Gázai terroristák az elmúlt hét során 13 rakétát lőttek ki Izraelre

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.07.-reggelén

Hazaengedték a kórház elkülönített részlegéből azt a magyar egyetemistát, aki januárban hagyta el a fertőzött Vuhant – közölte a Dél-pesti Centrumkórház – Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa. Szlávik János elmondta: a fiatalember panaszmentes volt és az ápolás ideje alatt is végig láztalan, egészséges volt, a laboratóriumi vizsgálatai semmilyen kóros eredményt nem mutattak. A vuhani egyetemen tanuló fiatal januárban vonattal hagyta el a fertőzött várost, majd Pekingből repülőgépen érkezett Budapestre. A főorvos hozzátette: a hét, szintén Vuhanból repülővel hazaszállított magyar állampolgár is panaszmentes. Továbbra is karanténban, orvosi megfigyelés alatt vannak, állapotuk kielégítő. A kórházban jelenleg koronavírus-fertőzésre gyanús embert nem kezelnek – emelte ki Szlávik János.

Az Országgyűlés elnöke szerint lényegében megszűnt a parlamenti párbeszéd, az ellenzék részéről nincsenek érvek, csak gyalázkodások. Kövér László a Mandiner című hetilap csütörtöki számában arról is beszélt, hogy minden választásnál meg kell küzdeni a sikerért, az ellenfelet nem szabad lebecsülni, ugyanakkor egyelőre vészhelyzet sincs, mert nincs olyan korcsoport, ahol ne a Fidesz lenne a legnépszerűbb. Kövér László az interjúban minden egyéb kérdés előtt leszögezte: fehér, keresztyén, heteroszexuális férfi, ráadásul magyar. „Mindezt a Teremtőtől kaptam, nem az én érdemem, de büszkén vállalom. A niedermüllerek meg válasszák ki a színt és a megfelelő geometriai formát, és szívesen felvarrom a kabátomra. Csak azért, hogy tudják: melyik sereghez tartozom” – fogalmazott. Arra a felvetésre, hogy fideszes politikusok az elmúlt időszakban kritizálták a nagyobbik kormánypárt politikáját, azt javasolta, először mindenki a saját portája előtt söprögessen. Természetesen bárki megfogalmazhat kritikát akkor is, ha nem biztos, hogy a saját helyén jobban sikerült helytállnia, mint a bírálata címzettjének.

A Demokratikus Koalíció (DK) azzal vádolja Rétvári Bence államtitkárt, hogy személyeskedve támadja és Soros-ügynöknek állítja be a Nemzeti Alaptantervet (Nat) kritizáló szakmai szervezeteket, pedagógusokat – erről Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese beszélt.  Arató Gergely szerint a Nat körüli szakmai vita „szintet lépett”, ugyanis Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára „azt engedte meg magának, hogy személyeskedve támadjon neki az egyik nagy tekintélyű szakmai szervezetnek” amiért a történelemtanítás területén vitatkozni mert a Nat-ban szereplő, a történelmet torzító megközelítésekkel. A DK frakcióvezető-helyettese arra utalt, hogy az államtitkár szerdán a Facebookon tett bejegyzésében azt írta: „A Nat kapcsán hajmeresztő észrevételeket megfogalmazó Történelemtanárok Egylete – talán nem meglepő módon – évekig élvezete Soros György alapítványainak támogatását. A cél az volt, hogy a magyar történelmi legendákat lebontsák, de akár mai nemzeti gondolkodású történészeket is megtámadjanak.”

Szili Katalin, az Országgyűlés volt elnöke, az autonómia ügyeiért felelős miniszterelnöki megbízott a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a munkája kapcsán több fontos megbeszélésről, a határokon túl élő magyar kisebbségről.

