A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.19.reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.19.reggelén

Az év végéig felfüggesztik minden magánszemély és vállalkozás mai napig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a kormányülés szünetében. A kormányfő a koronavírus-járvány miatt hozott gazdasági, munkahelyvédelmi intézkedéseket ismertette. Ezek része az is, hogy június 30-ig meghosszabbítják a rövid lejáratú vállalkozási hiteleket. A csütörtöktől felvett új fogyasztási hitelek teljes hiteldíjmutatóját (thm) pedig a jegybanki alapkamat plusz 5 százalékban maximálják – közölte a miniszterelnök. Emellett a már most súlyos gondokkal küzdő szektorokban, így a turizmusban, a vendéglátásban, a szórakoztatóiparban, a sport és a kulturális szolgáltatások területén, valamint a személyszállításban, vagyis a taxisok körében június 30-ig a munkáltatók járulékfizetési kötelezettségét teljes egészében elengedik, a munkavállalók járulékát pedig jelentősen csökkentik, nyugdíjjárulékot nem kell fizetniük, az egészségbiztosítás díja a törvényi minimumra csökken. Orbán Viktor hozzátette: a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) szerint adózó taxisok átalányadó-fizetési kötelezettségét szintén június 30-ig elengedik. Ezekben az ágazatokban a helyiségbérleti szerződéseket nem lehet felmondani, és a bérleti díjakat sem lehet megemelni. Június 30-ig a turizmusfejlesztési hozzájárulást is elengedik – tájékoztatott a miniszterelnök. Döntöttek továbbá a munkavállalási szabályok rugalmasabbá tételéről, a cél az, hogy a munkaadók és a munkavállalók könnyebben meg tudjanak egyezni egymással – jelezte. Orbán Viktor azt mondta, a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet kihirdetése óta eltelt hét nap alatt megszervezték Magyarország „kollektív önvédelmét”, a közös védekezést a világjárvánnyal szemben, és eljött az ideje, hogy a járvány- és egészségügyi kérdések mellett gazdasági döntéseket is hozzanak.

 

A lakosság ellátása továbbra is biztosított – jelentette ki a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője. Jelen körülmények között a kormány intézkedései arra irányulnak, hogy a vírus terjedésének lassítása mellett a magyar állampolgárok ellátását biztosítsák – hangsúlyozta. Legutóbbi adatok szerint 58 fertőzött ismert hazánkban.

Ismertette: a koronavírus elleni rendkívüli intézkedések továbbra is érvényben vannak, az ország területére csak azokat engedik be, illetve azokat engedik át az ország területén, akik ellenőrzésen esnek át. Az átutazó forgalom szempontjából pedig csak azok léphetnek be, akiknek az országon át történő akadálytalan áthaladása biztosított. Ismertette: március 12-től kedd éjfélig 2817 hatósági házi karantént rendeltek el, és 5094 olyan ellenőrzést végeztek, amelynek során a hatósági házi karantén szabályainak megtartását vizsgálták.  Beszámolt arról is, hogy a határon igyekeznek humanitárius módon eljárni, ugyanakkor a román és bolgár állampolgároknak biztosított áthaladási lehetőség azzal a káros következménnyel járt, hogy minden olyan román és bolgár állampolgár, aki gyorsan haza szeretett volna jutni, az Hegyeshalomhoz ment és 29 kilométeres kocsisor torlódott fel az osztrák oldalon.

 

