Újabb forduló van kilátásban imámom a 4.-Izraelben miniszterelnök-jelöltet keresnek hamarosan

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.04.13.-reggelén

Újabb forduló van kilátásban imámom a 4.-Izraelben miniszterelnök-jelöltet keresnek hamarosan  

האפשרויות של גנץ ונתניהו: המפתחות לממשלה או בחירותהסכם למרות הכול, זחילה של גנץ לשותפיו הקודמים, ירידה של האוזר-הנדל מהעץ, עריקים משמאל – ואולי משהו שאיש לא דמיין? 22 ימים למנוע עוד מערכת בחירותמורן אזולאיפורסם:  12.04.20 , 18:05

 

בנימין נתניהו, רובי ריבלין ובני גנץ (צילום: חיים צח, לעבנימין נתניהו, רובי ריבלין ובני גנץ(צילום: חיים צח, לע”מ)

Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap reggel a Tolna Megyei Balassa János Kórházban tett váratlan látogatást; az ellenőrzés keretében végigjárta – majd a közösségi oldalán bemutatta – a Covid-gyanús vagy igazolt fertőzöttek szakmai eljárásrendnek megfelelő ellátási helyszíneit.     A szekszárdi egy pavilonkórház, ahol külön épületekben helyezhetik el a különböző betegségekben szenvedőket. A miniszterelnök megtekintett két kórtermet, ahol a későbbiekben nagyobb számban tudnak lélegeztetni intenzív ellátásra szoruló betegeket. A főorvosi jelentésből kiderült, hogy az intézményben most egy, bizonyítottan koronavírusos személyt kezelnek, de a kapacitások maximális igénybevételével egyidőben közel 180 ágyon folyhat a fertőzöttek ellátása. Látogatása végén a miniszterelnök gratulált a kórház felkészültségéhez.

 

 

             Újabb repülőgép érkezett vasárnap reggel Kínából, Sencsenből, a fedélzeten 1 millió 365 ezer maszkkal – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán. Hozzátette: hat további repülőgép pedig már a felszállási engedélyt várja Pekingben és Sanghajban, hogy „hajnalban sok-sok tonna rakománnyal landoljanak Budapesten”. A miniszter a bejegyzésben hangsúlyozta, az orvosok, ápolók, rendőrök és katonák ellátását folyamatosan biztosítani kell, még az ünnepek alatt is. Ezért az ő eszközellátásukért felelős Kína-Magyarország légihíd sem szünetelhet – tette hozzá. Szijjártó Péter kitért arra, hogy a mostani húsvéton nincs lehetőség nagyobb családi összejövetelekre, vannak viszont sokan olyanok is, akik még szűk családi körben sem nagyon tudnak ünnepelni. Ők azok, akik ilyenkor is szolgálatban vannak: orvosok, ápolók, rendőrök, katonák. Nekik nincs szabadság húsvétkor sem – közölte.

 

      A főpolgármester újabb dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyekből szerinte kiderül, hogy a Pesti úti idősotthon is mindenben a jogszabályoknak megfelelően működik. Karácsony Gergely a Facebook-oldalán közzétett írásában fővárosi idősotthonokban végzett kormányzati ellenőrzések jegyzőkönyveit tette elérhetővé, amelyek fő tanulsága szerinte, hogy „nagyszerű, áldozatos munkát végeznek az idősotthonokban dolgozók, miközben meg kell küzdeniük az egészségügyi és szociális szféra évtizedes magára hagyottságából fakadó gondokkal, például a munkaerőhiánnyal”. Hangsúlyozta, a Pesti úton szombaton végrehajtott „rajtaütésszerű ellenőrzés” is jogszabályszerűséget állapított meg. A főpolgármester úgy fogalmazott, hálával és megbecsüléssel tartoznak a dolgozóiknak. „Nem fogom hagyni, hogy mindazok, akik a járvány elleni védekezés helyett politikai leszámolásba kezdtek, lebecsüljék a dolgozóink erőfeszítéseit és áldozatvállalását” – tette hozzá. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szombaton ízléstelennek nevezte, hogy a főpolgármester „menekül az egyenes kiállás és a felelősség elől”. Ha egy intézménynek az önkormányzat a fenntartója, akkor az ott történtekért az önkormányzat a felelős. Ebben az esetben a fővárosi – írta Facebook-oldalán.

