A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.10.reggelén 

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.10.reggelén 

Miközben a Városmajorban az antifasiszta tüntetők összefeszültek a szélsőjobboldali megemlékezőket védő rendőrökkel, a Várban a budai önkormányzatok (az I., a II. és a XII. kerület) békés hangulatú rendezvényt tartottak. A rendezvény alapvető célja egy több helyszínen létrehozott szabadtéri kiállítás megnyitása volt, amely Budapest ostromának 75. évfordulójára emlékezik.  A megemlékezésen felszólalt Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere, V. Naszályi Márta, az I. , Örsi Gergely, a II. , Pokorny Zoltán, a XII. kerület polgármesterei, és Ungváry Krisztián történész. „Örülök, hogy egy 75 éves évforduló kapcsán tudunk arról beszélni, hogy a borzasztó szenvedések, amik 75 évvel ezelőtt zúdultak a városra, az mindannyiunk közös szenvedése” – mondta a főpolgármester. „Ne rangsoroljuk, hogy kinek a szenvedése volt a fontosabb, ne arról beszélünk, hogy ki a valódi hazafi, hanem hogy hogyan tudunk közösen egy szenvedésmentes várost létrehozni.” Karácsony Gergely  szerint ez hozza majd magával azt is, hogy a jövőről is közösen tudjunk gondolkodni.

A vallási üldözések 70 százaléka a kereszténység ellen történik – mondta a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkára. Fischl Vilmos hangsúlyozta: Magyarország az Európai Unió országai közül elsőként jelezte csatlakozási szándékát a Donald Trump amerikai elnök kezdeményezésére létrejött Vallásgyakorlás Szabadságának Nemzetközi Szövetségéhez. A szövetséget huszonhét ország – köztük számos NATO-ország és több EU-tagállam alkotja – így a főtitkár szerint közösen fel tudnak lépni akkor, ha a keresztényeket, vagy más vallások tagjait üldözik. Kitért arra is: nem a különféle vallást gyakorlókkal, hanem a vallási szélsőségekkel van probléma.

Magyarország az elmúlt években tönkrement, a köztársaság halott – ezzel indította szokásos  évértékelő beszédét Gyurcsány Ferenc. A DK elnöke szerint most nem keresztény, hanem klerikális kormány uralkodik, és ma a magyar nemzet különböző tagjai, csoportjai a legélesebb küzdelemben és harcban állnak egymással.  A DK elnöke beszélt az ország gazdasági helyzetéről is, és bár elismerte, hogy nőtt a GDP, rámutatott, hogy a mutatók nem alakulnak jobban, mint a régiós országokban, miközben itthon egyre nőnek a jövedelmi egyenlőtlenségek. Bírálta a politikus a kormány egészségügy- és az oktatáspolitikáját, kiemelve az óriási tanárhiányt. Gyurcsány Ferenc az ellenzéki összefogás szükségességével zárta beszédét, és kiemelte: az ellenzéki pártok 2022-ben vagy együtt győznek, vagy sehogy. A politikus úgy fogalmazott: az ellenzéki pártok nagyon sok felől jöttek, más a múltjuk, más a politikai és egyéb ízlésük, de nem egymást kell szeretniük, hanem a hazát. Gyurcsány Ferenc arra kérte az ellenzéki pártokat, ne hallgassák el választóik elől, hogy amennyiben ők nyernek a 2022-es választáson, akkor csak közösen alakíthatnak kormányt. Érdekesség,  hogy az évértékelő napján szerzői jogi panaszokra hivatkozva a Youtube letiltotta Gyurcsány Ferenc videocsatornáját. A DK megkeresésére a szolgáltató eddig nem reagált.

 

Megváltoztatta nevét az LMP. Schmuck Erzsébet, az ellenzéki párt egyik társelnöke a hétvégén tartott  kongresszus szünetében jelentette be, hogy az új névvel mostantól ki fogják fejezni a zöldpártjellegüket, ezért az LMP – Magyarország Zöld Pártja hivatalos elnevezést használják. A rövidített név Zöldek lesz.

