nácizók táborába.” Guy Verhofstadt viszont nem szerepel a magyar választói névjegyzékben, ezért egyáltalán nem számít, mit gondol a magyar törvényekről – tette hozzá.

 

A Fidesz tartja megnövekedett népszerűségét, a magas támogatottsági mutató annak is köszönhető, hogy a koronavírus-járvány ellen tett intézkedésekkel az emberek több mint 70 százaléka elégedett – közölte legfrissebb közvélemény-kutatása alapján a Nézőpont Intézet. A közlemény szerint a Fidesz-KDNP országos listájára az év eleji 51 százalékhoz képest a biztos szavazók 54 százaléka, az ellenzéki összefogáshoz tartozó pártokra 16 százalékponttal kevesebben, a részvételüket biztosra

ígérő polgárok 38 százaléka voksolna egy most vasárnap tartott választáson. A baloldalon nagy a küzdelem a vezető pozícióért: jelenleg 13 százalékos támogatottsággal a Momentum a legnépszerűbb ellenzéki párt, az áprilisban kifejezetten aktív Demokratikus Koalíció májusban már csak 11, a Jobbik pedig 9 százalékon áll, amely ez utóbbinál kevesebb mint fele a 2018-as tavaszi támogatottságának – írták.

 

Külföld:

 

Magyarországnak biztonsági, politikai, gazdasági érdeke fűződik a Nyugat-Balkán gyors fejlődéséhez, hiszen Magyarország a térség szomszédságában él, az ottani országok fontos kereskedelmi partnerei Budapestnek, valamint a magyar tőkebefektetések kedvelt célpontjai, és a térség a migrációs veszélynek kitett útvonalon fekszik – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Podgoricában, Srdjan Darmanovic montenegrói külügyminiszterrel közösen. Hozzátette: Magyarországnak az az érdeke, hogy a Nyugat-Balkán gyorsan fejlődjön, és országai minél gyorsabban csatlakozhassanak az Európai Unióhoz, ezért Budapest minden támogatást megad a horvát soros uniós elnökségnek ahhoz, hogy még június előtt megnyissa Montenegróval az utolsó, még meg nem nyitott csatlakozási fejezetet.

Az Európai Parlament (EP) a magyar kormány mellőzésével akar ítéletet mondani Magyarország felett a koronavírus-járvány közepén, amikor naponta ezrek halnak meg és milliók veszítik el munkahelyüket Európában – közölte az igazságügyi miniszter. Varga Judit azt mondta, hogy az EP szerdán immár sokadszor a magyar jogállamiságról vitatkozik majd, a járvány elleni védekezést lehetővé tevő törvény demokratikus mivoltát megkérdőjelezve.   Arra hívta fel a figyelmet: az Európai Parlament balliberális többsége ráadásul úgy kíván ítéletet mondani Magyarország felett, hogy a tisztességes eljáráshoz fűződő legalapvetőbb elvet semmibe véve, nem teszi lehetővé a magyar kormányzati álláspont megjelenítését a brüsszeli vitában. Szerinte az EP eljárása a legalapvetőbb demokratikus jogokat veszi semmibe, és nem vesz tudomást az Európai Bizottság hivatalos álláspontjáról sem, miszerint a magyar koronavírus-törvény nem sérti az uniós jogot.

 

Anne Hidalgo, Párizs szocialista főpolgármestere azt kérte kedden a francia kormánytól, hogy ne csak a tömegközlekedési járműveken, hanem az utcán is tegye kötelezővé az egészségügyi maszk viselését, ugyanakkor nyissa meg a parkokat és a zöld területeket a fővárosban. A kérést a végrehajtó hatalom elutasította. „Párizs egy nagyon sűrűn lakott város, ezért megismétlem azon kérésemet, hogy a parkok és a zöld területek nyíljanak meg a sétálók számára kötelező maszkviselés mellett, aminek egyébként a városunkban az utcákon is kötelezőnek kellene lennie” – írta a főpolgármester a Twitteren. A koronavírus-járvány miatt nyolc hétig tartó általános karantén hétfői feloldása óta a maszkviselés kötelező a francia tömegközlekedési járműveken, de más közterületen és nyilvános helyen csak ajánlott.

