A Fidesz tekinthető leginkább néppártnak

A Fidesz tekinthető leginkább néppártnak

Závecz Tibor, a Závecz Research vezetője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a legfrissebb kutatásukról, annak eredményeiről, de szóba került a független képviselők és az újonnan alapított pártok esélye is.

A Závecz Research legfrissebb pártpreferencia kutatása tegnap jelent meg, ami talán az utolsó lesz az eddigi sorban, hiszen eddig mindig személyesen keresték fel a biztosok az embereket, ahogy a most közzétett felmérés során is. Ez március 3-13 között zajlott, utána már erre nem nagyon van lehetőség, innentől kezdve csak telefonon, online módon lehet megkeresni a polgárokat.

A kutatás eredményeit illetően Závecz Tibor elmondta, nagyon kevés változás van a korábbi mérésekhez képest, azaz a biztos pártválasztók körében a Fidesz 51 százalékon áll, a legerősebb ellenzéki párt a Demokratikus Koalíció 16 százalékkal ebben a kategóriában. Őket követi a Momentum és a Jobbik 9-9, majd az MSZP 7 százalékkal.  Vannak olyan pártok, amelyek 2 százalék körül állnak, mint az LMP, a Kétfarkúak, a Párbeszéd és a Mi Hazánk Mozgalom. Ez utóbbi eredményt a kutató dobbantónak nevezte, azaz innen nem kizárt egy jó kampánnyal megugrani a parlamenti bejutáshoz elegendő 5 százalékos küszöböt elérni, persze ez még jóval odébb van.

Összességében megállapítható, hogy az erőviszonyok nem változtak, ahogy az is kiderül a felmérésekből, hogy a pártoknak nem csak a támogatási aránya, hanem támogatói köre is eléggé stabil, ahogy a szavazóbázisuk összetétele is. Minden pártnál van olyan társadalmi csoport, közeg, ahol jobban áll az átlagosnál. Például az MSZP az idősebbeknél népszerű, ahogy a DK az idősebbek és érettségizettek körében, a Jobbik a kistelepülésen élőknél és a férfiaknál, a Momentum a fiataloknál, a közepesnél magasabb végzettségűeknél. A Fidesz tekinthető leginkább néppártnak ebből a szempontból, hiszen minden társadalmi csoportba be van ágyazva horizontálisan és vertikálisan egyaránt, de náluk is elmondható, hogy az idősek inkább szavaznak rájuk, mint a fiatalabbak, ahogy az alacsony-középstátuszúak is inkább őket támogatják, mint a magasabb kategóriába sorolandók.

Ami a Parlament független képviselőit illeti, Závecz Tibor megjegyezte, az a rossz hír számukra, hogy jelenleg nagyon pártcentrikus a magyar politikai közélet, azaz a választók olyanokra szavaznak szívesebben, akiket pártokban látnak. Ez azt jelenti, hogy a függetleneknek valamilyen párttámogatást kell szerezniük. Civil szervezetek is próbálnak a politikában megjelenni, de ez nem igazán sikeres, a választók tőlük azt várják, hogy közvetítsenek a választók és a politika között, a szavazók sokkal inkább a valódi pártokat és a virtigli politikusokat szeretnék látni.

Az új pártok esetében, mint például a Szanyi Tibor által nemrégiben alapítottban is megvan a lehetőség arra, hogy találkozzanak a választókkal, de az is igaz, még nem jutottak el oda, hogy szerepeljenek a mérésekben. Mindenkinek van joga pártot alapítani, minden eszmerendszer megjelenhet, mindenki találhat magának szavazókat, de ez egy nagyon hosszú folyamat, berobbanni ma nem nagyon lehet. Hozzátette, annak idején a Momentum Mozgalom be tudott robbanni a Nolimpia kampánnyal, de utána azért leült a támogatottságuk, ennek a pártnak a nagy dobbantás az évekkel későbbi, pontosabban a tavalyi EP választás volt.  Most minden új pártnak, mint a Szanyi Tibor által alapítottnak az idei év az építkezést kell szolgálja, bár az is igaz, a járványhelyzet ezt nem teszi ideálissá, hiszen a választókkal való személyes találkozásokra nincs lehetőség.