Jól van az a hét magyar állampolgár, akit a Dél-pesti Centrumkórházban helyeztek karanténba a koronavírus miatt – mondta az intézmény infektológus főorvosa. Szlávik János arról beszélt, hogy az elkülönített embereknek nincs lázuk, viszont a karantén pszichésen megviseli őket. Hozzátette: a mostani a 14 napos karantén hatodik napja, ami az egyike a két legkritikusabb pillanatnak, hiszen a koronavírus átlagos lappangási ideje öt-hat nap.

A koronavírus-fertőzés elleni fellépés segítésére dolgozott ki cselekvési tervet 12 fővárosi kerület. László Imre, a megbeszélést kezdeményező újbudai polgármester az intézkedések céljának nevezte az önkormányzati hatáskörbe tartozó alapellátás megerősítését és a lakosság tájékoztatását. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes elmondta: kezdeményezni fogja, hogy a közösségi közlekedés járműveire is dolgozzanak ki a fertőtlenítésre vonatkozó cselekvési tervet.

A napokban ünnepli 30. születésnapját a Lauder Javne Zsidó Közösségi Iskola. Az 1990-ben alapított intézmény az egyik első magyarországi alapítványi iskola volt. 30 év alatt több száz diák végzett a budapesti iskolában, jelenleg évente 900-an tanulnak ott.Érdekesség, hogy Magyarországon a Lauderből indult a szöveges értékelés, innen vette át a többi iskola. A Lauder jelmondata: Nálunk élmény a tanulás! Ezt bizonyítja, hogy az iskolának saját dala is van, amelyet Dés László és Geszti Péter írt a Laudereseknek.”

 

Külföld:

Az unió támogatásának csökkentésével fenyegette meg Varsót a lengyel bíróságokat érintő törvénymódosítások miatt az európai értékekért és átláthatóságért felelős biztos. Vera Jourová azután közölte ezt, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden aláírta a jogszabály-módosításokat. A cseh uniós biztos hozzátette: támogatja azokat a javaslatokat, miszerint az uniós támogatásokat szorosabban kössék a jogállamisági értékek betartásához az egyes tagállamokban.

Kína szárazföldi részén 811-re emelkedett az új koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma – közölte a kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság. Az adatok alapján hírügynökségek megállapítják, hogy a 2019-nCoV jelű – közismerten korona  vírus- járványa – amely decemberben tört ki a közép-kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhanban – több ember halálát okozta eddig Kínában, mint a 2002-2003-as SARS-járvány világszerte. A 18 éve szintén Kínából kiindult súlyos akut légzőszervi szindróma (SARS) járványa világszerte 774 ember halálát okozta. Országosan 89 új halálos áldozatot jelentettek Kínában szombaton és 2656 újonnan megerősített koronavírusos esetet, túlnyomó többségüket a járvány fészkének számító Hupej tartományból. A járvány decemberi kitörése óta ezzel 33 738-ra emelkedett a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált esetek száma. Az új halálos áldozatok száma minden eddigi napi adatnál magasabb, az újonnan megerősített esetek száma ugyanakkor február 1-je óta először esett 3000 alá.

Irán újabb műholdat bocsátott fel a világűrbe vasárnap – közölte Mohammad Dzsavád Azari-Dzsahromi iráni kommunikációs miniszter. A Zafar nevű műhold néhány órán belül Föld körüli pályára áll – idézte a tárcavezetőt az IRIB iráni hírügynökség. Az iszlám köztársaság tavaly legalább két sikertelen kísérletet hajtott végre műholdakkal. Az Egyesült Államok aggódik, hogy azok a nagy hatótávolságú ballisztikus rakéták, amelyekkel Irán szatelliteket bocsát fel, nukleáris töltetekkel felszerelve háborús célokat szolgálhatnak. Teherán szerint fejlesztései békés szándékúak, és sohasem törekedett atomfegyver előállítására.

