Gulyás Gergely: a kormány az egyházi intézmények bevonásával is számolnak a védekezésben

ABreuerPress és a HetiTV hirei 2020.04.17 .-reggelén 

A kormány nevében Varga Judit igazságügyi miniszter kavicsot, virágot és mécsest helyezett el a Cipők a Duna-parton emlékműnél a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapján. A helyszínen nyilatkozva azt hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy az emlékezéssel a következő generációkat is folyamatosan figyelmeztessük, „milyen tragikus következményei vannak annak, ha egy nemzet elveszíti szabadságát”. Figyelmeztetni kell a következő generációkat azért is, hogy ilyen soha többé ne történhessen meg a világban – tette hozzá. Kiemelte: „a magyar kormány büszke arra, hogy Magyarországon virágzó kulturális és hitéletben, biztonságban élhetnek zsidó honfitársaink”. 2001 óta minden évben április 16-án tartják a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapját, arra emlékezve, hogy 1944-ben ezen a napon kezdődött a hazai zsidóság gettóba zárása.

Folyamatosan nő a kórházi kezelésre szoruló koronavírusos betegek száma Magyarországon, jelenleg 729 embert ápolnak egészségügyi intézményben, közöttük hét gyerek van – mondta el az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte: a kórházban kezelt fertőzöttek közül 60-an szorulnak lélegeztetőgépre, tehát az intenzív terápiás kezelésen felül a lélegeztetés is szükséges a kezelésükhöz. Mindezek miatt fontos a kórházak felkészítése, az ágykapacitás bővítése – fűzte hozzá. Magyarországon jelenleg 1652 – a kijelölt laboratóriumokban elvégzett vizsgálattal igazolt – koronavírus-fertőzöttet tartanak nyilván, 199-en gyógyultak meg, de az elhunytak száma is tovább nőtt, ők jellemzően valamilyen krónikus betegségben szenvedő idősek voltak – sorolta az országos tisztifőorvos. A szakember a fertőzöttek korcsoportok közti megoszlásáról szólva elmondta: 35 százalékuk 70 év feletti, 30 százalék 50-69 év között, 23 százalék 30-49 év közötti, 10 százalék 15-29 év közötti, a fertőzöttek 2 százaléka pedig ennél fiatalabb. A fertőzöttek területi megoszlására jellemző, hogy 60 százalékuk a fővárosban illetve Pest megyében koncentrálódik. A fertőzés terjedése egyelőre egyenletes, „nem robbant be”.

A kórházparancsnokok feljelentése alapján három kórházban indult büntetőeljárás védőeszközök eltűnése miatt – közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa. Kiss Róbert ismertette: a kórházparancsnokok a védőeszközök készletezése, raktározás során több esetben hiányosságot tapasztaltak, és jelzéseik alapján három kórháznál indult büntetőeljárás vagyon elleni bűncselekmény miatt. Literes kiszerelésű fertőtlenítők, szájmaszkok, kézfertőtlenítő gélek, felületfertőtlenítők, vizsgálókesztyűk, törlőkendők és informatikai eszközök is tűntek el az érintett intézményekből. Az alezredes elmondta, hogy pénteken a Waberer’s logisztikai vállalat 17 fővárosi és 47 vidéki kórházba szállít egyéni védőeszközöket. Megjegyezte: a kórházakban egyheti készletnek kell rendelkezésre állnia egyéni védőfelszerelésekből.

A Koronavírus-járvány elleni védekezés volt a mai Kormányinfó legfontosabb témája. A Heti Tv is több témában fordult Gulyás Gergelyhez, a Miniszterelnökséget vezető miniszterhez.

A Heti Tv felhívta a figyelmet arra, hogy a Zsidó Világkongresszus (WJC) elnöke levélben köszönte meg a magyar miniszterelnöknek a kormány támogatását a zsidó Szeretetkórház felújításához. Ennek kapcsán szerette volna megtudni, hogy a kormány, az Operatív Törzs miként számol az egyházi egészségügyi intézményekkel, különösen a Szeretetkórházzal, ami az ország egyik legjelentősebb geriártriai intézménye?