 

Oroszország új birodalmi politikája jelenti a fő fenyegetést az új lengyel nemzetbiztonsági stratégia szerint, amelyet kedden írt alá Andrzej Duda elnök. A több kormánytag, köztük Mateusz Morawiecki miniszterelnök jelenlétében aláírt stratégia a korábbi, 2014-ben elfogadott átfogó nemzetbiztonsági terv helyébe lép. Andrzej Duda a ceremónián többek között rámutatott: az utóbbi öt év alatt 30 ezerrel nőtt a lengyel hadsereg létszáma. Az államfői hivatal honlapján elérhető dokumentum szerint a nemzetközi rend „folytatódó felbomlása” kedvezőtlen hatással van Lengyelország biztonságpolitikai környezetére, ezen belül pedig a fő fenyegetést Moszkva „katonai erő felhasználásával megvalósuló neoimperiális (újbirodalmi) politikája” jelenti. Oroszország katonai erejének intenzív fejlesztése mellett hibrid jellegű, a konfliktusok kockázatát növelő, többek között a dezinformációra, kibertámadásokra támaszkodó tevékenységet is kifejt, és várhatóan a jelenlegi nemzetközi rendet aláásó politikáját a jövőben is folytatni fogja birodalmi pozíciójának újjáépítése érdekében – áll a dokumentumban.

  1.  

מרחבי הרשתהלוחמים הספיקו לירות לעבר הגג, 12 עצורים במצוד„ערב יום הזיכרון תמיד תפס אצלי משהו יותר חזק בלב”. הפוסט המצמרר של לוחם גולני שנהרגby Taboola„גיבור של אמא, תשמור עלינו מלמעלה”: הלוחם שנהרג הובא למנוחותמאות חברים ובני משפחה הגיעו לחלקה הצבאית בבאר יעקב וליוו את רס”ל עמית בן יגאל למנוחות. האב: „אני אומלל. אלוהים תן לי סיבה לקום מחר בבוקר”. בת הזוג: „אמרת שתשמור על עצמך, ואיפה אתה?” שר הביטחון בנט ספד בשם הממשלהרועי רובינשטייןפורסם:  12.05.20 , 18:04 ביג בול הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: יריב כץ)(צילום: יריב כץ)

בחלקה הצבאית בבית העלמין בבאר יעקב הובא למנוחות הערב (שלישי) לוחם גדוד הסיור של גולני, רס”ל עמית בן יגאל, שנהרג לפנות בוקר מאבן שהשליך עליו מחבל מגג בניין במהלך פעילות מעצרים בכפר יעבד שליד ג’נין. שר הביטחון נפתלי בנט השתתף בהלוויה וספד בשם הממשלה. מאות ליוו את בן יגאל בדרכו האחרונה.

 

מצוד מודיעיני ותשאול פלסטינים: דיווח מהכפר שבו נהרג לוחם גולני

המחבל חיכה שהלוחם ירים ראשו – והשליך את האבן: תחקיר התקרית

חברתו של הלוחם שנפל: „אתמול אמר לי ‘אני אוהב אותך'”

אם הלוחם פרצה בבכי קורע לב: „הבן שלי נהרג בדם קר”

 

נאווה, אמו של בן יגאל, ספדה: „אני כל כך אוהבת אותך, גיבור של אמא, תשמור עלינו מלמעלה. לא יודעת איך אחזיק מעמד. אבן או לבנה, זה לא משנה, הבן שלי מתחת לאדמה”. היא הוסיפה: „עכשיו אני אומרת לך שלום, שלום ולא להתראות. אוי איזה מלאך. איזה יפה אתה. השתנו לי החיים. ילד בכור שלי. ילד אהוב שלי. האחיות שלך לא מבינות מה קורה. אנחנו נשמור על הגחלת שלך, על השמחה, על האהבה”.

 

Play Videoby TaboolaPromoted Links.המחבל חיכה שהלוחם ירים ראשו – והשליך את האבן: תחקיר התקרית ליד ג’ניןחדשותהטבעת המהפכנית לאף להפסקת הנחירות שוברת שיאי מכירות בישראלSilentSnoreהפטנט המהפכני הזה יכול להגביר את עוצמת האינטרנט שלך ב-87% (…WiFi Booster

האם אף פנתה לבת זוגו של עמית, אושר ואמרה לה: „אל תבכי, את עשית אותו כל כך מאושר”. עמית, שהיה בן יחיד, ביקש מאביו ברוך את אישורו לשרת ביחידה קרבית כלוחם. הוא אמר: „הפכתי לאומלל, אין לי כלום יותר חוץ מהדבר הזה. אין לי עוד ילדים, הבן היחידי שלי. ביד הזאת חתמתי לו – אני חתמתי לו. אמרת אבא אל תסרב לי, חתמתי לך ואתה שמחת כאילו אראלה התקשרה”.