 

Időközben elkezdődött a Pesti úti idősotthon fertőtlenítése, vasárnap reggel katonák érkeztek a helyszínre és elkezdték a munkát, ami várhatóan napokig tart majd. Az intézmény teljes fertőtlenítését Müller Cecília országos tisztifőorvos rendelte el, miután az idősotthonban már csaknem 200-an kapták el a koronavírus-fertőzést és nyolcan elhunytak. Vizsgálat is indult annak kiderítésére, az idősek kaptak-e megfelelő egészségügyi ellátást. Vasárnap 9 óra előtt pár perccel érkeztek meg a Magyar Honvédség vegyvédelmi zászlóaljának katonái az idősotthonhoz, a katonák védőruhába öltöztek és gázálarcot húztak.

 

Jézus a bezárt ajtón keresztül, otthonainkban is meg tud látogatni – mondta Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke húsvétvasárnap. Az evangélikus püspök a Budavári Evangélikus Gyülekezet Youtube-csatornáján közzétett, a gyülekezet templomában felvett igehirdetésében arról beszélt: a koronavírus-járvány miatt bezárt templomok Jézus üres sírjára emlékeztetnek. Húsvét hajnalán az angyal azt mondja az asszonyoknak a sírnál: Jézus „nincs itt, feltámadt, előttetek megy Galileába”. „Galilea most a ti otthonotok”, és „Jézus elment hozzátok”. Hozzátette: ahogy egy másik húsvéti történetben olvasható, Jézus a bezárt ajtón keresztül is meg tudja látogatni tanítványait, „akik bezárkóztak”, „akik karanténban vannak, mert félnek”.

 

Külföld:

Remélhetőleg az év végére kifejlesztik az új típusú koronavírus elleni védőoltást – mondta Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke. A brüsszeli bizottság vezetője kiemelte, hogy a védőoltás kifejlesztésére világszerte indított kutatási programok sorában a három legígéretesebb közül kettőt az EU-ban folytatják. A kutatócsoportok tervei szerint hamarosan elindítják a klinikai teszteket, amelyeket azonban még további lépések is követnek majd az engedélyek megszerzéséig és a tömeggyártás beindításáig. Így a remények szerint 2020 végére lesz oltás az új vírus ellen, és az Európai Bizottság már el is kezdte a tárgyalásokat a gyártókkal a termelési kapacitások biztosításáról – mondta Ursula von der Leyen. A járvány lassítására bevezetett intézkedésekről elmondta, hogy a bizottság napokon belül bemutatja irányelveit és javaslatait a korlátozások „nagyon óvatos”, fokozatos feloldásáról. Pontos időpontot, dátumot nem jelölnek meg, mert minden európai uniós (EU-) tagállam a járvány különböző szakaszában tart, és „minden ország önállóan dönt”.

Kiengedték a kórházból Boris Johnson brit miniszterelnököt – közölte a Downing Street. A londoni kormányfői hivatal szóvivőjének rövid nyilatkozata szerint Johnson – aki az új koronavírus okozta betegsége miatt szorult kórházi kezelésre – a londoni St. Thomas kórházból Chequersbe, a brit miniszterelnökök vidéki pihenőhelyére távozott. Az 55 éves Johnsont éppen egy hete, múlt vasárnap vitték be a St. Thomas kórházba, miután megfertőződött a Covid-19 járványt okozó SARS-CoV-2 nevű vírussal, és bár tíz napot töltött elkülönítésben Downing Street-i rezidenciáján, betegségének egyes tünetei nem múltak.

A koronavírus-világjárvány lesz a júliusban kezdődő német soros európai uniós (EU-) elnökség fő témája Heiko Maas német külügyminiszter írása szerint. A német diplomácia vezetője a Die Welt című lap hírportálján közölt írásában kiemelte, hogy az új típusú koronavírus társadalmi helyzettől, bőrszíntől, állampolgárságtól függetlenül bárkit megfertőzhet, és terjedését nem állítják meg a határok, ezért csak akkor lehet tartósan legyőzni, ha egész Európában és a világon mindenütt ellenőrzés alá vonják a járványt.  Németországnak exportáló nemzetként egészséges Európára és működőképes világgazdaságra van szüksége, ezért nemcsak a szolidaritás jele, hanem tisztán gazdasági számítás eredménye is „az EU történetének legnagyobb szabású mentőcsomagja”, a napokban kidolgozott, több mint 500 milliárd eurós (180 ezer milliárd forint) program . A német soros EU-elnökség célja, hogy a közösség erősebben, összetartóbban és nagyobb szuverenitással rendelkezve emelkedjen ki a válságból. Ezért a következő hét évre szóló EU-s költségvetést egy „európai újraélesztési programmá” kell formálni.- fejtette ki Heiko Maas

 

