A temetői építmények pontosan visszatükrözték egy család társadalomban elfoglalt helyét, rangját

A temetői építmények pontosan visszatükrözték egy család társadalomban elfoglalt helyét, rangját

Radnainé dr. Fogarasi Katalin, a Nemzeti Örökség Intézet (NÖRI) főigazgatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a Fiumei úti Nemzeti Sírkert felújított árkádsoráról, valamint a Salgótarján utcai zsidó temetőtől.

A főigazgató beszélt az intézet pénteki rendezvényéről, amikor is bejelentették a Fiumei úti Nemzeti Sírkert árkádsorának a megújítását. Az egyik oldal felújítása történt meg, hozzátéve, amennyiben lesz keretük rá, úgy sor kerül a másik rész megújulására is. Az árkádsor közel 100 méter hosszú, 20 méter magas és 18 méter széles, mindegyik részét más és más tervezett egykoron. Itt közel 70 családnak van a síremléke, köztük a Gundel családé.  A NÖRI vezetője hozzátette, a XIX. századtól kezdve a temetői építmények pontosan visszatükrözték egy család társadalomban elfoglalt helyét, rangját, ez nem csak a Fiumei úton, hanem a szomszédjában található Salgótarján utcai zsidó temetőben is nyomon lehet követni. Ez utóbbiban is már a NÖRI agyon sok nagypolgári síremléket hozott rendbe, ami a magyar kormány támogatása szükségeltetett.

Radnainé dr. Fogarasi Katalin elmondta, az intézet hagyományai szerint most is az átadásra elkészítettek egy külön kis füzetet, amiben bemutatják az átadott rész történetét. Az eseményen a főigazgató a nagy számban megjelent vendégeket átvitte a Salgótarján utcai zsidó temetőbe egy közel 50 éve létrejött átjáró részen keresztül

A NÖRI vezetője a koronavírus-járvány kapcsán elmondta, az általuk kezelt temetőkben lévő nyilvános mosdók többszöri takarítását, minden elérhető helyen kihelyezték a kézfertőtlenítőket.

A Salgótarján utcai zsidó temetőt a főigazgató már nagyon szeretné az UNESCO Világörökségi címével látni, de mint megjegyezte, a NÖRI minden tőle telhetőt megtett ennek érdekében, de a további lépésekről a kormánynak kell döntenie. Ugyanakkor az igaz, hogy alapjáraton is közel 5-10 évig tart egy ilyen címnek az elnyerése.