Újabb 48 órát kapott Beni Ganz és az ügyvezető miniszterelnök Benjámin Netanjahu a koalíciós kormány megalakítására

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.14.-reggelén

Pészah 7 napján is és a mimuna ünnepén szigorítót  kijárási tilalom lép érvényben  a zsidók lakta településeken Izraelben 

A kora reggeli órákban hat újabb repülőgép landolt Budapesten, 5 millió 300 ezer maszkot, 6 millió kesztyűt és 86 ezer izolációs köpenyt hoztak Pekingből és Sanghajból – közölte a külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy a kínai vámszabályok tovább szigorodnak a minőségre vonatkozó előírások garantálásáért, mindezekhez alkalmazkodva történik az újabb szállítmányok előkészítése. Úgy fogalmazott: „Húsvéthétfőn különösen nagy tisztelettel gondolunk azokra, akik a világjárvánnyal szembeni egészségügyi védekezésben vesznek részt és azokra, akik ebben a nehéz helyzetben gondoskodnak hazánk biztonságáról”. Az ő munkájukhoz feltétlenül szükséges, hogy a védőfelszerelések beszerzése folyamatos legyen – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A Fejér Megyei Kórház vezetője után újabb kórházigazgatót menesztett Kásler Miklós.  Az emberi erőforrások minisztere megszüntette Cserháti Péter, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI) főigazgatói megbízását, olvasható az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményében.  A  minisztériumi tájékoztatás szerint a felmentés oka az volt, hogy a járványügyi veszélyhelyzetben Cserháti Péter nem teljesítette az Operatív Törzs által jóváhagyott, a Nemzeti Népegészségügyi Központ koronavírus-járvánnyal kapcsolatos utasításait a felkészülésre. Az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetnek április 15-re több mint 200 ágyat kellett volna szabaddá tennie az új koronavírussal megfertőződött betegek számára. Április 10-én még egyetlen ágy sem volt erre a célra az OORI-ben, és április 16-ra az előírt tizedét sem ígérte a főigazgató az utasításban szereplő ágyszámmal szemben, olvasható a közleményben. Kásler Miklósnéhány nappal korábban  szólította fel Csernavölgyi István főigazgatót is, hogy adja át hivatalát a Fejér Megyei Szent György Kórház élén. Az okokról egyelőre semmit nem lehet tudni, de Fejér megyében regisztrálták Budapest/Pest megye után a legtöbb fertőzöttet, szám szerint 82-t a koronavírus-járvány kezdete óta.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), nyílt levélben ítélte el, hogy a kormány a szakképzés pedagógusai után a kulturális dolgozók közalkalmazotti jogviszonyát is elvenni tervezi. Közben a területért felelős minisztérium azt állítja, az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint a jelenlegi.   Az Emberi Erőforrások Minisztériuma is közleményt adott ki, az MTI útján. Azt írják, a kormány kiemelten fontosnak tartja a közszférában dolgozók megbecsülését, ezért az egészségügyi és az oktatási ágazatokat követően a harmadik meghatározó humánszektor, a kulturális szakterület béremeléséről is döntöttek. Az Emmi tájékoztatása szerint a kulturális ágazat dolgozói közalkalmazotti jogviszonyának munkaviszonnyá alakítása egységes jogállást és egységes munkavégzési feltételeket teremt, az illetmény helyébe lépő munkabér kialakítása pedig garanciát jelent arra, hogy az érintettek összességében nem kerülhetnek kedvezőtlenebb bérhelyzetbe, mint amelyet a hatályos szabályozás számukra jelenleg biztosít.

A Die Welt című konzervatív német lap „Magyarország csak azt teszi, amit mindenki megtesz Európában” címmel közölt interjút vasárnap a hírportálján Varga Judit igazságügyi miniszterrel folytatott beszélgetés alapján.  A lap írásának bevezetőjében kiemelte: Varga Judit szerint a „liberális véleménydiktatúra” megnyilvánulását jelentő „álhír”, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló új magyar törvény kiüresíti a demokráciát. A miniszter hangsúlyozta, hogy a rendkívüli jogrendnek vége, amint elmúlt a veszély, ami „objektív kritérium”, hiszen nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi szinten is „meglehetősen világos lesz”, hogy mikor ér véget a világjárvány, és vele együtt a veszélyhelyzet. Ez azonban nem azt jelenti, hogy másokkal egyeztetve szüntetik majd meg a veszélyhelyzetet. Erről „minden országnak önállóan kell döntenie” – mondta Varga Judit.