Gulyás Gergely válaszában kiemelte, a kormány az egyházi intézmények bevonásával is számolnak a védekezésben, erről külön is egyeztetnek a felekezetekkel. A kormány azt reméli, hogy az egyházi kórházak bevonásával egy egységes állami egészségügyi hálózatot hoznak létre.

A Heti Tv arra is kíváncsi volt, hogy a kormány felvette-e a kapcsolatot a történelmi egyházakkal a koronavírus-járvány elleni küzdelemben, illetve a járvány okozta problémák enyhítésében? Az köztudott, a felekezetek is most jelentős szociális és egészségügyi tevékenységet végeznek jelenleg.

A miniszter erre is azt felelte, már megkezdték az egyeztetéseket az összes történelmi egyházzal.

A Lauder Gimnázium végzős diákjai nyílt levélben fordultak az Operatív Törzshöz és a kormányhoz, amelyben kritikájukat fogalmazták meg az idei érettségi megszervezése kapcsán. Mellette javaslatokat is megfogalmaztak, amit szintén leírtak. A Heti Tv szerette volna megtudni, a kormányzat meg kívánja-e hallgatni ezt a véleményt, mit gondolnak a diákok javaslatairól?

A Miniszterelnökséget vezető miniszter megjegyezte, az illetékes helyettes államtitkár, Maruzsa Zoltán nagyon sok javaslatot meghallgatott, egyben a kormány azt reméli, hogy ezen iskola végzőseit is meggyőzték a ma bejelentett intézkedések, amelyek a jelenlegi helyzetben a legméltányosabbak és egyben a legkorrektebbek is.

 

Külföld:

Az Európai Parlament plenáris ülésén a koronavírus-járvány elleni európai uniós stratégiát vitatták meg Brüsszelben, a képviselők egy olyan összehangolt megközelítésről tárgyaltak, amely lehetővé teszi az állampolgárok védelmét, illetve a válság gazdasági és pénzügyi következményeinek enyhítését. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke nyitó beszédében kiemelte, hogy a „kilábalási tervnek” elsősorban az unió belső piacát kell erősítenie, és szem előtt kell tartania az úgynevezett zöld megállapodás végrehajtását, a körforgásos gazdaság előmozdítását, a kis- és középvállalatok feltőkésítését. Az elnök felhívta a figyelmet az összehangoltabb, „európai kormányzás” fontosságára és hatékonyabbá tételére a demokrácia és az állampolgárok jogainak védelme érdekében. Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke elmondta, hogy az EU példát mutat a világnak szolidaritásból azzal, hogy segítő kezet nyújt a legnagyobb szükség idején. Hozzátette, hogy az unió minden egyes rendelkezésre álló eurót az emberéletek és az állampolgárok a megélhetésének védelmére használ fel.  Ezzel lehetővé tesszük, hogy csaknem 3 milliárd euró jusson közvetlenül arra, amire jutnia kell” – fogalmazott az elnök.

 

Felszökött a SARS-CoV-2 vírussal újonnan diagnosztizált fertőzöttek és a Covid-19 betegségben elhalálozottak száma Szlovákiában, utóbbiaké két nap alatt kettőről nyolcra, az újonnan diagnosztizált fertőzötteké pedig a múlt heti ötvenes átlagról csütörtökön száz fölé emelkedett – derült ki az egészségügyi minisztérium adataiból. Az országban csütörtökön 114 újabb esetben mutatták ki az új típusú koronavírust, s így a korábbiakkal együtt már 977 fertőzöttet tartanak nyilván – jelentette be az egészségügyi tárca szóvivője csütörtökön. Az újonnan diagnosztizáltak napi átlaga két hete harminc körül, a múlt héten pedig ötven körül volt, az e heti számok azt valószínűsítik, hogy ezen a héten az átlag ennél is magasabb lehet.