Tartós élelmiszerekkel és ebédkiszállítással is segítik a különösen veszélyeztetett idős rászorulókat a vidéki nagyvárosokban a koronavírus-járvány miatt meghirdetett veszélyhelyzet idején. A debreceni karitatív testület folyamatosan látogatja a segítséget kérő időseket és rászorulókat. Az önkéntesek tartósélelmiszer-csomagot visznek a rászorulóknak, akik egy debreceni vállalkozó jóvoltából meleg ebédet is kapnak – közölte az önkormányzat. A szekszárdi önkormányzat csaknem ötezer, 70 évesnél idősebb helybélinek igyekszik segíteni A hivatal alkalmazottja és egy önkéntes keresi fel azokat az idősek embereket, akik hozzátartozó hiányában nem tudnak bevásárolni, gyógyszereket kiváltani. Ehhez várják nagykorú, egészséges civil segítők jelentkezését. Szombathelyen az önkormányzat közlése szerint védőfelszereléseket vásároltak az alapellátásban dolgozó háziorvosoknak, gyermekorvosoknak és fogorvosoknak. Szerdán 9 ezer szájmaszkot, 60 kiegészítő fogorvosi védőplexit, 60 vízlepergetős védőruhát és 100 műanyag védőszemüveget kaptak. Az ellátás folyamatos lesz a védőeszközökből – írták.

 

Külföld:

 

Magyarország minden nap közép-európai idő szerint 21 és hajnali 5 óra között lehetővé teszi, hogy a Nyugatról hazatérő román állampolgárok a magyar hatóságok által kijelölt útvonalakon áthaladjanak Magyarországon – közölte Ludovic Orban román miniszterelnök a videokonferencia formájában tartott kormányülés első, sajtónyilvános perceiben. A román kormányfő beszámolt arról, hogy a nap folyamán Orbán Viktorral folytatott megbeszélése során kapott hivatalos tájékoztatást a román állampolgárok magyarországi átutazásának szabályozásáról. A két kormányfő abban is megállapodott, hogy az áruszállítást nem korlátozzák, a fuvarozók normális körülmények között folytathatják tevékenységüket. Ludovic Orban hozzátette: a román hatóságok nem kötelezik karanténra az országba érkező áruszállító gépkocsivezetőket, amennyiben nincsenek a Covid-19-re utaló tüneteik, és betartják a számukra előírt járványügyi óvintézkedéseket.

 

Az eddigi legmagasabb halálozási adatnak számító 475-tel 2978-ra emelkedett az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) áldozatainak száma Olaszországban a polgári védelmi hatóság tájékoztatója szerint, eközben a diagnosztizált fertőzöttek száma több mint négyezerrel 35 713-ra nőtt. A gyógyultak száma egy nap alatt több mint ezerrel 4025-re nőtt. A fertőzöttek száma 2648-cal emelkedett, ez kevesebb a keddi több mint 2900-nál, de több a hétfőn mért adatnál. A halottakat és gyógyultakat nem számítva, a jelenlegi 28710 betegből valamivel több mint 12 ezer tartózkodik házi karanténban, a többi kórházi kezelésre szorul, több mint kétezren intenzív osztályon. A legtöbb beteget, több mint 17 ezret számláló Lombardiában az egészségügyi ellátórendszer megközelítette a húszezres felső határt. „A járvány elleni háborút a díványon maradva nyerjük meg!” – szólított fel otthon maradásra Giulio Gallera lombardiai jóléti tanácsos.

 

A koronavírus oroszországi elterjedésére vonatkozó állami tájékoztatás objektív, nem kell hinni az  ezzel kapcsolatos álhíreknek – jelentette ki Vlagyimir Putyin Szevasztopolban. Putyin a Krím Ukrajnától való elcsatolásának hatodik évfordulója alkalmából kereste fel a félszigetet, de egyben az alkotmánymódosítás mellett is agitált, amelyet már aláírt, de amelyet még egy április 22-re kiírt országos választásnak is meg kell erősítenie. Ennek későbbre halasztását a járványhelyzet függvényében sem Putyin, sem pedig az újságíróknak szerdán nyilatkozó Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő nem zárta ki.  Hangsúlyozta, hogy a hatóságok nem hallgatták el, és nem is fogják elhallgatni a valós információt a koronavírus elterjedtségének mértékéről. A szerdán kiadott hivatalos tájékoztatás szerint  Oroszországban 147-re nőtt az új koronavírussal megfertőzött személyek száma, ami egy nap alatt 33 fős növekedést jelent. 31 új fertőzöttet Moszkvából jelentettek, így a fővárosban 88 ilyen pácienst tartanak számon.