 

האב ברוך המשיך: „אני כבר לא אכבר אבא, אני כלום. איזה מחיר שילמתי, תראה את התוצאה. אמרתי לו ‘תשמור על עצמך אתה בן יחיד – תשמור תשמור תשמור’. אתה היית צריך לקבור אותי אבויה לא אני אותך. אבא שבשמיים, תן לי סיבה לקום מחר בבוקר”.

הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: יריב כץ)הוריו של החלל בהלוויה(צילום: יריב כץ) הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל ()„גיבור של אמא”. נאווה, אמו של עמית בהלוויה

 

 

הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: יריב כץ)„נשמור על הגחלת שלך. על השמחה”(צילום: יריב כץ)

השר בנט סיפר כי צפה בתמונות וסרטונים של החלל. „הוא כל כך חי. צעיר חייכן, זה שמרים את המורל בקרב חבריו לצוות, שיודע ששמחה היא מדבקת. ברוך, אבא של עמית, סיפר שהוא היה בנו יחידו ושחתם לו כדי שיוכל ללכת לקרבי. כמה אומץ באב, כמה גבורה בבן”, הוסיף בנט.

 

אושר, בת זוגו של עמית, אמרה בבכי „אמרת שתשמור על עצמך אתמול בלילה ואיפה אתה? אתה קבור”. היא הוסיפה: „תמיד רצית לעשות את הכי טוב אהבת אותי ונכנסת לי לחיים וסידרת לי אותם. אין עוד אנשים כמוך, אתה גבר בשבילי ובשביל אמך שלך, בשביל כולם”.

 

הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל ()„אמרת שתשמור על עצמך. איפה אתה?. בת זוגו של רס”ל עמית בן יגאלהלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: יריב כץ)האב ברוך. „אמרתי לך – ‘אתה בן יחיד – תשמור על עצמך'”(צילום: יריב כץ)הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: רועי רובינשטיין)מאות הגיעו להלווית בן יגאל(צילום: רועי רובינשטיין)

מפקד יחידת הסיור, סגן אלוף איוב קאיוף, ספד גם הוא: „אין מילים בפינו שיוכלו לנחם או להקל על כאבכם – היו גאים בעמית. לוחם עז, אמיץ, שמבטא רוח לחימה שהם מקור לעוצמה וגאווה. דעו כי עמית היה במקום שאהב, מוקף בחבריו. בשעה זאת מבקשים אנו לוחמי החטיבה לחזק אתכם. אתם חלק בלתי נפרד ממשפחת גולני”.

 

יו”ר מפלגת העבודה וחבר המשפחה, ח”כ עמיר פרץ, הצטרף לדברים ואמר כי „אני עומד כאן ומסרב להאמין כי אנו נפרדים היום ממך עמית בן יגאל. עמית, היית בבת עיניהם של אביך ואמך. עקבתי אחרייך במשך כל השנים. ראיתי את ההתעקשות שלך לשרת ביחידה מובחרת. בסוף הצלחת. הפכת והיית לסמל ההקרבה, לתעוזה, לגבורה וכל זאת מתוך אהבת העם והמדינה”.

הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: אבי חי)מצדיע לבנו(צילום: אבי חי)
הלווית החייל שנהרג עמית בן יגאל (צילום: יריב כץ)השר בנט לצד המשפחה בהלוויה(צילום: יריב כץ)

כוחות הביטחון ממשיכים ביתר שאת גם בשעות אלה במצוד אחר המחבל. מתחקיר האירוע עולה כי פעילות המעצרים התרחשה סמוך ל-04:30, אז סיימו הכוחות – שלוש פלוגות בראשות מפקד גדוד הסיור של חטיבת גולני וסגנו – את פעילות המעצרים והחלו לצאת מהכפר. בשלב הזה הושלכה אבן גדולה מגג הבית האחרון שבו פעלו החיילים והיא פגעה בראשו של הלוחם שחבש קסדה. מצבו הוגדר קשה.