 

Külföld:

Tovább csökkent az új típusú koronavírust hordozó igazolt fertőzöttek száma Németországban a hivatalos hétfői adatok szerint. A Robert Koch országos járványügyi intézet (RKI) kimutatása alapján az úgynevezett aktív esetek, vagyis a vírust hordozó igazolt fertőzöttek száma 57 606-ról 55 917-re csökkent, és 60 200-ról 64 300-ra emelkedett a gyógyultak, vagyis mindazon regisztrált fertőzöttek száma, akiknek szervezetében már nem lehet kimutatni a kórokozót. Az új típusú koronavírust (SARS-CoV-2) hétfő délelőttig 123 016 embernél mutatták ki, ami 2537 esettel, 2,10 százalékkal több az egy nappal korábbinál.   Az új igazolt fertőzések száma az egymás utáni harmadik napon csökkent. A gyógyultak száma viszont jelentősen, 4100 esettel, 6,81 százalékkal nőtt az egy nappal korábbihoz képest. Az igazolt fertőzöttek közülük 2799 ember halt meg a vírus okozta betegségben (Covid-19), ez 126 esettel több az egy nappal korábbi 2673-nál.

Az Egyesült Államok valamennyi tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította vasárnap este Donald Trump elnök. Trump a Twitteren azt írta: először fordul elő az amerikai történelemben, hogy elnöki rendelettel az országnak mind az 50 tagállamát katasztrófa sújtotta területnek nyilvánították. „Győzni fogunk a láthatatlan ellenség elleni háborúban” – tette hozzá. Az elnöki rendelet a gyakorlatban azt jelenti, hogy a katasztrófa sújtotta területnek minősített tagállamok külön anyagi segítségre tarthatnak igényt a szövetségi kormánytól. A baltimore-i Johns Hopkins Egyetem és Kórház vasárnap délutáni adatai szerint az Egyesült Államokban 550 ezernél is több a diagnosztizált vírusfertőzöttek, és 21 700  fölé nőtt az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegségben elhunytak száma. Vasárnap folyamatosan emelkedtek a halálesetek New York, New Jersey, Florida és Colorado államokban is.

Több mint öt hete nem látott szintre emelkedett az új fertőzöttek napi száma Kínában, ahol szigorú korlátozásokkal és óvintézkedésekkel igyekeznek kivédeni a koronavírus-járvány második hullámának kialakulását. A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság közlése szerint az ország szárazföldi részén vasárnap 108 újabb pácienst diagnosztizáltak az új koronavírus okozta Covid-19-betegséggel. Közülük 98-an külföldön fertőződtek meg, és ez után utaztak be Kínába. A betegség tüneteit mutató fertőzöttek napi adata ezzel a legmagasabb volt március 6-a óta, amikor 143 új esetet regisztráltak. Vasárnap további 61 panaszmentes vírushordozót azonosítottak. Peking a külföldről behurcolt nagyszámú eset visszaszorítására március 28-ától átmenetileg megtiltotta a külföldiek belépését az országba, jóllehet a beérkező fertőzöttek jelentős része a tiltást megelőzően is kínai állampolgár volt. Néhány nappal később a külföldi diplomatákat is arra kérték, hogy május 15-e előtt ne utazzanak vissza Kínába.

 

Kiérdemelte a koronavírus-járvány kezelésével az Egészségügyi Világszervezet (WHO) dicséretét Vietnam. A Kínával határos országban néhány száz regisztrált fertőzött van, és hétfőig egyetlen halálesetet sem jelentettek.  Vietnam a korai határozott fellépésnek, a kiterjedt tesztelésnek, a szigorú karanténnak és a társadalom egységének köszönhetően eddig elkerülte az Európában és az Egyesült Államokban tapasztalt pusztítást. A hivatalos adatok szerint korábban több mint 75 ezer ember volt házi karanténban vagy elkülönítőben, hétfőn ez a szám már csak több mintegy 72 ezer volt. A délkelet-ázsiai országban eddig 121 ezer tesztet végeztek, amelyből csak 262 bizonyult pozitívnak. A gyanús esetek száma 2264, 114 páciens meggyógyult a betegségből az egészségügyi minisztérium adatai szerint. Ki Tong Park, a WHO vietnami képviselője szerint létfontosságú volt, hogy az ország korán reagált a válságra.

