Ez egy biztonsági költségvetés, ami ugyan tartható, de mégis nagyon óvatos

Ez egy biztonsági költségvetés, ami ugyan tartható, de mégis nagyon óvatos

Veres Zoltán, a Fidesz erzsébetvárosi önkormányzati képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerületről, a költségvetésről, valamint az ellenzéki létről.

 

 

Az új vezetésű önkormányzat elfogadta a kerület költségvetését, amellyel kapcsolatban a Fidesz frakció véleményét ismertette a képviselő. Mint megjegyezte, minden település, így Erzsébetváros életében is az egyik legfontosabb az elfogadott költségvetés, ami egy olyan alapdokumentum, ami meghatározza a település irányait, mire mit költenek. A számok mögött emberek húzódnak meg, az elfogadott költségvetés mutatja meg, mennyi jut a beruházásokra, a fejlesztésekre, hogyan működik az intézményhálózat, milyen szolgáltatásai lesznek a kerületnek. Az előző városvezetés által benyújtott büdzsék és a mostani között az a különbség – emelte ki a politikus, hogy a jelenlegi egy biztonsági költségvetés, működőképes, de nagyon óvatos. Példaként hozta fel azt a politikus, hogy nincsenek olyan mértékben betervezve a beruházások, mint amilyeneket megszoktak az elmúlt 10 évben.

Veres Zoltán a polgármester kijelentésére, mely szerint a mostani városvezetés nagyobb hangsúlyt kíván fektetni azon nagycsaládosokra, akik rossz állapotú önkormányzati lakásokban élnek. Mint hozzátette, a fideszes képviselők is ezt kívánják, az önkormányzat egy jelentős ingatlanállománnyal, lakás- és nem lakáscélú helyiségekkel rendelkezik, nagyon sokan vannak, akik szociális alapon laknak nem méltó körülmények között. Ugyanakkor a költségvetést nézve azt is érdemes megnézni, hogy honnan indult a kerület, most hol van és hova is tart. Amikor 2010-ben a fideszes vezetés átvette az önkormányzatot, akkor az 10 milliárdos adósággal küzdött, míg 2019-ben már 11 milliárdos plusszal adták át. A képviselő hozzátette,, 2010-ben nem csak a nagy mínusz szerepelt, de mellette ott volt még egy nagyon leromlott intézményhálózat, mint az akkor még önkormányzati fenntartású iskolák, ahol tényleg tragikus állapotok uralkodtak. Az akkori vezetés komoly erőfeszítéseinek köszönhetően mára az összes kerületi intézmény felújításra került, méltó körülményeket teremtve.

Ami a lakáspolitikát illeti, Veres Zoltán megjegyezte, a kerületi Fidesz elképzelése már 2014-ben is az volt, hogy a bérlők tulajdonossá válhassanak, hiszen a bérlakásban való élés, ráadásul nem mindig méltó körülmények között, nem jelenthet jövőképet. Azt is hozzátette, hogy a Fidesz kerületi frakciója a mostani költségvetéshez nyújtott be módosító javaslatokat, amelyek ráadásul nem mozgattak meg volna jelentős pénzeket, amelyek szükségesek voltak, ám a többség ezek közül egyet sem fogadott el. Ezek közé tartozott többek között az, hogy a korábbi szintre emeljék vissza az egyházak támogatását, új gyalogosátkelők létesítése.

Arról is beszélt a képviselő, hogy főváros szerte problémát jelent a parkolás, így a kerületben is. Hozzátette, Erzsébetvárosban ez két rétegből áll, az egyik, a külső réteg az, amivel mindennap lehet találkozni, a kerületi lakók alig találnak parkolóhelyet, a parkolás meg igen nehézzé válik. Ennek egyik oka például, hogy csak az elmúlt két évben 35 ezer plusz autót regisztráltak Budapesten, a kerületben pedig 1500-al több autó lett. Már korábban is gondolkodtak azon, hogy létrehozzanak dedikált parkolóhelyeket akár a kerületi szolgáltatók, akár a lakók részére. A másik réteg, az a belső, ami véleménye szerint egy jogi, gazdasági kérdés, a kerületi parkolási szerződés 1999-ben lett megkötve, ennek a hatálya tavaly járt le, a mostani városvezetés ezt meghosszabbította hat hónappal. A fideszes politikus szerint most volt valamilyen mozgás a szomszédos Terézvárossal, amiből végül kiszálltak, így most a VII. kerület magára maradt. Mint megjegyezte, egy önkormányzati társulás létrejötte azt is jelenti, hogy a felek keze meg van kötve, ahol nem biztos, hogy minden egyedi sajátosságot figyelembe tudnak venni.

A kerület életében komoly problémát jelent a bulinegyed, a polgármester ígérete szerint felállítanak egy kritériumrendszert a működésre, az éjféli zárásra, de Veres Zoltán szerint ez csupán játék a szavakkal. Már csak azért is – tette hozzá, mert a mostani többség a választási kampányban az éjféli zárásról beszélt, ám a mostani tervezettben az szerepel, hogy azok a vendéglátósok, akik teljesítik az előírtakat, nyitva maradhatnak.

Szintén ellenvéleményt fogalmaztak meg a fideszes képviselők a civil szervezetekkel kapcsolatos támogatások miatt. A kifogásuk lényege az a rész volt, mely szerint az új vezetés nem engedi a civil pályázatokon elindulni azokat a szervezeteket, amelyek a választáson jelölteket állítottak, netán egy párttal közösen indultak az önkormányzati választáson. Ez leginkább egyetlen civil szervezetet érint, az Élhet Erzsébetvárosért Egyesületet, Veres Zoltán szerint ez egy kisstílű döntés volt a többségtől.

A politikus elmondta, az ellenzéki képviselőségéből adódóan most jóval aktívabban dolgozik, kritikus szemüveggel nézi a kerületet, ám a kritika sohasem rosszindulatú, hiszen létező problémákra hívják a figyelmet, amikre egészen más megoldást javasolnak, mint a többség. Ezek közé sorolta a módosító javaslataikat is.

 

 

Mellékletek terület