Peking hűen kitart a nukleáris próbarobbantások moratóriuma mellett – közölte a kínai külügyminisztérium, miután az Egyesült Államok titkos nukleáris tesztek elvégzésével gyanúsította meg Kínát.  Az amerikai külügyminisztérium egy szerdai jelentésben, amelyről a The Wall Street Journal című amerikai lap számolt be, azt vetette fel, hogy Kína titokban föld alatti nukleáris robbantásokkal kísérletezhetett, annak ellenére, hogy az ilyen kísérleteket nemzetközi egyezmény tiltja. Csao Li-csian, kínai külügyi szóvivő csütörtöki sajtótájékoztatóján hamis vádaskodásnak nevezte az amerikai jelentésben foglaltakat, amelyek „még megcáfolásra sem érdemesek” – fogalmazott. Az amerikai külügyminisztérium a Kína legnagyobb, Lop Nur nevű nukleáris kísérleti bázisán tavaly tapasztalt tevékenységre alapozta a gyanúját, de a robbantásokat igazoló bizonyítékokkal nem szolgált. A jelentés szerint Kína akadályozta az adatátvitelt azokról a szenzorokról, amelyeken keresztül a nukleáris kísérleti robbantásokra vonatkozó tiltás betartását ellenőrzi az erre hivatott nemzetközi szervezet. Kína ugyan aláírta, de nem ratifikálta az 1996-os átfogó atomcsendszerződést (CTBT), mindazonáltal állítása szerint tartja magát az egyezményben foglaltakhoz.

Csütörtök hajnalban feloldották a koronavírus megfékezése érdekében bejelentett országos zárlatot Izraelben, amit a Pészach utolsó napjára és a Mimouna fesztivál idejére vezettek be, a családi és más nagyszámú összejövetelek megakadályozására. Hajnali 5 órától az izraelieknek ismét lehetővé vált a városok közötti utazgatás, de csak az általános rendeletek betartásával. A tömegközlekedés limitáltan ugyan, de szintén újraindult. A Pészach alatt zárva tartó pékségek hajnali 2-kor nyithattak újra. Normál esetben már szerda este kinyitottak volna, de a kormány attól tartva, hogy a lakosság megrohamozza őket az ünnep kimenetele után, ezzel növelve az új fertőzések számát, a nyitási időt eltolta. A Jeruzsálem magas fertőzési rátát mutató közösségeiben és Bnei Brakban a szigorú zárlat hivatalosan csütörtök délutánig maradt érvényben.

 

Gazdaság:

Újabb adókönnyítésekről döntött a kormány, amelyek 200 milliárd forintot hagynak a vállalkozásoknál és a családoknál – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a Facebookra feltöltött videójában. A versenyszférával kötött megállapodásnak megfelelően július 1-jétől újabb két százalékponttal, 17,5-ről 15,5 százalékra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, ez fél év alatt mintegy 160 milliárd forintot hagy a vállalkozásoknál – közölte a miniszter. Mintegy 600 ezer cégnek és szervezetnek elég szeptember 30-ig benyújtani beszámolóját, valamint bevallani, illetve befizetni a társasági adót és a helyi iparűzési adót. A határidő elhalasztása adókönnyítést és likviditási segítséget is jelent – mutatott rá a miniszter. Hozzátette, hogy a beszámoló határidejének változása nem érinti a tőzsdei cégeket, a bankokat, a biztosítókat és a befektetési vállalkozásokat.

 

Időjárás:

 

Pénteken is túlnyomórészt napos, illetve gyengén fátyol- és gomolyfelhős idő ígérkezik. Délután, északon, elvétve kialakulhat egy-egy futó zápor, északnyugaton estefelé esetleg zivatargóc, de nem lesz jellemző a csapadék. Tovább melegszik az idő, már kora nyárias maximum hőmérsékletek várhatóak.  Éjjel az északi, északnyugati országrészben, hajnalban a Duna-Tisza közén előfordulhat szórványosan záporeső, másutt valószínűbb a csillagfényes, gyengén felhős, csapadékmentes idő.

A jellemző hőmérséklet átlaga  péntek reggel +4 – +10, péntek délután délnyugaton +26, északkeleten+20,  szombat reggel +4 – +10 fok körül alakul.