A miniszter beszélt a magyar-izraeli kapcsolatokról

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.08.-reggelén

Kilencszázötven milliárd forintból bővíti a lakosság sportolási lehetőségeit idén a kormány – jelentette be az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Révész Máriusz elmondta: a kerékpározás népszerűsítéséért elindítják az Országos Bringapark Programot, a futás és a sziklamászás feltételeinek további javítása érdekében pedig folytatódik a tavaly elindított Országos Futópálya-építési Program és a Vasalt Utak Program. A bringaparkok és futókörök építésére a kormány 400-400 millió forint, a via vasalt utak kialakításához pedig 150 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosít – tette hozzá. Az első két programban az önkormányzatok által elnyerhető támogatás mértéke 50 százalék, a vasalt utak esetében száz százalék – közölte Révész Máriusz.

Országszerte csaknem 25 ezer első világháborús hadisír újult meg és 180 emlékmű létesült az elmúlt években – jelentette be a Honvédelmi Minisztérium (HM) Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka. Kovács Vilmos felidézte: az első világháborúban részt vevő több mint 3 millió magyar katona közül több mint 600 ezren haltak hősi halált. Erről hosszú évtizedekig nem beszéltek, így egy „társadalmi adósság” gyűlt fel, amelyet törleszteni kell – emelte ki.   Az első világháborús veszteségek feldolgozása 2012-ben indult. A Magyarországon fellelhető első világháborús katonatemetők felújítása az erről szóló kormányrendelet nyomán 2016-ban indult 2 milliárd forintos támogatással – ismertette. Hozzátette: számos hadifogoly-temető is megújult, ahol orosz, olasz, román, szerb katonák nyugszanak. Ez példaértékű Európában – közölte.

 

Elmaradt az „ellenzék által vizionált” több tízezres tömeg, és rendben, fennakadások nélkül zajlik az iskolai felmentési kérelmek feldolgozása az Oktatási Hivatalnál – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Azok a szülők, akiknek gyereke tanköteles korú, de szeretnének egy év halasztást kérni a beiskolázás alól, január 31-ig adhatták be kérelmüket az OH honlapján. A határidőig 10 816 kérelem érkezett be. Ezek közül az Oktatási Hivatal 4637 egyszerű megítélésű ügyben már meghozta a támogató döntést, 5972 ügyben pedig szakértőként kirendelte a pedagógiai szakszolgálatokat. Ezen ügyek lezárására még 60 nap áll rendelkezésre, így az iskolai beiratkozásokig minden eljárás befejeződik – közölték.

 

A szakképzésen keresztül biztosított a gyerekek jövője – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért felelős helyettes államtitkára Kunszentmiklósban, ahol átadta a Kecskeméti Szakképzési Centrum Virágh Gedeon Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája új főépületét. Pölöskei Gáborné közölte: a szakképzést a gyorsan változó környezet komoly kihívások elé állítja, de rá is kényszeríti a jó válaszok megtalálására, ezáltal a fejlődésre. Akik most jelentkeznek szakképzést biztosító intézménybe, többletlehetőségeket kapnak – utalt a helyettes államtitkár az új szakképzési törvényre. Tanulmányuk elején nem szakmát tanulnak, hanem ágazati szintű képzést kapnak. Szakmát a tudás birtokában választanak majd – tette hozzá.

Palkovics László akadémikus, innovációs és technológiai miniszter a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kutatásfejlesztési kapcsolatok jelentőségéről, a hazai felsőoktatás helyzetéről, valamint arról, lehet-e a közeljövőben újabb magyar Nobel díjas.

A miniszter beszélt a magyar-izraeli kapcsolatokról, amelyek minden szinten kiválóak, de a tudományos, elsősorban felsőoktatási, technológiai viszonylatban is kiemelkedőek, ebben nagy szerepe volt Palkovics Lászlónak is. Mindez köszönhető annak is, hogy új módszer szerint dolgoztak mindkét fél szakértői, amibek következtében kialakult a ma nagyszerűnek mondható együttműködés. Sok területen érezhető a változás, mint például a zalaegerszegi önműködő autó pályatesztje. Ma már szerencsére nem csak a kormányok, hanem a cégek között is mindennaposak a találkozások. A két kormány egyébként nemrégiben írt ki egy kétszer hárommillió eurós pályázatot, ahol mindkét fél a saját kutatóit finanszírozza, de a cél az együttműködés és a közös eredmények létrehozása. Mindezek mellett a felsőoktatási kapcsolatok is nagyszerűek, legutóbb a miniszter éppen a Bar Ilan Egyetemen járt, ahol sikerült különböző megállapodásokat is kötni.

Az Európai Unióban is vannak kutatási források, ám Palkovics László szerint ezekből korábban és most sem jutnak hozzá jelentősebben magyar kutatók, a nyertes pályázatok nem érik el az egy százalékot sem, a miniszter szerint ezért is kellett átalakítani a hazai kutatói hálózatot. Az alacsony arány amiatt is alakult ki, mert az EU-s kutatói pályázatok azt támogatják elsősorban, ha vannak európai együttműködések és úgy látszik, a magyar intézményeknek nincsenek meg a nemzetközi kapcsolatai, elsősorban az európai intézményekkel.  – mondta a miniszter.

