A kerületi önkormányzatban megvalósult az összefogás, az együttműködés

 

A kerületi önkormányzatban megvalósult az összefogás, az együttműködés

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kerület küzdelméről beszélt a koronavírus-járvány kapcsán.

A politikus elmondta, Erzsébetvárosban is most a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos védekezés a legfontosabb feladat, hiszen ez azonnali intézkedéseket követel a kormányzattól, az önkormányzatoktól és természetesen minden háztartástól is. Ebben a helyzetben azoknak nagy a felelőssége, akik a fejüket a közéletiségre, a köz szolgálatára adták, hiszen nem csak a saját családjukra kell figyelni, hanem az emberek egészére, azokra, akik most szükséget szenvednek. Ez a VII. kerületben különösen fontos, ahol a lakosság átlagéletkora igen magas, 6500 olyan idős ember van, aki már betöltötte a 70. életévét, azt tudni, ők a legveszélyeztetettebbek a járvány kapcsán. Ők különleges gondoskodást igényelnek, de az is látszik, a kerület is jól halad a járvány megelőzésében, a polgárok védelmében, de mindez igaz az egész országra is. A kormányintézkedések időben történtek meg, Erzsébetváros is meghozta azokat a döntéseket, amelyek elvárhatók voltak. Bezárásra kerültek a bölcsődék, óvodák, a játszóterek, a közösségi terek, a közművelődési intézmények.

A kerületi önkormányzatban megvalósult az összefogás, az együttműködés – emelte ki Veres Zoltán, hiszen ez most nem a politikai csörték és viták ideje, a bajban mindig össze kell fogni, hiszen csak együtt lehet egy közösség erős, csak így lehet segíteni azoknak, akik erre rászorulnak. Folyamatos a konzultáció a kerület vezetése és a frakciók között, vitákkal ugyan, de jó irányba tudnak előre haladni. Persze a legelején voltak problémák, például a járvány első hétvégéjén nem sikerült az ellátást kellően megoldani, de még kellő időben vannak, hogy a kerületi operatív törzs figyeljen a felmerülő problémákra. Az önkéntes és hatósági karanténban élők ellátását biztosítani kell, mellette pedig a már említett 70 év felettieknek is ezt adják, amennyiben igényt jelentenek be rá. Mellette azokról sem szabad megfeledkezni, akik eddig is ellátásban részesültek.

A hajléktalanokkal kapcsolatban azt mondta el a képviselő, ez nem egy kerületspecifikus kérdés, ahogy azt is tudni kell, a főváros rendelkezik elegendő férőhellyel.

A járvány ideje alatt az önkormányzat és a képviselőtestület jogállása is megváltozott, hiszen a vészhelyzetből adódóan a testület jogkörét a polgármester vette át, ugyanakkor a felmerülő ügyekről való tárgyalás konzultáció alapján történt eddig. Márciusban tárgyalták volna meg a képviselők a bulinegyed kérdését, a szórakozóhelyek nyitva tartásáról, Belső-Erzsébetváros rendjéről. Ennek kapcsán azt mondta el Veres Zoltán, hogy számukra az jelenti a legnagyobb problémát, hogy teljesen más volt a város jelenlegi vezetésének az üzenete a kampány során, mint most. A helyi Fidesz-KDNP szerint ezt a rendeletet ketté kellett volna választani egyrészt közbiztonsági, hatósági kérdésekre, illetve magára a nyitva tartás kérdésére. Hozzátette, a rendeletnek azon része, ami az itt élők biztonságát, illetve a bulinegyed rendjét szabályozza, az alapvetően jó irányba mutat, de ehhez kellenek a szükséges eszközök is. A Fidesz-KDNP frakció ellenvetése az volt, hogy felhívják a figyelmet arra, a városvezetés nem ezt ígérte a kampányban. Most azonban más a helyzet, hiszen ki sem nyitnak a szórakozóhelyek, arra a kérdésre, hogy mi lesz a tulajdonosokkal, befektetőkkel, akim azért adót is fizetnek, no meg a munkavállalókkal, Veres Zoltán elmondta, nagyon szomorú az az állapot, ami most a gazdaságban, a vendéglátásban kialakult, abban lehet reménykedni, hogy a miniszterelnök által bejelentett intézkedési csomag segíteni tud a mostani időszak átvészelésében, majd ezt követően az újrakezdésben.