Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Hosszabb távon csak az oktatással lehet eredményt elérni –

A Tett és Védelem Alapítvány az antiszemita gyűlöletcselekményeket vizsgálja szerte Európában

Szalai Kálmán, a Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában az általuk végzett kutatásokról, valamint egy párizsi konferenciáról is beszélt.

A TEV folyamatosan monitorozza a rasszizmus és az antiszemitizmus alakulását szerte Európában, mindezekről, a tapasztalatokról legutóbb két nemzetközi konferenciát is szerveztek. Ezek egyikét Párizsban rendezték meg a European Jewish Association (EJA) ernyőszervezettel közösen. Itt jelentette be a TEV a Tett és Védelem Liga megalakítását, amely Brüsszelben működik, aminek az irányítását az EMIH látja el. A Liga hét országban készít antiszemita incidens monitoring reportot, mellette pedig egy 16 országra kiterjedő nemzetközi kutatást is elvégzett, itt az érintett országokban meglévő antiszemita előítéletességet vizsgálták.

Szalai Kálmán hozzátette, Párizsban éppen arról beszélgettek, mik azok a jelenségek, amelyek az európai antiszemitizmust körbeírják, ezek közül az egyik legújabb az Izrael-ellenesség. A TEV és a Liga alapvetően már azt is antiszemitizmusnak tekinti, ha valakik kétségbe vonják Izrael jogát a saját biztonságához, a határai védelméhez, de idesorolják a BDS mozgalmat is, ami az izraeli árucikkek bojkottjára szólít fel, a TEV titkára szerint érdekes kérdést vet fel, ha az izraeliek megtalálják a koronavírus ellenszerét, akkor erre is bojkottot hirdetnek-e.

Szalai Kálmán elmondta azt is, az általuk végzett kutatásban kifejezetten az Izraellel kapcsolatos álláspontokra is rákérdeztek, érdekes adatok születtek. Az európai lakosság 29 százaléka ért egyet azzal, hogy Izraelnek joga van a saját biztonságára, ellenben 20 százalék szerint ehhez nincs joga. Arra a felvetésre, mely szerint az izraeliek úgy viselkednek a palesztinokkal, mint a nácik, a válaszadók 20 százaléka igennel felelt. Mindezen gondolkodás ellen tenni kell, erről beszéltek Párizsban is, ahol arra jutottak, hosszabb távon csak az oktatással lehet eredményt elérni.

Ami az európai antiszemita gyűlöletcselekményeket illeti, a TEV titkára elmondta, Angliában 1800 ilyen esetet azonosítottak, hasonló nagyságrendben fordultak ilyenek elő Németországban is.

A TEV Magyarországon is folytat monitoringot, mellette az oktatásra és a jogvédelemre is jelentős hangsúlyt fektetnek. Itthon a tavalyai évben 35 antiszemita gyűlöletcselekményt azonosítottak, de az is igaz, hogy kevesebb jogi eljárás folyt ezen cselekmények ellen, mint előtte.  Hozzátette, a hatóságok minden ügyet, minden bejelentést komolyan megvizsgáltak, az már egy másik kérdés, hogy ezek végeredményét illetően más véleményen vannak, mint a TEV.  Szalai Kálmán kifejtette, mindenkit arra bátorítanak, hogy bármiféle inzultus éri őket, akár zsidók, akár nem azok, tegyenek bejelentést, még akkor is, ha nem minden antiszemita cselekmény üti meg a jogi eljárás indításának a mértékét.

A TEV kiadott egy nyilatkozatot a Nemzeti Alaptantervvel kapcsolatban, amiben leírták, leginkább a szakmának kellene egyetértésre jutnia, az alapítvány megvárja ezt a szakmai vitát, mielőtt kifejtik az álláspontjukat.

Azt is megjegyezte a szervezet titkára, hogy az antiszemitizmus megítélésével kapcsolatban a zsidó szervezetek között nincsen semmilyen különbség.