 

A politikus a munkáját illetően kiemelt egy polgári kezdeményezést, a nemzeti régiók létrejöttéről, amit egyébként a Székely Nemzeti Tanács hívott életre. Ehhez az elképzelésükhöz az Európai Tanácsot is megnyerték, miután az Európai Bíróságon megnyerték azt a pert, amely alapján a régiók létrejöttéről való döntéshez elegendő egymillió aláírást összegyűjteni akár két országon belül is. Ez azért is fontos – emelte ki Szili Katalin, mert ezekkel a nemzeti régiókkal lehet elérni azt, ami valójában az európai önigazgatást jelenti. Azaz legyenek olyan térségek, amelyek saját költségvetéssel rendelkeznek, számukra nyújtson közvetlen támogatást az EU, hogy így tudják a saját feladataikat elvégezni. Mindennek az elérése érdekében a miniszterelnöki megbízott folyamatosan tárgyal politikusokkal, a közvéleményt befolyásoló közéleti emberekkel, hiszen az aláírásgyűjtés határideje közeleg, május 7-ig kell összegyűjteni a szükséges egymillió támogatót.

Szili Katalin külön kiemelte a romániai helyzetet, ahol az állam az egyházi javak visszaszolgáltatása helyett államosításba kezdett, véleménye szerint ez mutatja Románia hozzáállását a trianoni döntés századik évfordulójához, hiszen jelenleg minden magyar közösségi akaratot nemzetbiztonsági kérdésként kezelnek, ami egyfajta szélsőséges politikát jelent. Európa a XXI. században nem erről szól – jelentette ki a miniszterelnöki megbízott.

 

Külföld:

Megválasztása után egy nappal bejelentette távozását a németországi Türingia tartomány új miniszterelnöke. Thomas Kemmerich, a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa erfurti tájékoztatóján közölte, hogy pártja tartományi törvényhozási (Landtag) frakciója kezdeményezi a testület feloszlatását, hogy lemossák a miniszterelnöki tisztség intézményéről azt a „szégyenfoltot”, amely annak révén keletkezett, hogy az Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt támogatásával választották meg a pozícióra. Mint mondta, ez a kezdeményezés elkerülhetetlenül azzal jár, hogy távozik a tisztségből, illetve új választást tartanak a tartományban. Aláhúzta, hogy az AfD „egy aljas trükkel megpróbált kárt tenni a demokráciában”, a liberálisok pedig elhárítják ezt a próbálkozást.

A brit belügyminisztérium friss adatai szerint meghaladta a 3 milliót azoknak a külföldi EU-állampolgároknak a száma, akik letelepedett státusért folyamodtak a brit hatóságokhoz. A magyarok közül eddig csaknem 80 ezren kértek tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt. A jelenlegi brit szabályozás alapján azok a külföldi EU-polgárok, akik törvényesen és életvitelszerűen Nagy-Britanniában laknak, a brit EU-tagság múlt pénteki megszűnése (Brexit) után is maradhatnak az országban megszerzett összes jogosultságuk megtartásával, de meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyért – hivatalos elnevezéssel letelepedett jogi státusért – kell folyamodniuk. A belügyminisztérium csütörtöki tájékoztatása szerint ezt a 27 EU-tagország Nagy-Britanniában élő állampolgárai közül december végéig 2 756 130 tette meg.A tárca közölte, hogy saját belső – a statisztikában egyelőre nem szereplő – nyilvántartása szerint a letelepedett státusért folyamodók száma azóta meghaladta a 3 milliót. A brit kormány becslése alapján jelenleg 3,2 millió külföldi EU-állampolgár él Nagy-Britanniában, vagyis csaknem mindegyikük benyújtotta a tartós letelepedési engedélyre szóló kérvényét. A magyarok közül 79 430-an kértek tartós letelepedési engedélyt a múlt év végéig.