Ismét szigorítják keddtől a kijárási korlátozásokat Izraelben a pészah végét jelző ünnepen, írja az MTI. Benjámin Netanjahu, az átmeneti kormány miniszterelnöke televíziós beszédében újabb szigorításokat jelentett be hétfő este a pészah végét jelző ünnepre. Kedd délutántól csütörtök hajnalig tilos lesz elhagyni a személyi igazolványban lakóhelyként szereplő települést, és csak száz méteres körzetben lehet eltávolodni a lakásoktól.

A koronavírus terjedésének megakadályozására a pészah végét jelző ünnepet, majd az azt követő mimúna nevű, főként az Észak-Afrikából származó zsidóság által megült ünnepet is csak szűk családi körben tarthatják meg az izraeliek, csakis az eleve egy fedél alatt élők, noha a hagyomány hatalmas vendégeskedéseket diktálna ezekre a napokra. Szintén beszédet mondott a tévében hétfő este Beni Ganz, az ellenzéki Kék-fehér párt elnöke, akinek éjfélkor lejárt a kormányalakításra kapott 28 napos megbízatása. Ganz a már napokkal korábban megszületett nagykoalíciós egyezmény aláírásáéra szólította fel Netanjahut, és azt mondta, hogy ha nem sikerül megállapodniuk, akkor ismét, negyedszer is választásokat kell tartani Izraelben.

 

Gazdaság:

Az OPEC és a szervezeten kívüli nagy olajtermelők közössége az OPEC+ megállapodtak kitermelésüknek a világkereslet tíz százalékát megközelítő csökkentéséről. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) és a szervezeten kívüli nagy olajtermelő országok OPEC+ néven ismert informális közössége négy napig tartó egyeztetést követően kitermelésük napi 9,7 millió hordós, az elmúlt évek átlagos globális olajkeresletének közel tíz százalékával egyenlő csökkentésében állapodtak meg. A Reuters hírügynökség OPEC+ forrásokból származó értesülését a kazahsztáni energiaügyi minisztérium közleménye is megerősítette. A Reuters beszámolja szerint a napi 9,7 millió hordós termeléscsökkentés hatálya május-júniusra érvényes, azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik. Az OPEC+ az informális együttműködésen kívüli nagy olajtermelőket, közöttük az Egyesült Államokat, Kanadát, Brazíliát és Norvégiát további napi 5 millió hordós kitermeléscsökkentésre szeretné rávenni. Kanada és Norvégia már jelezte szándékát a csökkentésben való részvételre. Az Egyesült Államok pedig jelezte, hogy az olajár jelentős mértékű esése miatt termelése az idén egyébként is csökkenni fog.

 

Időjárás:

Kedden, dél felé távozik térségünkből a hidegfront, mögötte szeles és a korábbinál 10-15 fokkal hidegebb idő lesz jellemző. Észak felől már délelőtt szakadozik a felhőzet, kisüt a nap, míg délen, kezdetben még borongós idő lesz jellemző gyengülő esővel. A reggeli, kora délelőtti időszakban, az eső mellett néhol havas eső is előfordulhat. Délután délen is csökken a felhőzet, de elvétve keleten, északkeleten ekkor is előfordulhat gyenge zápor, hózápor.

Éjszaka már többnyire derült égbolt, kevés felhő valószínű. Legyengül a légmozgás. Gyorsan hűl a levegő. Szerte az országban előfordulhat néhány fokos fagy, míg az ismert fagyzugos tájakon erősebb fagy sem kizárt.

A jellemző hőmérséklet átlaga  kedd reggel+1 – +4, kedd délután+10 – +13, szerda  reggel-3 – +1 fok körül alakul.