Az Egyesült Államok izraeli nagykövete David Friedman kijelentette, hogy bármilyen egyoldalú intézkedés végrehajtása Izrael részéről Júdea és Szamária egyes részeinek annektálására a Trump-kormány közel-keleti béketervében hangsúlyozott folyamat befejezése előtt, az Izrael szuverenitására vonatkozó amerikai támogatás visszavonását vonja maga után. Érdekesség, hogy a béketerv bemutatása utáni sajtótájékoztatón január 28-án Friedman azt nyilatkozta, hogy Izrael szabad kezet kap és akkor annektálja a területeket, amikor akarja. „Az izraeli jog alkalmazása a területre, amely a Terv szerint Izrael részé válik, egy izraeli-amerikai vegyes bizottság által befejezett feltérképezési folyamat feltétele,” írta Friedman vasárnap reggel Twiteren, hozzáfűzve, hogy bármilyen „egyoldalú fellépés a bizottsági eljárás befejezése előtt veszélyezteti a Tervet és az amerikai elismerést.” Benjamin Netanjahu ügyvivő miniszterelnök szombaton azt mondta, hogy Izrael megkezdte a terület egyes részeinek feltérképezését, kihátrálva egy korábbi ígéretéből, amit Trump béketervének bemutatása után tett, hogy az izraeli szuverenitás alkalmazása gyorsan megtörténik. „Már folyamatban van a terület feltérképezése, amely a Trump-terv szerint Izrael Állam része lesz,” jelentette ki szombat este a Likud kampány rendezvényén Ma’ale Adumim zsidó közösségben. „Ez nem fog sok időt igénybe venni, és véghez fogjuk vinni,” tette hozzá Netanjahu, de további részletekkel nem szolgált.

 

Gazdaság:

 

Egyre népszerűbb a Magyar Államkincstár ingyenes állampapír szolgáltatása, amellyel tavaly több mint háromszor annyian vásároltak állampapírt, mint 2013-ban. Ez idő alatt a kincstári ügyfelek állampapír állománya a négyszeresére nőtt – mondta Tállai András, a Pénzügyminisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes.   Ha állampapír, akkor Magyar Államkincstár – szögezte le az államtitkár. Egyre többen választják a Kincstár állampapír forgalmazással kapcsolatos szolgáltatásait. Míg 2013-ban 130 ezer aktív értékpapírszámlát vezetett a Kincstár a lakossági ügyfelei részére, addig 2019-ben már több mint 450 ezret. A lakossági ügyfelek értékpapírszámláján tartott összeg még ennél is nagyobb mértékben emelkedett: a Kincstár lakossági ügyfeleinek állampapír állománya 2013-as az 500 milliárd forintról tavaly 2000 milliárd forintra nőtt – ismertette az adatokat Tállai András. A lakossági állampapírok vásárlása a magyar emberek számára előnyös, és hazánk stabilitását is erősíti – összegezett az államtitkár. Felidézte, hogy jelenleg az egyik legjobb befektetés a magas kamatozású Magyar Állampapír Plusz (MÁP+), ugyanis öt év alatt összességében 27 százalék feletti hozamot biztosít.

 

Időjárás:

 

Hétfőn viharciklon alakítja időjárásunkat. Kezdetben viharos délnyugati, estétől helyenként már északira forduló széllökésekkel. Országszerte erősen felhős, keleten borongós, erősen szeles, de kifejezetten enyhe időben lesz részünk. A Dunántúlon helyenként a +15 fokot is eléri a hőmérséklet, és ott délután már hosszabb időszakokra is kisüt a nap.

A legerősebb széllökések a Dunántúl középső és déli térségében várhatóak, elérhetik a 90-110 km/órát délnyugati irányból. Délután északnyugat felől egy hidegfront éri el hazánkat, a front mentén záporok, itt-ott zivatarok alakulnak ki, és nyugatira, északnyugatira fordul a szél.

Éjszaka átmenetileg kissé mérséklődik és délnyugatira fordul a légmozgás, majd hajnalban újból megerősödik és északnyugatira fordul. Az éjszaka folyamán délen jelentősebb eső is előfordulhat, míg északon szakadozottabb felhőzet valószínű. Hajnalban már erősen megközelíti a viharciklon hidegfrontja hazánkat ismét viharos, helyenként orkán erejű (90-110 km/óra) széllökésekkel!

 

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel délnyugaton +6, északkeleten -2, hétfő délután délnyugaton +15, északkeleten +8, fok körül alakul.