 

Külföld:

Magyarország és Brazília szorosan együttműködik az ENSZ-ben annak érdekében, hogy a magyar kormány által korábban elutasított Globális Migrációs Csomagot a világszervezet ne tudja részenként a nemzetközi jog hivatkozási alapjává tennie – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután tárgyalt Ernesto Araújo brazil külügyminiszterrel. A miniszter kiemelte: az elmúlt időszakban számtalanszor „buktak le” ENSZ-szervezetek azzal, hogy a Globális Migrációs Csomag részeit különböző határozatokban próbálták meg elfogadtatni. „Ennek kivédése érdekében közös megelőzési mechanizmust hoztunk létre a brazilokkal” – mondta. Szijjártó Péter és Ernesto Araújo megállapodott abban, hogy a két ország összehangolja tevékenységét a közel-keleti keresztények támogatásában. A miniszter hozzátette, hogy véglegesítés alatt áll az első közös közel-keleti beruházás. Szijjártó Péter közölte, hogy az oktatási együttműködés érdekében Magyarország 250 ösztöndíjat biztosít brazil hallgatók számára a magyar egyetemeken, emellett magyar lektort küld a Sao Pauló-i egyetemre.

 

Május 10-én tartják a lengyel elnökválasztás első fordulóját – jelentette be a lengyel alsóház (szejm) elnöke, Elzbieta Witek. A választási időpont meghirdetésével hivatalosan is megkezdődik az elnökválasztási kampány. A választások jelenlegi legnagyobb esélyese a 2015 óta hivatalban lévő államfő, Andrzej Duda. Az elnök hivatalosan még nem erősítette meg indulási szándékát, döntése rövidesen várható. Duda élvezi a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt támogatását. Marcin Palade politológus, több közvélemény-kutató adatainak alapján, február elején 44,9 százalékos támogatottságot jelzett neki. Több ellenzéki párt már jelöltet állított. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform vezette Polgári Koalíció színeiben a szejm alelnöke, Malgorzata Kidawa-Blonska indul. A politikus a tavaly őszi parlamenti választást megelőző kampányban ellenzéki miniszterelnök-jelölt is volt, az elnökválasztás első fordulójában a jelenlegi felmérések szerint a voksok 25 százalékát nyerhetné el.A Lengyel Parasztpárt (PSL) elnökét, Wladyslaw Kosiniak-Kamyszt jelölte, aki jelenleg 8,9 százalékos támogatottsággal rendelkezik.

 

A holland kormány kötelező integrációs tanfolyam bevezetését tervezi az országba települő török állampolgárok számára – írta a DutchNews holland hírportál. Az intézkedésről, amely jövőre az új integrációs törvénnyel lépne életbe, Wouter Koolmees szociális és foglalkoztatási miniszter tájékoztatta a parlamenti képviselőket. Hollandiában az Európai Unión kívülről érkező legtöbb bevándorlónak integrációs programban kell részt kell vennie. A török állampolgárok azonban 2011 óta kivételt képeznek ez alól, mivel akkor az a döntés született, hogy ez a követelmény nem egyeztethető össze Törökországgal kötött uniós szerződésekkel.   Wouter Koolmees szerint azonban a Törökországgal kötött egyezmények „értelmezése megváltozott” így ez „követelmény visszaállítható”.

 

Az izraeli csapatok a határrendészet és a Sabak (Sin Bét) biztonsági szolgálattal együttműködésben bevonult a Palesztin Hatóság irányítása alá tartozó Dzseninbe, hogy lerombolja Ahmed Kunba palesztin terrorista otthonát. A terrorista otthonát 2018 április 24-én rombolták le először, azonban a család a tiltó rendelet ellenére újjáépítette. Kunba volt a bűntársa a Raziel Shevach rabbi megölésért felelős terroristának. A hatgyerekes Shevach rabbi 2018. január 9-én hazafelé tartott a szamáriai Havat Gilad zsidó előőrsre, amikor tüzet nyitottak rá egy haladó autóból. Az izraeli hadsereg szóvivője szerint a csapatok a korábbi dzsenini tapasztalatokból kiindulva arra számítottak, hogy egy palesztin orvlövész sejt támadhat rájuk az akció során, ezért egy csapat izraeli mesterlövész is csatlakozott hozzájuk. A számítás bejött, valóban tüzet nyitottak a csapatokra a rombolás közben, amire az izraeli mesterlövészek reagáltak. A palesztin hatóságok szerint egy palesztin rendőr kadét meghalt az összecsapások során Dzseninben. A halottat 19-year-old Yazan Abu Tabikh néven azonosították.

 

Gazdaság:

 

Hidegzuhanynak, óriási negatív meglepetésnek minősítették elemzők az ipari termelés tavaly decemberi visszaesését, aminek negatív hatása a tavaly negyedik negyedévi GDP-növekedésre is rányomja bélyegét.  Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint óriási negatív meglepetést tartogatott az ipar decemberre, amit egyértelműen az autóipar okozott. Az ipar botladozása egyúttal azt is jelenti, hogy markánsan lassulhatott a negyedik negyedévben a GDP-növekedés üteme, amely így közelebb lesz a 4, mint az 5 százalékhoz. Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője egyenesen „hidegzuhanynak” minősítette az ipari termelés tavaly decemberi visszaesését. Az ipar ezzel szerinte is érdemben visszahúzta a GDP növekedését is, ami szerinte is 4 százalék közelébe lassulhatott az előző negyedévi 5 százalékos növekedésről. Az idei kilátásokat némileg javítja, hogy a német és európai konjunktúramutatók elmozdultak a mélypontról. A Kínában kitört koronavírus azonban átmeneti nehézségeket okozhat még az év elején.

 

Időjárás:

 

Szombaton sok napsütés, száraz idő ígérkezik, csak nyugaton lehet több felhő az égen. A déli, délkeleti szél nyugaton, északnyugaton élénk, néhol erős lehet. Hajnalra 0 és -10 fok közé süllyed a hőmérséklet, nappal 1-7 fok között alakulnak a maximumok.