 

A Védelmi Minisztérium Kormányzati Tevékenységek Koordinátora a Területeken (COGAT), mely Izrael katonai összekötőjeként funkcionál közölte, hogy a folyamatos rakétatámadások és a határon átreptetett több tucat robbanó léggömbre reagálva Izrael a Gázai halászati zóna területét délután 4 órától 15 tengeri mérföldről 10-re csökkentette. A nyilatkozat továbbá megjegyzi, hogy a Minisztérium a Gázai övezet uralóját, a Hamász terrorszervezet tartja felelősnek mindenért, ami a területén történik vagy onnan ered. Gázai terroristák az elmúlt egy hét során legalább 13 rakétát lőttek ki Izraelre és több tucat robbanó léggömböt reptettek át a határon. Szerdán több alkalommal riasztották a rendőrségi tűzszerészeket gyanús eszközt szállító léggömbök miatt.

 

Órákkal a gázolásos terrortámadást követően, lövések dördültek a Templom-hegynél Jeruzsálemben. Az izraeli rendőrség szerint a terrorista az Oroszlános-kapunál állomásozó rendőrökhöz ment, rájuk lőtt és a kezén megsebesített egy 38 év körüli határőrt. A helyszínre érkező csapatok lelőtték és megölték a támadót. A rendőr könnyű sérüléseket szenvedett, a helyszíni ellátást követően kórházba szállították. A 13-as csatorna szerint a terrorista egy izraeli-arab haifai lakos volt. A hajnali órákban 12 katona megsérült egy gázolásos terrortámadásban a David Remez utcában Jeruzsálemben. A terrorista elmenekült a helyszínről, nagy erőkkel keresik. A csapatok Betlehem mellett lokalizálták a támadásban használt járművet. Az Izraeli Védelmi Erők közölték, hogy a gázolás sérültjei a Goláni-dandár tagjai, akik épp a Siratófalhoz tartottak. Az autó a hátuk mögött hirtelen felgyorsított és beléjük hajtott. Nem volt lehetőségük tüzet nyitni rá. Egy katona súlyosan, egy másik pedig közepesen súlyos sérüléseket szenvedett. A többieket könnyű sérülésekkel szállították kórházba. 9 katona a vizsgálatokat követően elhagyhatta a kórházat.

 

Gazdaság:

 

Negyvenöt százalékkal nőtt a Babakötvény állománya 2019-ben – közölte a Magyar Államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese Érden, az érdi és a budakeszi kincstári állampapír értékesítési pont megnyitóján. Borbély László András elmondta, a Babakötvény állományának emelkedésében jelentős szerepet játszottak a kincstár állampapírt forgalmazó helyei. Hozzátette: a kötvény éves kamata 5,8-ról 6,4 százalékra emelkedett február elsejétől. Az államkincstár pénzforgalmi elnökhelyettese kiemelte: nem csak a Babakötvény, hanem általánosságban az állampapírok iránt is megnőtt a lakossági érdeklődés. Ezt mutatja az is, hogy – döntően a Magyar Állampapír Plusz bevezetésének köszönhetően – 2019-ben kétszer annyi lakossági állampapírt vásároltak az emberek, mint az előző évben. A lakossági állampapír állomány 2019-es 1558 milliárd forintos növekedésének 45 százalékát, mintegy hétszázmilliárd forintot a Magyar Államkincstár nettó értékesítése adta – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Pénteken délelőtt a Dunántúl térségében, délután a Tiszántúlon fúj élénk, olykor erős lökésekkel kísért északi szél, míg a középső országrészben mérsékelt légmozgás a valószínűbb.

Délelőtt a keleti és déli országrész fölött még sok lesz a felhő, északkeleten vegyes halmazállapotú szemerkélés is előfordulhat. Másutt szakadozott felhőzet melletti napsütés lesz jellemzőbb.

Délután a csütörtökinél pár fokkal enyhébb időre van kilátás. Országszerte napsütés a legvalószínűbb. Éjszaka csillagfényes, a Dunántúl fölött gyengén felhős időben többnyire fagypont alá hűl a levegő. Északkeleten erősebb fagy várható. Legyengül, déliesre fordul a légmozgás. 

A jellemző hőmérséklet átlaga  péntek reggel-3 – +2, péntek délután, délnyugaton +8, északkeleten +4,  fok körül alakul.