Varga Judit a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájában

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.02.21. reggelén

A kormány célja, hogy megállítsa a „börtönbizniszt”, amely mára több milliárdos iparággá vált – mondta az igazságügyi miniszter az Országgyűlésben. Varga Judit a börtönzsúfoltsági kártalanításokkal kapcsolatos törvényjavaslat általános vitájában elmondott expozéjában közölte: a börtönviszonyok miatti kártalanítások azonnali felfüggesztését követően a nemzeti konzultáció eredménye alapján olyan új szabályozást alkotnak, amely megszünteti az eddigi igazságtalan gyakorlatot, és elsődlegesen az áldozatok, a sértettek és hozzátartozóik érdekeit helyezi előtérbe. Ezáltal az áldozatok jogos követeléseinek kielégítését a jelenleginél hatékonyabb és gyorsabb módon fogják biztosítani – közölte a miniszter. Rögzítette: a kormány elítéli azokat a visszaéléseket, amelyek a börtönviszonyok miatti kártalanítási pereket kísérik, mert szerinte ezek súlyosan sértik a társadalom igazságérzetét. A miniszter a kormányzati fellépés első lépéseként említette a törvényjavaslatot, amely „a bűncselekmények áldozataira, illetve a fogvatartottakra vonatkozó kompenzációs rendszerek közötti megbomlott természetes arányok helyreállítása érdekében” rendelkezik a kifizetések felfüggesztéséről az új szabályozás elfogadásáig, június 15-ig. Beszélt arról is, hogy a második lépésként a kormány kész arra, hogy a nemzeti konzultáció eredményeként olyan jogszabályokat alkosson, amely a társadalom széleskörű felhatalmazásával bírnak és amelyek az áldozatok jogait helyezik előtérbe.

A börtönzsúfoltságról szóló, most tárgyalt javaslat elítélteket engedne a magyar társadalomra, és fennáll a lehetősége annak, hogy a kormánypártok „csak a saját bűnözőiket akarják szabadon engedni” – jelentette ki a Demokratikus Koalíció (DK) vezérszónoka. Vadai Ágnes közölte: nemcsak a börtönök zsúfoltsága, hanem a büntetés-végrehajtásban dolgozók alacsony létszáma és alacsony bére is probléma. A politikus azt kérdezte: a kialakult helyzet kezelésére a „nagy terv” a bűnözők kiengedése lenne-e, és ha igen, mi lesz a válogatás szempontja. Azt is firtatta, hogy ideiglenes börtönök felállítása lenne-e a megoldás.

Az LMP vezérszónoka szerint a kormány már a saját hibáival és mulasztásaival megy szembe, a „saját maguk által előidézett helyzetre próbál politikai propagandát építeni”. Keresztes László Lóránt azt kérdezte miért nem oldották meg az elmúlt években a börtönzsúfoltságot és miért nem építettek új börtönöket? Rámutatott: jelenleg 18 ezer elítéltet tartanak fogva, a börtönzsúfoltság ezért jelentős, 120 százalékos.

Recskkel, megtört emberek sorsával szembenézni soha nem könnyű – hangsúlyozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a recski kényszermunkatábor létesítésének 70. évfordulója alkalmából rendezett tudományos ülésen. Gulyás Gergely a Nemzeti Emlékezet Bizottságának (NEB) rendezvényén, a Magyar Gulág című megemlékezéssorozat nyitókonferenciáján azt mondta: a megemlékezés célja jobban megismerni és jobban megérteni történelmünk egy fontos darabját, az ország megtörését, a rendszer ellenségeivel való leszámolást, hogy a kommunista diktatúra több mint négy évtizede ne merüljön feledésbe. A miniszter kiemelte: az emlékezésnek mindig van tétje.     „Az emlékezéstől is függ, hogy minden vitánk, különbségeink ellenére megtaláljuk-e a közös pontjait a nemzeti emlékezetnek, amely összetartó erőt jelent mindenki számára” – fogalmazott. Gulyás Gergely köszönetet mondott annak a történésznemzedéknek, amely „először áttörte a hallgatás falát”, szóra bírta a kor szereplőit: gyilkosokat, felbujtókat, áldozatokat, kis embereket, a kiszolgáló haszonélvezőket.

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kerület költségvetéséről, a terveiről beszélt, de szóba került még az ellene szervezett tüntetés hangulata is.

A polgármester beszélt a kerület biztonsági helyzetéről, aminek a javítása az önkormányzat egyik legfontosabb feladata, az ehhez szükséges első lépések már meg is történtek, így kijelenthető, Erzsébetváros ma biztonságosabb, mint volt egy fél évvel ezelőtt.

Erzsébetváros költségvetését ezen a héten fogadta  el a testület, sok egyeztetés és vita után, ám ezek után az látszik, a prioritásokban teljes volt az egyetértés. Ezek között első helyen áll a kerületi lakásállománnyal való foglalkozás, hiszen – tette hozzá, az elmúlt tíz évben egyáltalán nem foglalkoztak az önkormányzati lakásokkal. További prioritások a köztisztaság, a közbiztonság és a fejlesztés. Mindezek mellett a mostani költségvetés takarékos lesz, szükség van tartalékok képzésére, ez azt is jelenti, hogy lesznek olyan területek, amelyek most kevesebb támogatást kapnak majd – jegyezte meg a polgármester. Bár a most elfogadásra kerülő költségvetés egy évre szól, de az önkormányzat mindezek mellett ötéves távlatban gondolkodik, ez elsősorban a fejlesztések tervezésében mutatkozik meg. A takarékos költségvetésben persze lesz pénz majd az erzsébetvárosi kulturális életre is.

