Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.03.16.-reggelén

Vasárnap  életét vesztette egy 75 éves férfi, akit koronavírus-fertőzés gyanújával és tüdőgyulladással szállítottak a Dél-Pesti Centrumkórházba – közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hozzátéve: a beteg a szállítást követően hunyt el.  A vasárnap esti tájékoztatás szerint hazánkban 32 fertőzöttet tartanak nyilván, 159-en vannak karantéban és 1236 a vírust kimutató mintavétel történt.

Az idősek a koronavírus-járvány legveszélyeztetettebb társadalmi csoportja – hívta fel a figyelmet a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár, a kommunikációs akciócsoport vezetője az operatív törzs  sajtótájékoztatóján. Kovács Zoltán kiemelte: a nemzetközi statisztikából nyilvánvaló, hogy az idősek vannak leginkább kitéve a vírus közvetlen fenyegetésének, különösen akkor, ha más típusú betegségekkel is küzdenek. Az államtitkár arra kérte a lakosságot, hogy idős hozzátartozóik és barátaik esetében különös elővigyázatossággal tartsák be az egyébként javasolt védekezési és megelőzési előírásokat.   Hangsúlyozta: a koronavírus-járvány elleni védekezés minden eszköze, minden forrása rendelkezésre áll, a kormány minden szükséges erőforrást biztosít. Mint mondta, a legtöbbet a koronavírus terjedése ellen „mi magunk, magánemberek tehetünk”. Hangsúlyozta: új típusú vírussal állunk szemben, a koronavírus más típusú felfogást kíván a magánemberek részéről is.

A szabadság és a hűség adja március 15. erejét – jelentette ki Áder János ünnepi beszédében, amelyet a közszolgálati televízió sugárzott. Az államfő a koronavírus-járványra utalva arra kért mindenkit, hogy otthonában emlékezzen. Áder János azt mondta, ha a magyarok 172 éve bízni tudtak egymásban, akkor „ma is számíthatunk, támaszkodhatunk egymásra”.   A köztársasági elnök aláhúzta, „március 15-ét a történelmi távlat ellenére is közel érezzük magunkhoz, mert ez a nap a polgári Magyarország születésnapja”. „Ezért is fájó, hogy ma nem tudunk együtt ünnepelni úgy, ahogy megszoktuk, ahogy a szívünknek kedves, ahogy szeretnénk” – mondta. A köztársasági elnök ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a közös ünneplés nem először marad el. „A történelem hozott már jó néhány csöndes ünnepet” – fogalmazott.  A köztársasági elnök szerint azonban ma még sincs olyan nemzedék Magyarországon, amely ne ismerné Petőfit, Kossuthot, Batthyányt, Táncsicsot, a 12 pontot, vagy a Talpra magyart.

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ma talán távolabb van március 15. üzenete, mint a rendszerváltáskor, Budapest megint rebellis város, hiszen lázadással ér fel, hogy a tavaly októberi választáskor a fővárosiak újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettek hitet.  A felhőtlen közös ünnepléstől nem csak a járványveszély foszt meg minket; évek óta lehet az a zavarba ejtő érzésünk, amikor elolvassuk az 1848-as forradalom tizenkét pontját, hogy az mennyire aktuális, sőt, hogy egyre inkább az – értékelt a Facebook-oldalán közzétett ünnepnapi videóban a főpolgármester.   Budapest megint rebellis város, lázadó polgárok városa, hiszen a megnyirbált szabadság, a fokozódó egyenlőtlenség idején, egy testvérietlen, embert az emberrel, magyart a magyarral szembefordító államban igenis lázadással ér föl, hogy tavaly októberben mi, budapestiek újra a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett tettünk hitet.”- fogalmazott videoüzenetében Budapest főpolgármestere.

 

Külföld:

Továbbra sem áll módjában Magyarországnak beengedni senkit, aki Olaszországból érkezik, azokat sem, akik szerb állampolgárok és Szerbiába akarnak hazamenni – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalára feltöltött videóban.  Orbán Viktor vasárnap reggel utazott Belgrádba, ahol fogadta őt Aleksandar Vucic, Szerbia elnöke. A miniszterelnök elmondta: kicserélték tapasztalataikat a szerb elnökkel a koronavírus-járvány kezelésének ügyében. Megállapodtak, hogy a teherforgalom továbbra is bonyolódhat, bár biztonsági intézkedések mellett.  Hozzátette: „Megértést kértem Szerbia elnökétől, Magyarország határa Olaszország irányába továbbra is zárva van” – hangsúlyozta Orbán Viktor miniszterelnök.

Azonnali hatállyal szükségállapotot hirdettek Szerbiában az új típusú koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében, az erről szóló döntést a köztársasági elnök, a kormányfő és a házelnök közösen hozta meg Bezárnak a kávézók, az éttermek, a szórakozóhelyek, a bevásárlóközpontok, és csak az élelmiszerüzletek, valamint a gyógyszertárak lesznek nyitva. Szerbiában eddig 48 fertőzöttet vettek nyilvántartásba.

 

Jelentősen korlátozzák hétfőtől  Ausztriában az emberek mozgását az új koronavírus-járvány megfékezése érdekében: felszólították az osztrákokat, hogy vonuljanak házi karanténba, megtiltották az öt embernél népesebb összejöveteleket, és tovább korlátozták azon országok számát, amelyeknek az állampolgárai az országba léphetnek.  Keddtől zárva tartanak az éttermek, és további korlátozások is várhatóak – közölte egy kormányszóvivő. Felkérjük az osztrákokat, szigeteljék el magukat – áll a Sebastian Kurz kancellár hivatala által kiadott közleményben. Ez azt jelenti, hogy csak a velük együtt élő emberekkel tartsanak fenn társas érintkezést – tették hozzá. Az embereket kérik, lehetőség szerint csak a halaszthatatlan munkavégzés, a szükséges élelmiszerek beszerzése és mások segítése céljából hagyják el a lakásukat. Csak az öt főt nem meghaladó létszámú rendezvények, összejövetelek megtartása engedélyezett.

