Tesztelni, tesztelni, tesztelni

Tesztelni, tesztelni, tesztelni

Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a koronavírus-járványról, annak hazai kezeléséről is beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában

A politikus is felhívta a figyelmet a mostani járványhelyzetre, megjegyezve, hogy a lehetőség szerint minimálisra csökkentsék az emberek a személyes érintkezéseket, különös tekintettel az idősebbekre, ám ha a legszükségesebbeket kell nekik beszerezni, akkor mindenki gondoskodjon a védekezésről, szájmaszkról, kesztyűről. Hozzátette, ezekre az eszközökre azért is nagy szükség van, mert sajnos nem végeznek teszteket Magyarországon, így nem lehet tudni, hogy a koronavírus-járvány milyen szinten van, ki fertőzött, ki nem. Hadházy Ákos kihangsúlyozta, bármennyire is elmondják sokan, még kormányzati szereplők is, hogy a mszk nem védi meg az embert, ám ezzel szemben az igazság az, hogy ezek a fertőzés átadását nagymértékben képesek csökkenteni, ahogy magának a fertőzésnek a felvételét is, legalábbis a nemzetközi szakirodalom szerint. A politikus szerint az is elképzelhető, hogy azért hangoznak el ilyen nyilatkozatok a maszkokról, mert nem áll elegendő a rendelkezésre. Persze elég régóta mondják, hogy már megrendelte a kormány a több ezer maszkot, de valahogy még nem érkezett meg ez a hatalmas rakomány – fűzte hozzá a képviselő, miközben meg a járvány egyre csak terjed.

Hadházy Ákos felhívta a figyelmet a WHO nyilatkozatára, mely szerint tesztelni, tesztelni és tesztelni kell, mégpedig egyre többet, ám sajnos ezzel szemben Magyarországon ez nem így történik, pedig nem csak az egészségügyi világszervezet, hanem a józan ész és minden járványügyi alapszabály is ezt írja elő, mert csak így van lehetőség a járvány megfogására. Hozzátette, ha nincs elegendő mennyiségű, minőségű gyógyszer és jelenleg még ez nem áll rendelkezésre, akkor egyetlen esély van a járvány veszélyeinek a csökkentésére, ha elkülönítik a fertőzöttet a nem fertőzöttől, ehhez pedig tesztelni kell, mégpedig sok emberen. Szerencsére sok embernek nincsenek tünetei, de ettől még fertőzhetnek ők is. Véleménye szerint eleve hibás a miniszterelnök nyilatkozata, amely szerint azért nem végeznek el teszteket, mert azok kihozhatnak fals negatív eredményeket, mert ugyan ez előfordulhat, de emiatt nem elvégezni ezeket, az nagyon nagy hiba, hiszen ha nem tesztelnek, akkor a pozitív eredményeket sem lehet látni.

Hadházy Ákos arról is beszélt, hogy országgyűlési képviselőként három hete kért találkozót a Szent László kórház vezető infektológusától, hogy megkérdezze, milyen szakmai ajánlások alapján nem végeznek elegendő tesztet, ám azt a választ kapta, hogy nem adnak ki adatot, mert a főorvos nem járványügyi szakember. Azt javasolták a politikusnak, hogy az Operatív Törzset keresse meg. Ezt követően az országos tisztifőorvost kereste meg, aki az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény ellenére sem fogadta Hadházy Ákost – emelte ki a független képviselő.

Arra a kérdésre, hogy miért nem végeznek elegendő tesztet, a politikus úgy felelt, majdnem minden megyében van olyan gépezet, amivel el lehet ezeket végezni, az érthetetlen, hogy miért jóval a járvány kirobbanása után kezdték el használni ezeket. pedig vannak jó példák, Dél-Koreában már százezerszámra végeznek teszteket, Izraelben is ezt teszik, Magyarországon is még több labort kellene kinyitni.

A képviselő, mint állatorvos azt emelte ki, nincsenek arra adatok, hogy a koronavírust állattól megkaphatja az ember.

Összességében azt tartotta fontosnak kiemelni Hadházy Ákos, egy járvány esetében két dolgot lehet rosszul tenni, egyrészt azt, ha ezt félvállról kezelik, másrészt pedig, ha feleslegesen pánikolni kezdenek.