A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.24. reggelén -Tázriá – Möcorá (פָּרָשׁוֹת תַזְרִיעַ-מְּצֹרָע)

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.24. reggelén 

Felkereste a budapesti Időskorúak Árpád-házi Szent Erzsébet Szociális Otthonát Orbán Viktor. A látogatásról a kormányfő videót tett közzé Facebook-oldalán. A miniszterelnököt Nagy Viktor, az intézmény vezetője fogadta. Orbán Viktor tájékozódott az otthonban folyó orvosi munkáról, ottjártakor éppen a koronavírus-teszteket végezték a gondozottakon. Eddig egyetlen fertőzöttet sem találtak az otthonban, melynek fenntartója a Magyarok Nagyasszonya női apostoli élet Társasága. Jelenleg 100, 80 évesnél idősebb ember lakik az intézményben, az átlagéletkor megközelíti a 90 évet – ismertette Havasi Bertalan. A miniszterelnököt tájékoztatták a koronavírus-tesztelési folyamatról, a különböző tesztek minőségéről, megbízhatóságáról is.

Még emelkedő tendenciát mutat a koronavírus-járvány, nem vagyunk a végén, napról napra több a fertőzött – mondta az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte, hogy folytatódik az idősotthonok ellenőrzése, ami megelőzési célt is szolgál. Számon kérik az intézkedések végrehajtását, a megfelelést a jogszabályoknak, és egyfajta konzultációt is folytatnak: a népegészségügyi szakemberek készséggel állnak rendelkezésre, helyben segítik az idősotthonokban dolgozók munkáját – sorolta. Kérdésre felelve az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy ellenzéki politikusok állításával szemben a Magyarországra érkező maszkok nem a raktárban porosodnak. Ezeknek meghatározott felhasználhatósági időtartamuk van: fogyóeszközök és elsősorban az egészségügyi dolgozók védelmét szolgálják. Folyamatos a kiszállítás a kórházakba, mivel a maszkok nagy tételben fogynak, egy egészségügyi dolgozó legfeljebb egy műszakra, illetve pár óráig használ egy maszkot.

Május 3-áig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Május 3. után a védekezés új szakasza kezdődik el, és olyan új szabályrendszert kell megalkotni, amellyel a leginkább veszélyeztetett idősek és leginkább fertőzött nagyvárosok védelmét továbbra is megfelelő körülmények között tudják biztosítani, de „az élet és a gazdaság egyre inkább újraindulhat” – mondta. A változtatásokról a kormány a jövő szerdai ülésén dönt – közölte a miniszter. Kifejtette: a nemzetközi gyakorlatban látni olyan enyhítő intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba. Azt azonban megállapította a kabinet, hogy az egészségügy felkészültsége lehetővé teszi a magyar gazdasági élet újraindításának tervét, de ez csak fokozatosan, szigorú menetrend alapján történhet meg – mondta Gulyás Gergely. A miniszter úgy fogalmazott a május 3-ai dátumról, hogy ez a lehető legkorábbi tetőzési nap, és ekkor a védekezésnek a lehető legmagasabb fokon kell állnia. Ám a pontos tetőzési napot nehéz megmondani – jelezte, hangsúlyozva, hogy folyamatos járványügyi készültségre lesz szükség a következő hetekben. Megismételte, figyelik a nemzetközi gyakorlatot, elsősorban Dél-Németországot és Ausztriát.  Beszámolt arról a kormánydöntésről is, hogy a honvédség – az intézményvezetőkkel egyeztetve – fertőtleníti az idősotthonokat. A miniszter ezúttal is köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy az egészségügy készen álljon a kialakult helyzetre. A május 3-áig terjedő idő elegendő arra, hogy az egészségügy a tömeges megbetegedés kezelésére is felkészüljön – tette hozzá.  Kizárólag szakmai döntésnek nevezte, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint a kórházi ágyak 50 százalékát kell felszabadítani, és 8000 lélegeztetőgépet kell majd hadrendbe állítani.

Az összefogás és a segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozta a koronavírus-járványban Herczegh Anita, miután férjével, Áder János köztársasági elnökkel vért adott a II. Civil véradás programon.  Herczegh Anita elmondta : számára a véradás évtizedek óta állandó program, a járványtól függetlenül is jelentkezett volna véradóként. Természetesnek nevezte, hogy ha egészségesnek érzi magát és felhasználható a vére, akkor segítsen a rászorulóknak. Megjegyezte, a járvánnyal összefüggésben azt látja: az emberek összekapaszkodnak, összetartanak, és nagyon sok pozitív példát lát arra, hogy emberek megmozdulnak azért, hogy segítsenek másoknak. Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára ismertette: második alkalommal szervezik meg a Civil véradást, ahogy tavaly, idén is 22 helyszínen, elsősorban megyeszékhelyeken és a fővárosban lehet vért adni.

 

Külföld:

Összeurópai léptékű gazdaságösztönző program szükséges a koronavírus-járvány ellensúlyozására, amelyet Németországnak azzal is támogatnia kell, hogy átmenetileg jelentősen növeli befizetéseit az Európai Unió (EU) költségvetésébe – mondta Angela Merkel német kancellár.  Az EU-s vezetők  videokonferenciáján ugyan még nem a program méretéről és részleteiről tárgyaltak, „de az már most világos, hogy készen kell állnunk arra, hogy a szolidaritás jegyében korlátozott időre egészen más, azaz jelentősen nagyobb összegeket fizessünk be az európai költségvetésbe, hiszen azt akarjuk, hogy az EU összes tagállama talpra tudjon állni gazdaságilag”. A gyorsan mélyülő válság miatt most  arra kell összpontosítani, hogy minél hamarabb eljusson a segítség a rászorulókhoz. Ezért elsősorban a már elfogadott 500 milliárd eurós EU-s program végrehajtására kellene törekedni, és jó lenne elérni, hogy június 1-től hozzáférhető legyen a támogatás – fejtette ki a német kancellár.

