A jogi és alkotmányos garanciák – amelyeket az ellenzék kért – az Alaptörvényben szerepelnek

 

A jogi és alkotmányos garanciák – amelyeket az ellenzék kért – az Alaptörvényben szerepelnek

Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, a Fidesz-KDNP pártszövetség kommunikációs igazgatója a Parlament tegnapi üléséről, a koronavírus-járvány elleni kormányzati küzdelemről beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában.

A politikus beszámolt a tegnapi parlamenti hozzászólásáról, ahol arról beszélt, hogy a kormány közel két hete hirdette ki a veszélyhelyzetet, annak érdekében, hogy hatékonyan tudjon fellépni a koronavírus-járvánnyal szemben, közben tudja csökkenteni a gazdasági és egészségügyi károkat, amit ez a helyzet okoz. Mint emlékeztetett, a tegnapi vita során abba nem volt vita, hogy ezek az eddig meghozott intézkedések szükségesek, jók voltak, amelyek hatékonyan segítenek a vírus terjedésének csökkentése érdekében, mellette szintén hatékony segítséget nyújtanak a magyar gazdaságnak és a magyar embereknek. A parlamentben tegnap arról volt szó, hogy ez a veszélyhelyzet lejár pár nap múlva, ennek meghosszabbítása pedig a parlamenti képviselők felelőssége. A plenáris ülés előtt több egyeztetést is tartottak a parlamenti pártok, a képviselő szerint ezek a megbeszélések konstruktív hangulatban teltek, ahol a kormány több gesztust is tett az ellenzék felé, befogadta több javaslatát. Hollik István szerint a parlamenti vitában viszont azt lehetet látni, hogy az ellenzék csupán kifogásokat keres, amelyek minden jogi alapot nélkülöznek. Arról beszélnek, hogy most a hatalom korlátlanságáról van szó, miközben ez sem kiterjedésében, sem pedig hatályában nem igaz. Már azért sem, mert az szerepel a törvényjavaslatban – emelte ki, hogy a kormány ezt a rendkívüli felhatalmazást csak és kizárólag a koronavírus-járvány elleni védekezés, a károk enyhítése tekintetében kap. A kormány ráadásul a felelősséget a Parlamentre bízza, hogy ezt az állapotot arra az időre hosszabbítsa meg, amilyenre a képviselők akarják. A jogi és alkotmányos garanciák – amelyeket az ellenzék kért – az Alaptörvényben szerepelnek. Hiszen világosan le van írva, a különleges jogrendet a Parlamentnek kötelessége megszüntetni, ha ennek az állapotnak a kiváltó oka megszűnt. A politikus szerint már ezért sem igaz, hogy az ellenzék korlátlan felhatalmazásról beszélt tegnap. Mint megjegyezte, a kormánypártok úgy gondolják, kilóg a lóláb, azaz, itt semmi másról, mint egy politikai játszmáról van szó. Erre természetesen van lehetőség, de nem most – emelte ki Hollik István.

A tegnapi szavazáson, ahol az ellenzék nem járult hozzá a Házszabályhoz való eltéréshez, amihez a képviselők négyötöde lett volna szükséges, a Fidesz-KDNP frakció sürgősségi eljárást kezdeményezett, aminek következtében a törvény általános vitájára ma kerül sor és jövő héten pedig döntésre kerül sor, ahol a képviselők kétharmadának a támogatása elegendő, ezt pedig a kormánypártok biztosítják, így a kormány a járvány elhárításához szükséges felhatalmazást megkapja. Elismerte azt is a képviselő, hogy a legelőször kihirdetett vészhelyzet ezen a héten lejár, az új törvény pedig csak jövő hét kedden léphet hatályba, így kialakul egy pár napos hézag, ami az ellenzék felelőtlensége miatt alakul ki. Véleménye szerint ez már a tegnapi vitában is megmutatkozott, amikor olyan mondatok hangoztak el, hogy a kormány azért akarja a korlátlan felhatalmazást, hogy 2022-ben ne legyenek parlamenti választások. Hollik István szerint ez hisztériakeltés és nem normális kijelentés. Kérdés az is, hogy az említett pár napos hézagban miként lehet hatékonyan védekezni, miként lehet az ellenzék által is elismert döntések hatékonyságát megőrizni. Az igazságügyi tárca jelenleg azon dolgozik, hogy erre a problémára választ találjon. A politikus kijelentette, a tegnapi vitában kiderült, az ellenzék ismételten nemet mondott az összefogásra, az együttműködésre, de azt is ki kell jelenteni, mivel ezt a helyzetet állította elő, a kormány feladatát megnehezítette a járvány elleni hatékony védekezésben.

A politikus arra a kérdésre, hogy a járvány kapcsán a kormány azon intézkedése, mely szerint most a közoktatásban is távoktatásra állnak át, mennyire befolyásolja az idei érettségi vizsgákat úgy felelt, a kormány azon dolgozik, hogy a vizsgák ne kerüljenek veszélybe. Hozzátette, ha folyik oktatás, akkor elvileg nem lehet akadálya annak, hogy az érettségi vizsgákat megszervezzék. Az is biztos, a helyzet addig nem fog megváltozni, mert minden kutatás azt mutatja, a járványnak a neheze még csak most jön – tette hozzá. a képviselő.

A járvány kapcsán esetlegesen bevezetendő kijárási tilalommal kapcsolatban azt mondta el Hollik István, kiderül, hogy mi fog történni, az Operatív Törzs, a kormány, a miniszterelnök folyamatosan vizsgálja a helyzetet, így a kijárási tilalom bevezetését.