 

הוא טופל על ידי רופא הגדוד אך פציעתו הייתה אנושה והוא פונה במסוק לבית החולים רמב”ם שבחיפה – שם נקבע מותו. רס”ל בן יגאל אמור היה להשתחרר משירותו הצבאי בעוד חודש.

 

יצוין כי פעילות מעצרים שכזו לא נחשבת חריגה והגדוד המדובר שוהה בגזרה זה כחודשיים. שניים מתוך הארבעה שנעצרו עד כה חשודים ביידוי אבנים על מכוניות ישראליות בשבועות האחרונים והשניים הנוספים חשודים בביצוע פעולות טרור אחרות.

Az Izraeli Védelmi Erők közölték, egy letartóztatási akció során meghalt Amit Ben-Jgál törzsőrmester. A 21 éves katona, ramat gani lakos, a Goláni felderítő zászlóalj tagja volt. A csapatok a kedd hajnali órákban számos letartóztatást terveztek végrehajtani Szamária Palesztin Hatósághoz tartozó területén, Ja’bed faluban, Dzsenintől nyugatra. Amikor a műveletet követően gyalogosan távozni készültek a faluból, mintegy 10 palesztin elkezdte kövekkel dobálni őket. A követ, ami Ben-Jgál halálát okozta a falu szélén lévő egyik ház tetejéről dobhatták a katonára. A csapatok nem tudtak tüzet nyitni a támadóra, mert nem látták. A nagy kő fejen találta a katonát, aki bár sisakot viselt, a kő olyan szögben találta el, ami később halálosnak bizonyult. A hadsereg nagy erőkkel keresi a gyilkost.

Késes támadást hiúsítottak meg kedd délután Jeruzsálemtől északra a Kalandia-ellenőrzőpontnál, közölte az izraeli rendőrség szóvivője, Micky Rosenfeld. A késelőt lelőtték és ártalmatlanították. A Kan közszolgálati műsorszóró szerint a 30-as éveiben lévő támadót súlyos sérülésekkel kórházba szállították. Izraeli katona nem sérült meg az incidensben. A rendőrség később Twitteren azt nyilatkozta, hogy az elkövető egy éles tárggyal a kezében érkezett a helyszínre. Odament az egyik szolgálatát teljesítő biztonsági tiszthez, és megpróbálta megszúrni, de a tisztnek sikerült tüzet nyitnia és ártalmatlanítani a támadót.

 

Gazdaság:

Lezárult az új típusú koronavírus ellen Ázsiában már hatékonynak bizonyult gyógyszerhatóanyag, a favipiravir magyarországi fejlesztésének első fázisa, és miután laboratóriumi körülmények között sikerült előállítani a generikus hatóanyagot, az őszre lehetővé válhat a gyógyszer magyarországi engedélyezése és gyártása is – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A szükséges klinikai vizsgálatok és a gyógyszergyártó kapacitás kiépítése az ITM és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, széles körű kutatóintézeti-egyetemi-országos gyógyintézeti-ipari összefogásban zajlik. A favipiravirt eredetileg influenzatünetek enyhítésére fejlesztették ki, generikus hatóanyagként bárki előállíthatja. Ázsiában már sikeresen alkalmazták koronavírussal fertőzött betegeken is, bár hatékonyságát hagyományos klinikai vizsgálatokkal még nem igazolták, ezért egyelőre sem Európában, sem Amerikában nincs törzskönyvezve.  A Magyarországon zajló fejlesztés így kiemelt jelentőséggel bír, hiszen a gyártókapacitás gyors kiépítése nemcsak a járvány elleni hazai védekezést segítheti, hanem exportképes termék is nyerhető belőle – írta a szaktárca.

 

Időjárás:

 

Szerdán napközben gyenge légmozgás lesz jellemző, többnyire keleties, nyugaton délies irányú. Az ország északi harmadán borongós, hűvös idő valószínű, csak jelentéktelen esővel, záporral, szemerkélésekkel, éjjel viszont északon, északkeleten tartósabb eső is kialakulhat. Ezzel szemben délen naposabb, melegebb idő ígérkezik, számottevő csapadék nélkül. Éjszaka délen is befelhősödik az ég, de említést érdemlő csapadék ott nem valószínű.

A jellemző hőmérséklet átlaga  szerda reggel 0 – +5, szerda délután   északon +9, délen +24, csütörtök reggel +5 – +15 fok körül alakul.