A menedékkérők elhelyezése a szerb-magyar határ melletti röszkei tranzitzónában jogellenes őrizetnek minősül – ismertette Priit Pikamae főtanácsnok indítványát az Európai Unió luxembourgi székhelyű bírósága. A bíróság előtt lévő ügyben az uniós eljárásnak megfelelően előzetesen állást foglaló főtanácsnok úgy vélte, hogy az EU-testületnek az Európai Unió alapjogi chartájából adódó megközelítést kellene alkalmaznia, amely a tranzitzónában elszállásolt menedékkérőknek magasabb szintű védelmet biztosít, mint az emberi jogok és az alapvető szabadságok védelméről szóló európai egyezmény. Pikamae véleménye szerint az ott elhelyezett menedékkérők „a külvilágtól fizikailag el vannak vágva, és arra vannak kényszerítve, hogy elszigetelt helyzetben éljenek”, továbbá „meg vannak fosztva mozgásszabadságuktól”, a tranzitzóna elhagyása pedig „a kért nemzetközi védelem megszerzésének lehetőségéről való lemondás szinonimája lenne” számukra.

A magyar szabályozás és gyakorlat megfelel az uniós és nemzetközi jognak – hangsúlyozta Varga Judit igazságügyi miniszter a Facebook-oldalán az európai bíróság főtanácsnokának egy migránsokkal kapcsolatos ügyben készített véleményére reagálva. Priit Pikamäe, az Európai Unió Bíróságának főtanácsnoka szerint a röszkei tranzitzónában a magyar állam nem biztosítja a migránsok jogait, őrizetben tartja őket. Varga Judit közölte: ez nem igaz, hiszen – tette hozzá – a migránsok Szerbia felé bármikor elhagyhatták volna a tranzitzónát. A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a főtanácsnok álláspontja „homlokegyenest szembe megy” az Emberi Jogok Európai Bíróságának az Ilias és Ahmed kontra Magyarország ügyben, 2019 novemberében kihirdetett ítéletével, amelyben a bíróság megállapította, hogy a tranzitzónában kijelölt helyen tartózkodás nem minősül őrizetnek. A főtanácsnok indítványa nem köti az Európai Unió Bíróságát – fűzte hozzá a miniszter.

A Munkapárt végrehajtó testülete  zöld utat adott a párt vezetésének, hogy megállapodjon az új, Netanjahu vezette kormányba való belépésről. A végrehajtó testület a párt vezetőjéhez, Amir Peretzhez lojális politikusokból áll. A Munkapárt hamarosan megrendezendő kongresszusán Peretz és Itzik Shmuli képviselő a koalícióba való belépés mellett, míg Merav Michaeli jelenlegi és Michal Biran korábbi képviselő az ellen fog felszólalni – írja a The Jerusalem Post. Peretz egy rádióinterjúban azt közölte, hogy amennyiben a kongresszus a koalícióba való belépés ellen foglal állást, úgy el fogja fogadni a döntést. Peretz ugyanezt kérte fordított esetben a Michaeli által vezetett frakciótól is. Michaeli ezzel szemben azt nyilatkozta, hogy a kongresszus ne „vegye be Peretz trükkjét”. A párt belső ellenzékének vezetője hozzátette: „a Netanjahu kormányba való belépés semmin sem változtatna. Csak Netanjahut tartaná hatalmon, és felgyorsítaná a Júdea és Szamária területeinek annektálását, ami biztonsági kockázatot jelent Izrael számára”.

 

Gazdaság:

A létesítési engedély megérkezése előtt, 2021 elején elkezdődhetnek a Paks II. atomerőmű földmunkái, miután ehhez az Európai Bizottság (EB) megadta hozzájárulását – mondta a paksi atomerőmű két új blokkjának tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter Pincehelyen. Süli János emlékeztetett arra, hogy az új atomerőmű létesítési engedélykérelmét 2020. június 30-ig nyújtja be a Paks II Zrt. a hatóságnak. Ezt követően három hónappal lehet kérelmezni a földmunkák elkezdését, és ha nem lesz hiba a műszaki tervekben, három hónapos elbírálás után, jövő év elején kezdődhetnek a földmunkák. A főépület építéséhez a társaság az engedélyt várhatóan 2021. szeptemberben kapja meg. Az előkészítő szakaszban 8 millió köbméter földet kell megmozgatni, 2570 méter résfalat kell építeni, és a teljes területet meg kell szilárdítani. Mindez a talaj szerkezetétől függően 18-26 hónapot vesz igénybe – tette hozzá. Megjegyezte: atomerőmű-építések esetében a nemzetközi gyakorlatban elfogadott, hogy a földmunkát a végleges létesítési engedély előtt elkezdik.

 

Időjárás:

 

Pénteken várhatóan DNY-ira fordul, időnként megélénkül a légmozgás. Fokozódik a nappali felmelegedés. Délutántól erősebben megnövekszik a fátyolfelhőzet, szűrtebbé válik a napsütés.

Este, majd éjszaka tovább vastagodhat a fátyolfelhőzet. Számottevő csapadék nem lesz, de egy-két helyen nem kizárt jelentéktelen zápor.  A jellemző hőmérséklet átlaga  csütörtök délután +18 – +21, péntek reggel +2 – +7, péntek délután +19 – +22, szombat reggel +4 – +9 fok körül alakul.