Spanyolországban az új típusú koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak több mint egyharmada már meggyógyult – derült ki a spanyol egészségügyi minisztérium adataiból. Az azonosított fertőzések száma 4167-tel emelkedett egy nap alatt, szombaton 4830, pénteken 4576 új esetről számolt be a szaktárca. A  vírust eddig 166 019 ember szervezetében mutatták ki. A koronavírus miatt 16 972-ten veszítették életüket a dél-európai országban március 3-a óta, amikor az első igazolt halálos áldozatot bejelentették az egészségügyi hatóságok. A járvány január végi kezdete óta 62 391-en épültek fel a fertőzésből. A legtöbb napi fertőzést már nem a fővárost is magába foglaló madridi autonóm közösségben regisztrálták, hanem Katalóniában, ahol 1043 ember koronavírustesztje lett pozitív.

Reuven Rivlin elnök közölte a kormányalakítással megbízott Beni Gánccal, hogy nem teljesíti a mandátum 14 nappal való meghosszabbítására irányuló kérvényét. A Kék-Fehér vezetőjének 28 nap állt rendelkezésre, hogy működőképes kormányt alakítson, a megbízatása hétfőn automatikusan lejár. Rivlin a döntés előtt beszélt Gánccal és Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnökkel is. „Ha a két fél hétfő éjfélig nem írja alá a megállapodást, és ha az egyes jelöltekre vonatkozó ajánlások száma nem változik, akkor a kormányalakítás feladata visszakerül a Kneszethez, és kezdetét veszi a 21 napos időszak, amelynek során a Kneszet tagjai többséget alkotva (legalább 61 képviselő) javasolhatnak egy jelöltet a kormány megalakításához, melyre a jelöltnek 14 nap áll majd rendelkezésre”, olvasható Rivlin irodájának nyilatkozatában. „Ha a fennmaradó kezdeti idő alatt, amely Gánc rendelkezésére áll a kormány létrehozására, a körülmények megváltoznak, és a felek meghosszabbítás iránti kérelmet nyújtanak be az elnökhöz, hogy segítsen abban, hogy megállapodásra jussanak, az elnök újból megfontolja a döntését.” A Kék-Fehér szerint folytatják a tárgyalásokat a Likuddal.

 

Gazdaság:

Noha a munkáltatók többsége az idén is megtartotta a tavaly kínált cafeteria-elemek zömét, adóelőnye miatt a SZÉP-kártya, illetve a pénzkifizetés teszi ki a teljes cafeteria-juttatások 96 százalékát – derül ki a BDO Magyarország könyvvizsgáló és tanácsadó cég adataiból.  A mintában szereplő cégeknél az átlagos havi cafeteria-juttatás idén 30 310 forint, ami éves szinten közel 364 ezer forintot tesz ki. A SZÉP-kártya részesedése a cafeteria-juttatások összértékén belül elérte a 68 százalékot. Az idén is a vendéglátás alszámla a legnépszerűbb 38 százalékkal, míg a szálláshely 23, a szabadidő alszámla 7 százalékos részarányt képvisel. A SZÉP-kártya térhódítása  nem meglepő annak ismeretében, hogy egyedül ez a juttatási forma tarthatta meg kedvezményes adózását a legnépszerűbb cafeteria-elemek közül 2019 óta (jelenleg 15 százalék szja és 17,5 százalék szociális hozzájárulás terheli). Emiatt tudott idén a munkabérrel azonos mértékben adóztatott pénzkifizetés rovására is növekedni – írják.

 

Időjárás:

Húsvéthétfőn megerősödő DNY-i szél mellett, többnyire már felhős, de még mindig szokatlanul meleg idő várható. Szűrt napsütés délelőtt, illetve a déli országrészben valószínűbb. Délután, észak felől tovább megnövekszik a felhőzet, majd késő délutántól északnyugaton és északon, elszórtan, de többfelé záporok, illetve zivatargócok alakulnak ki egy közeledő hidegfront előtt.

Este megérkezik várhatóan a hidegfront erős É-i széllel, pár órás, tartósabb esővel, miközben délebbre is megnő a záporok, zivatargócok kialakulásának esélye. Éjjel É-D irányban mozog a hidegfront. Előtte záporok, zivatarok, nyomában pár órás, tartósabb eső és viharossá erősödő É-i szél, jelentős lehűlés, mögötte szeles, hideg időben szakadozó, csökkenő felhőzet lesz a jellemző.

A jellemző hőmérséklet átlaga  hétfő reggel +5 – +8, hétfő délután +18 – +25, kedd reggel 0 -+4, délkeleten +7 fok körül alakul.