Az őshonos kisebbségek helyzete Európában most nagyon rossz

Az őshonos kisebbségek helyzete Európában most nagyon rossz

Dr. Ifj. Lomnici Zoltán nemzetközi jogász, a Századvég munkatársa beszélt a Heti Tv Pirkadat című műsorában a franciaországi antiszemitizmusról, annak tanulságairól, valamint a hétvégi szélsőjobboldali felvonulásról.

A jogász egy statisztikát ismertetett, amelyet az American Jewish Comitee adott közre, amiben a franciaországi antiszemitizmus mértékét ismertették. Ennek értelmében a francia antiszemitizmus mértéke spirálisan növekszik. A franciák közel háromnegyede, a francia zsidóknak is több mint a 70 százaléka véli azt, hogy az antiszemitizmus a teljes francia társadalmat jellemző probléma. A zsidó válaszolók 67 százaléka érzi azt, hogy hazájukban magas az antiszemitizmus mértéke, olyannyira, hogy 70 százalékuk mondta azt, életében már legalább egy antiszemita cselekmény áldozata volt, közel kétharmaduk szenvedett már legalább egyszer verbális erőszakot, 40 százalékuk éppen ezért is kerüli a különböző zsidó szimbólumok használatát. A legdöbbenetesebb adatok egyike, hogy a zsidó válaszadók több mint a fele fontolgatja távozását Franciaországból.

Lomnici Zoltán szerint valóban létezik egyfajta vallásellenes hanguat Franciaországban, ahogy azt is megjegyezte, furcsa hely Európa, hiszen ha szélsőjobboldaliak által lettek volna a zsidók elleni támadások elkövetve, akkor sokkal nagyobb lenne a felzúdulás, pedig ki kellene mondani, ezen támadások elkövetőinek a jelentős része iszlamista. Az nagyon helyes, ha az EU-ban a fehér felsőbbrendűséggel szembehelyezkedik, de ugyanezt kéne megtennie a szélsőséges iszlám nézettel szemben is.

Arra a kérdésre, hogy Macron elnöknek nem inkább ezzel az üggyel kellene foglalkoznia, mintsem azzal, hogy Európa vezetője legyen, a nemzetközi jogász szerint valóban először belpolitikailag kellene megerősödnie, de jelenleg nagyon alacsony az elnök népszerűsége odahaza. Véleménye szerint, ez történik akkor, ha egy állam bevándorló országgá válik a XXI. században, nem lehet az, hogy ilyen helyzetet eredményezzen a nyílt társadalom eszméje, ahol az őshonos kisebbségek kerülnek hátrányos helyzetbe. sajnos az is igaz, hogy az őshonos kisebbségek helyzete Európában most nagyon rossz, hozzátette, elegendő csak megnézni a katalánok, a székelyek helyzetét.

A hétvégén Budapesten a bíróság engedélyével vonulhattak fel szélsőjobboldali csoportok, ennek kapcsán Lomnici Zoltán kifejtette, az nincs rendben, hogy több, külföldről is finanszírozott NGO is azt mondja, a gyülekezés és a vélemény szabadsága miatt akár különböző neonácik vonulhatnak Magyarországon.

Ezen eset kapcsán is felmerült a bírósági rendszer kritikája, a jogász szerint a társadalmi igazságérzetét és a jogszabályi környezetet kell egyeztetni, egy bíró a törvényeknek és a saját lelkiismeretének kell megfelelnie. Ezért is lehet az, hogy akkor most a törvényeket kell szigorítani.