 

Törökország az új típusú koronavírus-járvány miatt lezárta Görögországgal és Bulgáriával közös határátkelőit a személyforgalom előtt – jelentette az NTV török hírtelevízió. A beszámoló szerint a teherforgalmat nem korlátozzák. Törökországnak három-három határátkelője van Bulgáriával és Görögországgal, utóbbiból az egyik kizárólag vasúti.   A sajtóhír megjelenésével egy időben Recep Tayyip Erdogan török elnök a járvány elleni küzdelmet koordináló ülésen elnököl Ankarában. Törökországban az új típusú koronavírusnak hivatalosan 98 fertőzöttje van, a kórban eddig egy ember vesztette életét.

 

A Knesszet többségét alkotó ellenzék tagjai szerdán elbarikádozták magukat az izraeli parlamentben és követelték a távozóban lévő Juli Edelstein (Likud) Knesszet-elnöktől, hogy engedélyezze a szavazásokat egy új Knesszet-elnök megválasztására –  új Knesszet idején ez a megszokott eljárás – és a kormány működését biztosító bizottságok megalakítására. Reuven Rivlin elnök szintén figyelmeztette Edelsteint, hogy a Knesszet megbénítása árt az ország funkionáló képességének vészhelyzet esetén, és nem szabad hagyni, hogy a koronavírus-válság súlyosan károsítsa az ország demokratikus infrastruktúráját. Edelstein kézhez kapva a 61 képviselő aláírását tartalmazó levelet, mely a szavazás megtartását követeli, majd a Rivlinnel folytatott beszélgetés után megnyitotta a plenáris ülést, de csak annyira, hogy bejelentse, hogy hétfőig felfüggeszti.  A történtek előzménye, hogy Rivlin hétfőn a Kék-Fehér vezetőjét, Beni Gánc ex-vezérkari főnököt bízta meg a kormányalakítással. 61 képviselő ajánlásával a háta mögött az egyik első lépés Gánc részéről Edelstein lecserelésére irányult. Edelstein azonban vétójogát felhasználva megakadályozta, hogy ez a szavazás a bizottságok felállításáig megtörténjen.

 

Gazdaság:

 

Történelmi mélypontra gyengült a forint az euróval és a dollárral szemben a bankközi piacon.    Az euró jegyzése 354,10 forintra erősödött röviddel 18.30 óra előtt a reggel hét órakor jegyzett 347,42 forintról.  Szerdán 16 óra körül a forint történelmi mélypontra, 356,14-re gyengült a dollárral szemben. A svájci frank árfolyama is emelkedett, 328,84 forintról  336,19 forintra. A dollár 315,25 forintról 327,31 forintra erősödött. Napközben a forint történelmi mélypontra, 328,05-re gyengült a dollárhoz képest.

Ugyanakkor péntektől tovább csökkennek itthon az üzemanyagárak, a benzin és a gázolaj ára is bruttó 10-10 forinttal fog kevesebbe kerülni. Március 20-tól a 95-ös benzinért 318, míg a gázolajért 335 forintot kell fizetni literenként – olvasható a holtankoljak.hu oldalon. Szerdától már  20 forinttal kevesebbe kerül a benzin és 15-tel a gázolaj, előbbi ára múlt hét szerdáig 10 nap alatt 35 forintot mérséklődött.

 

Időjárás:

 

Csütörtökön is elkerülik térségünket a változást hozó frontok. Marad a napos, illetve túlnyomóan derült, itt-ott kissé gomolyfelhős idő. Gyenge változó irányú, zömmel délies légmozgás mellett, délutánra jócskán az évszakos átlag fölé emelkedik a hőmérséklet. A nyugati országrészben lesz a legmelegebb az országon belül, ott már elérheti a +20 fokot is a maximum hőmérséklet. Éjszaka folytatódik a derült, eseménytelen időjárás. Fagy általában nem lesz.

A jellemző hőmérséklet átlaga csütörtök reggel +2 – +6, csütörtök délután +18 – +20, péntek reggel +3 – +5 fok körül alakul.