A Magyar Honvédség a védekezés minden területén jelen van

A Magyar Honvédség a védekezés minden területén jelen van

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz alelnöke beszélt a honvédség kiemelt szerepéről, de természetesen szóba kerültek a sportolók is, akik szintén felvették a küzdelmet a koronavírus-járvánnyal szemben a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

Az államtitkár beszélt a miniszterelnök nyilatkozatáról, ahol azt mondta Orbán Viktor, a válság utáni időszakban többek között a katonaságnál is lesznek munkahelyek, aki készséget és képességet érez rá, az vállalhatja az ország fegyveres védelmét. Németh Szilárd szerint ezt is jelentheti Orbán Viktor beszéde, de azt is hozzátette, a kormányfő azt is megemlítette, hogy vége a koronavírus-járvány elleni védekezés első szakaszának, ennek értelmében az ország különböző területeire kell speciális intézkedéseket meghozni. A legfontosabb az, hogy minden magyar érezze, ezekben az időkben is számíthat a kormányra, de számíthat a Magyar Honvédségre is, amelyik a védekezésben kiemelt feladatot lát el, azaz valós a kormány azon mondata, mely szerint egy magyar sem maradhat egyedül.

A politikus megemlítette, a védekezés második szakaszában két pillér között kellett meghozni az intézkedéseket, az egyik az, hogy továbbra is az emberélet a legfontosabb, azaz a megbetegedetteket mindenképpen igyekezni kell megmenteni. Ugyanakkor az is látszik, az élet az mindenképpen utat tör magának, ezt pedig segíteni kell az embereknél, ezért volt szükség azon rendelkezésekre, amikkel újraindítják az életet, viszont ezt csak fegyelmezetten és ütemezetten szabad megtenni.

Egy biztos – emelte ki az államtitkár, a Magyar Honvédség a védekezés minden területén jelen van, akár a határvédelmet, akár a különböző áruszállítási folyosók működtetését, vagy éppen a déli határszakasz megerősítését nézzük. Itt ez utóbbinál azt is megemlítette a politikus, ez azért fontos, mert olyan területekről is érkeznek illegális bevándorlók, ahol igen jelentős a fertőzöttség. Mindezek mellett a honvédek ellátják a járőrözési feladatokat is a településeken, 17 városban vannak jelen a katonai rendészek, segítve a rendőröket. De a Magyar Honvédség vegyvédelmi katonái végzik számos intézmény, nem csak öregotthonok fertőtlenítését. Több mint félszáz kórházban dolgoznak kórházparancsnokok, akiket szintén a honvédség vezényelt oda, a feladatuk a kórházak életének szervezése. Németh Szilárd kihangsúlyozta, a katonák semmilyen orvosszakmai kérdésbe nem szólnak bele, a parancsnokok dolga a védekezéshez szükséges eszközök eljuttatása a kórházakhoz, amiket csak akkor használják fel, amikor tényleg nagy szükség lesz rájuk, azaz, amikor a tömeges megbetegedések időszaka jön. De a kórházparancsnokok dolga a szükséges ágykapacitás biztosítása. Mindezek mellett a honvédelmi miniszter irányítja a honvéd irányító törzseket is, amelyek több mint 100 kiemelten fontos magyar cégnél teljesítenek szolgálatot. A katonák itt segítik ezeknél a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt cégeknél a működést, hogy végezni tudják a tevékenységüket a járvány és a válság ideje alatt is.

Németh Szilárd hozzátette, mindezekből is kitűnik, ma Magyarországon stabil életpályát jelent katonának lenni, ehhez persze kellettek a 2010 után meghozott intézkedések. Ezek egyik legfontosabbika volt – emelte ki az államtitkár, a katonaság létszámának a növelése, amihez természetesen jelentős infrastrukturális beruházásokra van szükség, ez jelenti többek között a laktanyák visszavásárlását, rendbetételét is. Mindezekhez képzésre van szükség és ahhoz, hogy megfelelően képzett fiatalok jelentkezzenek, szükség van a honvéd középiskolák újraindításához, a kadétprogramhoz. Ám mindezek mellett a más középiskolában tanulóknak is lehetőséget kell adni a katonaság jobb megismeréséhez, erre szolgál a honvédelmi alapismeretek című tantárgy bevezetése. Azok, akik elvesztették a válság miatt a munkájukat, azokat is várja a honvédség, ahol nem csak fegyverhez kötött munkák vannak, ott vannak a kiszolgáló, logisztikai, támogató személyzet sorai között is.

Németh Szilárd, mint a Magyar Birkózó Szövetség elnöke elmondta, a sportágban is ügyelnek arra, hogy senki ne veszítse el a munkáját, már most készülnek az élet újraindítására, például a szabályok szigorú bevezetésével megkezdődnek az edzések, rövidesen a versenyek is. Megemlítette azt is, a magyar birkózók kiemelt szerepet játszottak például a járvány alatt a vérplazma gyűjtésében, azaz a sportolók is hozzátették a magukét ahhoz, hogy a társadalom túl legyen a fertőzésveszélyen. A sportolók is megmutatták, az összefogás, amit meghirdetett a kormány, az, amit folyamatosan hangoztattak, hogy most nem azt kell nézni, mi választja el az embereket, milyen különbségek vannak, hanem a láthatatlan ellenséggel szemben közösen kell felvenni a harcot, szóval ezt az összefogás megvalósult.