 

Németország lezárja Ausztriával, Franciaországgal és Svájccal közös határát hétfő reggel 8 órától a koronavírus-járvány miatt – jelentette be Horst Seehofer szövetségi belügyminiszter, megerősítve a döntésről szóló sajtóértesüléseket. Ugyancsak vasárnap arról is döntöttek, hogy a német-dán határt is lezárják. Horst Seehofer berlini tájékoztatóján kiemelte, hogy a járvány megfékezéséhez vissza kell fogni az emberek közötti érintkezést, amihez a határon átívelő közlekedés korlátozása is hozzátartozik. Ezért felszólítják a lakosságot, hogy csak a legszükségesebb esetben induljanak útnak. A szövetségi kormány az érintett tartományok vezetésével egyelőre a francia, a svájci és az osztrák, valamint a dán határon bevezetendő korlátozásokról döntött. Az áruforgalmat fenntartják, és az ingázó munkavállalóknak is engedélyezik a határátkelést. Senki mást nem engednek át, akinek nincs nagyon nyomós oka az utazásra. A hazatérő német állampolgárok természetesen beléphetnek.

Beni Ganz, a centrista ellenzéki Kék-fehér párt elnöke kap megbízást az új izraeli kormány megalakítására – közölte az izraeli államelnök. Reuven Rivlin bejelentette, hogy Beni Ganzot bízza meg hétfőn az új kabinet megalakításával, miután a kneszet százhúsz izraeli törvényhozójából hatvanegy őt, ötvennyolc pedig a jobboldali Likudot vezető riválisát, Benjámin Netanjahut javasolta kormányfőnek. A javaslatok után Rivlin már vasárnap éjjelre megbeszélésekre szólította Netanjahut és Ganzot egy esetleges egységkormány létrehozása érdekében. Az államfő a szeptemberi választások után egységkormányt javasolt, de a tárgyalások nem jártak sikerrel, és ezért március másodikán harmadszor is az urnákhoz járultak az izraeliek. A tavaly április óta már harmadik parlamenti választás ismét a korábbiakhoz hasonló helyzetet eredményezett a kneszetben, amelyben a Ganz vezette baloldali-centrista-arab csoport áll szemben Netanjahu jobboldali-vallásos tömbjével, és Avigdor Liberman jobboldali-nacionalista-liberális Izrael a hazánk nevű pártja a mérleg nyelve, ezúttal hét képviselővel.

Izraelben tíz főben maximalizálták az együtt tartózkodók számát, bezártak minden nem létfontosságú intézményt, boltot, és elhalasztották a nem sürgős pereket, köztük Benjámin Netanjahu miniszterelnök korrupciós perének tárgyalását.  Benjámin Netanjahu korrupciós ügyeit kedden kezdte volna tárgyalni a jeruzsálemi bíróság, de ezt május 24-ére halasztották. Vasárnaptól bezártak minden oktatási intézményt, és megtiltottak minden tíz főnél nagyobb gyülekezést. A személyautókban maximum két utas közlekedése ajánlott, és csak a legszükségesebb esetben szabad igénybe venni a közösségi közlekedést, akkor is állandó utaskártyával, és nem készpénzzel fizetve. Bezárták az összes bevásárlóközpontot, vendéglőt, kocsmát, szórakozóhelyet és sportközpontot, csak az élelmiszereket áruló boltok és a gyógyszertárak működnek vasárnaptól. Értesítették a hétvégi eltávozásukról vasárnap a laktanyákba visszatérő katonákat, hogy várhatóan legalább egy hónapig nem kapnak eltávozást.

 

Gazdaság:

 

Elindult az első emeletes KISS motorvonat a Budapest-Cegléd vonalon utasforgalmi próbaüzemben Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára a Nyugati pályaudvaron azt mondta: 2020 valódi korszakhatárt jelent a vasúti közlekedésben, tavasztól fokozatosan állnak forgalomba az emeletes motorvonatok a legforgalmasabb hazai vasútvonalakon, a ceglédin és a vácin. Emlékeztetett arra, hogy a MÁV-Start 2017 áprilisában kötött nyolc évre szóló keretmegállapodást a gyártó Stadler céggel negyven 600 ülőhelyes KISS elővárosi villamos motorvonatra. A negyven motorvonat több mint 200 milliárd forintba került, a vasúttársaság így 24 ezer új ülőhelyet kínálhat az utazóknak. Schanda Tamás kiemelte: a kormány 2010 óta jelentős erőforrásokat mozgósított a kötött pályás infrastruktúra és járműállomány korszerűsítésére. A 2016 és 2024 közötti időszakban mintegy 1800 milliárd forintot fordítanak a már befejezett, kivitelezés alatt álló vagy előkészületben lévő vasúti beruházásokra.

 

Időjárás:

 

Hétfőn délelőtt szikrázó napsütés, derült ég, délután napos, kissé fátyolfelhős idő alakul ki. A Dunántúlon és a középső területeken élénk, időnként erős délkeleti szél fúj, de délután már fokozatosan mérséklődik. Délutánra évszakos átlag köré emelkedik a hőmérséklet.

Éjszaka nyugodt, csillagfényes idő lesz jellemző. Ismét fagypont köré, foltokban az alá hűl a levegő. Egyre kisebb körzeteket, főként az ismert fagyzugokat érinti a hajnali fagyveszély.

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel-3 – +1, hétfőn délután délnyugaton +12, északkeleten +9, kedd reggel -2 – +2fok körül alakul.