A mostani költségvetés takarékos lesz, szükség van tartalékok képzésére

A mostani költségvetés takarékos lesz, szükség van tartalékok képzésére

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában a kerület költségvetéséről, a terveiről beszélt, de szóba került még az ellene szervezett tüntetés hangulata is.

A polgármester beszélt a kerület biztonsági helyzetéről, aminek a javítása az önkormányzat egyik legfontosabb feladata, az ehhez szükséges első lépések már meg is történtek, így kijelenthető, Erzsébetváros ma biztonságosabb, mint volt egy fél évvel ezelőtt.

A kerületben az AirBnb-s lakáskiadások szintén problémát jelentenek, ezeknek az ügye várhatóan a márciusi testületi ülésen lesz téma, a városvezetés készít egy javaslatot, már tárgyalnak a különböző szervezetekkel, hogy egy olyan javaslat kerüljön az asztalra, amelyik egyrészt figyelembe veszi az úgynevezett fapados turizmust, azokat, akik normális, ellenőrzött keretek között adják ki a lakásukat, nem akarják büntetni. Ugyanakkor ez a rendelkezés nagyon szigorúan fog fellépni a feketén lakáskiadók ellen, valamint azok ellen, akik nem tartják be a közösségi együttélés szabályait. Az önkormányzat életre hívott egy bizottságot, amelyik a bulinegyed ügyeivel foglalkozik, Niedermüller Péter megjegyezte, már többször is ülésezett ez a testület, február 28-án kell elkészítenie javaslatukat, amit szintén a márciusi testületi ülésen fognak megtárgyalni.

Erzsébetváros költségvetését még ebben a hónapban fogadja el a testület, sok egyeztetés és vita után, ám ezek után az látszik, a prioritásokban teljes az egyetértés. Ezek között első helyen áll a kerületi lakásállománnyal való foglalkozás, hiszen – tette hozzá, az elmúlt tíz évben egyáltalán nem foglalkoztak az önkormányzati lakásokkal. További prioritások a köztisztaság, a közbiztonság és a fejlesztés. Mindezek mellett a mostani költségvetés takarékos lesz, szükség van tartalékok képzésére, ez azt is jelenti, hogy lesznek olyan területek, amelyek most kevesebb támogatást kapnak majd – jegyezte meg a polgármester. Bár a most elfogadásra kerülő költségvetés egy évre szól, de az önkormányzat mindezek mellett ötéves távlatban gondolkodik, ez elsősorban a fejlesztések tervezésében mutatkozik meg. A takarékos költségvetésben persze lesz pénz majd az erzsébetvárosi kulturális életre is.

Ami a Fővárossal való együttműködést jelenti, a politikus szerint két területen formálódik most közös gondolkodás, egyrészt az útfelújítások kapcsán, másrészt pedig már megkezdték az egyeztetéseket a belső-erzsébetvárosi rész átmenő forgalmának enyhítésére. Hozzátette, ezek a tervezett rendelkezések nem érintik a kerületi lakókat, sőt, mindez kifejezetten az ő érdekükben történik.

Sokat beszélnek arról, hogy az iparűzési adóbevételeket a kormány átalakítaná, a városvezető szerint nagyon csúnya játékot játszik a kormányzat, erre a bevételre minden önkormányzatnak szüksége van, de minden tervezéstől függetlenül, a VII. kerület egy biztonságos, takarékos, de a fejlesztésekre is koncentráló költségvetést készítet.

A Liget Projekt kapcsán Niedermüller Péter megjegyezte, a jelenlegi állapot szerint most Budapest vezetésénél pattog a labda, de az biztos, muszáj egy általános egyetértést kialakítani a kormány és a Főváros között. A kerületi vezetés határozott véleménye az, amit le lehet, azt le is kell állítani, nem lehet a Városligetet új és újabb épületekkel egy újfajta vigalmi negyeddé tenni.

A polgármester elhíresült kijelentése többször is a közbeszéd témája lett, a miniszterelnöki évértékelőn is említésre került. a politikus ennek kapcsűán megismételte, ő maga nem egyetlen csoportról kívánt beszélni, hane egy ideológiáról. Véleménye szerint ezt sokan megértették, még azok is, akikkel nincs egy politikai platformon. Az ellene szervezett tüntetésről pedig úgy vélekedett, persze rosszul érintette emberileg, de a legrosszabban azt tartotta, hogy még szinte nem is látott olyan hatalmas mennyiségű gyűlöletet, mint ezen a demonstráción. Véleménye szerint nincs értelme ilyen erős politikai hisztériát kelteni olyan mondatok miatt, ami egyesek szerint akár még félreérthető volt.