 

Külföld:

A rasszizmus és a gyűlölet méreg, amely jelen van a német társadalomban, és túl sok bűncselekményhez vezetett már – mondta Angela Merkel német kancellár Berlinben a Hessen tartományi Hanauban előző este történt lövöldözésről. A kormányfő sajtónyilatkozatában kinyilvánította részvétét a halálos áldozatok hozzátartozóinak, és kifejezte reményét, hogy a sebesültek testileg és lelkileg is mihamarabb felépülnek. Mint mondta, a nyomozás első megállapításai szerint a támadó szélsőjobboldali, rasszista indíttatásból cselekedett, a más származású, vallású és kinézetű emberek iránti gyűlöletből gyilkolt. A szövetségi kormány és az állam valamennyi intézménye kiáll minden egyes ember méltóságáért, és nem tesz különbséget a polgárok között vallás vagy származás alapján. „Teljes erővel és elszántsággal szembeszállunk mindazokkal, akik megpróbálnak megosztottságot előidézni Németországban” – mondta Angela Merkel. Hanauban a hatóságok adatai szerint egy 43 éves német férfi vérengzett, megölt kilenc embert, majd hazatérve lelőtte az édesanyját és végzett magával.

Hatvanmilliárd euró hiány keletkezett az Európai Unió büdzséjében az Egyesült Királyság kilépése miatt – közölte az Alapjogokért Központ vezető elemzője. Pócza István azt mondta, hogy az EU ezt a befizetések összegének emelésével szeretné megoldani, de a nettó befizető országok – például Németország, Ausztria, Hollandia – elzárkóztak ettől, nem hajlandóak többet fizetni. Az elemző úgy vélekedett: az a lehetőség eddig nem merült fel, hogy az uniós intézmények költségeit csökkentsék, pedig az Egyesült Királyság kilépésével szerinte kevesebbe kerül az unió ellátása.

 

A mesterséges intelligenciát és az adatgazdaságot is magában foglaló digitális stratégiát hirdetett az Európai Bizottság . Az intézmény decemberben hivatalba lépett elnöke, Ursula von der Leyen ezzel hozzáfogott ahhoz, hogy a klímavédelem mellett emlegetett másik legfontosabb célkitűzését is megvalósítsa.

A digitális stratégia célja az, hogy „megerősítsük a gazdaságunkat és európai válaszokat találjunk a digitális kihívásokra”, mondta Von der Leyen a dokumentumcsomagot bemutató sajtótájékoztatón. A Bizottság elnöke Yuval Noah Harari 21 lecke a 21. századból című könyvét is idézte, miszerint „az emberiségnek mindig jobban ment feltalálni egy eszközt, mint bölcsen felhasználni azt.” A digitális stratégiával viszont éppen azt szeretnék elérni, hogy Európa használhassa fel a modern technológiai vívmányokat.

A Hezbollah terrorszervezethez köthető libanoni Al-Akhbar újság szerint a Hamász terrorszervezet rakétaesőt ígért Tel Avivra, ha Izrael kiiktatja a terrorszervezet tagjainak bármelyikét. A Kan közszolgálati műsorszóró héber fordítása szerint az újságnak nyilatkozó hamász források azt állították, hogy a terrorszervezet közvetítőkön keresztül értesítette Izraelt, hogy a vezetői célzott megölésére vagy bármely meggondolatlan lépésre reagálva a Hamász azonnal rakétákat fog kilőni a zsidó állam második legnépesebb városára. A paleszinok két rivális kormány között vannak felosztva 2007 óta, amikor a Hamász terrorszervezet erőszakkal átvette a Gázai övezet feletti uralmat Mahmúd Abbász palesztin hatósági elnök Fatah pártjától, aki azóta csak az autonóm területek irányítására jogosult Júdea és Szamáriában (Ciszjordánia). Abbász egyébként 2005-ben nyerte el a vezetői pozíciót, de választások hiányában négy évre szóló hivatali idejének 15. évében jár. A Hamászt időközben nagyon meggyengítette az izraeli és egyiptomi blokád, a három háború, amit Izraellel vívott és a nemzetközi elszigeteltség. Gáza gazdasága romokban, a lakosság súlyos villamos energia és ivóvíz hiánnyal küzd.

 

Gazdaság:

 

Erősíteni kell a lakosság megtakarítási hajlandóságát és képességét – hangsúlyozta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke az ÁSZ és az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület közös konferenciáján. Domokos László előadásában hangsúlyozta, óriási kockázat a személyi kölcsönök állományának drasztikus növekedése, ami adósságcsapdába sodorja a lakosságot, főként a hitelt felvevő legszegényebbeket. Meg kell tanítani az embereket arra, hogyan tegyék félre az első ezer forintot, hiszen a biztonság az egyik legnagyobb érték. Az eseményen az Állami Számvevőszék megállapodást írt alá Budapest Főváros Kormányhivatalával, az együttműködés célja a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése, a családok pénzügyi biztonságának erősítése. Az ÁSZ elnöke korábban Miskolcon, Debrecenben, Salgótarjánban és Kecskeméten írt alá megállapodást a megyei kormánymegbízottal, a következő hónapokban pedig további megyei kormányhivatalokkal indít együttműködést a számvevőszék – olvasható a közleményben.

 

Időjárás:

 

Pénteken hidegfront alakítja időjárásunkat. A front előtt kezdetben élénk délnyugati, majd megerősödő északnyugati szél fúj. A nap első felében erősebben felhős időre számíthatunk, elszórtan futó záporesővel, de északon hózápor is lehet, majd délután a Tiszától nyugatra már napos, csapadékmentes idő lesz. Éjszaka kevés felhő, gyenge légmozgás várható.

A jellemző hőmérséklet átlaga  péntek reggel -1 – +3, péntek délután délnyugaton +12, északkeleten +7,   fok körül alakul.