A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.05.-reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.02.05.-reggelén

A nemzetbiztonsági kabinet elfogadta az új nemzeti biztonsági stratégiát – jelentette be a honvédelmi miniszter éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén. Benkő Tibor közlése szerint ezzel párhuzamosan megkezdték a katonai stratégia kidolgozását. A miniszter elmondta: a nemzetbiztonsági stratégia katonai része kiemelt figyelmet fordít az európai védelmi képesség kérdésére. Ez nem csak a Honvédelmi Minisztérium és a Magyar Honvédség Parancsnokságának, hanem minden tárca feladatkörét érinti. Az európai védelmi képesség kapcsán példaként említette a Franciaországgal valamint az Egyesült Királysággal való kapcsolat erősítését. Kitért arra is, hogy az ország nemzetközi szerepének vonatkozásában rendkívül fontos, hogy az attaséhivatalok számának bővítését. Tavaly 3 új attaséhivatal nyílt a nagykövetségek mellett. Idén újabb három attaséhivatal nyitását tervezik. A miniszter kijelentette: „program és terv szerint haladunk”. Erre bizonyítékul szolgálnak például az új technikai eszközök, az anyagi készletek, a megkezdett fejlesztések – közölte.

„Égnek a vonalak” az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM), olyan sokan érdeklődnek a tárca új, a foglalkoztatás ösztönzésére indított programja iránt – mondta Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Az államtitkár közölte: az országos átlagnál magasabb munkanélküliségi rátával rendelkező régiókban indították el a programot, amelyben a pályázó kkv-k vállalják, hogy legalább 3, legfeljebb 15 fővel növelik a foglalkoztatottak számát. Konkrétan az észak-alföldi, az észak-magyarországi, a dél-dunántúli vagy a dél-alföldi régióban működő vagy újonnan létrehozott telephelyekről van szó. A programra 12 milliárd forint áll rendelkezésre. A támogatás mértéke két teljes évi bérköltség 70 százaléka kisvállalkozások és 60 százalék a közepes vállalkozások esetén. A vissza nem térítendő támogatás összege minimum 8 millió, maximum 90 millió forint – mondta az államtitkár.

Szerdán érkezik a számlákra a rendőrök emelt fizetése; a kormány januári döntése 56 ezer hivatásos rendvédelmi dolgozót érint – közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Kontrát Károly elmondta, a 10 százalékos illetménykiegészítésnek megfelelő juttatást mások mellett a rendőrség, a tűzoltóság, a katasztrófavédelem, az idegenrendészet, a szolgálatok és a büntetés-végrehajtás hivatalos állományában dolgozók kapják meg. Jelezte, az idei béremelésre a kormányzat 34 milliárd forintot fordít. Kiemelte, a kormány a béremeléssel szeretné megbecsülését kifejezni a rendvédelemben dolgozóknak azért a munkájukért, amit a magyar emberek biztonságáért végeznek a településeken és különösen a magyar határ védelmében.

Kudarcosnak, illetve zsákutcának nevezte a kormány lakhatási és népesedési politikáját az MSZP. Korózs Lajos – aki az Országgyűlés népjóléti bizottságának elnöke is – bejelentette, hogy csütörtökön 13 órára összehívta a testületet, hogy az Emberi Erőforrások minisztériumának vezetése tájékoztatást adjon a koronavírus kapcsán megtett intézkedésekről. Az ellenzéki politikus teljes kudarcnak nevezte a kormány elmúlt tízéves lakáspolitikáját, szerinte ugyanis az egész országban lakhatási válság van. Összevetette: a szocialista kormányok nyolc éve alatt 280 ezer, 2011-től viszont csak 88 ezer új lakás épült Magyarországon. Elmondta, nem a legelesettebbek lakhatási problémáiról van szó, most már az alsó- és a középosztály is gondokkal küzd, megfizethetetlenek számukra az ingatlanok, a kormány lakhatási politikája viszont kizárólag a felsőközéposztályt és a tulajdonszerzést célozza.

A Párbeszéd és az LMP közösen bírálta a paksi bővítést és a kormányzat szélenergia-ellenes politikáját. Kocsis-Cake Olivio, a Párbeszéd képviselője azt mondta, hogy a Fidesz egy olyan keresztény, konzervatív zöldpolitikáról beszél, amelynek nagyon fontos eleme az atomenergia, de egyáltalán nem fontos eleme a szélenergia. A Párbeszéd véleménye szerint azonban ilyen zöldpolitika nincs – tette hozzá a képviselő. A kormánypárt 4000 milliárd forintot akar befektetni a paksi bővítésbe, a hagyományos energiatermelést lassan akarja kivezetni a rendszerből, a megújuló energiákat pedig lassan akarja bevezetni – bírált a politikus. A Fidesz azt akarja elhinteni, hogy atomenergia nélkül nem lehet karbonsemlegessé tenni az energiapolitikát, ez azonban nem igaz – fogalmazott.

 

Külföld:

Bár  Matteo Salvini az utolsó pillanatban lemondta a részvételét a hétfőn és kedden  Rómában megtartott Nemzeti Konzervativizmus Konferencián, Orbán Viktor magyar miniszterelnök mégis  találkozott a szélsőjobboldali Liga párt vezetőjével , a Miniszterelnöki Sajtóiroda közreadott egy képet, amelyen a két politikus együtt szerepel.

Orbán  Viktor Rómában részt vett a hétfőn és kedden megtartott Nemzeti Konzervativizmus Konferencián is  és tárgyalt Giorgia Melonival, az Olaszország Barátai párt elnökével, akinek pártja az Európai Parlament Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) képviselőcsoportjának második legnagyobb delegációját adja a lengyel kormánypárt után. Az olasz politikus a találkozó után a sajtónak állította, nem beszéltek a frakcióváltásról, de azt azért hozzátette: tekintve, hogy a magyar miniszterelnöknek milyen nehézségekkel kell szembenéznie a Néppártban, ha holnap úgy dönt, hogy elhagyja őket, természetes, hogy a konzervatívok között találja meg helyét..” Én nagyon örülnék neki.”- mondta az olasz politikus.

Mintegy 11 ezer háztartás maradt áram nélkül Felső-Ausztriában a viharos időjárás miatt kedden; a német határhoz közeli területeken volt a legrosszabb a helyzet – közölte a helyi áramszolgáltató. A Petra nevű ciklon – amelyet óránkénti 150 kilométeres széllökések kísérnek – egész Ausztriában fennakadásokat okozott. A vihar fákat csavart ki, áramvezetékeket, tetőket és autókat rongált meg. Jelenlegi értesülések szerint senki sem sérült meg. A tűzoltókat csaknem 500 esethez hívták ki. A heves esőzés miatt Felső-Ausztriában több településen le kellett zárni az utcákat, mert elöntötte őket a víz. Tirolban földcsuszamlások voltak, amelyek helyenként országutakat is érintettek. A magasabban fekvő területeken nőtt a lavinaveszély.A vihar miatt számos turistalátványosságot bezártak, köztük a schönbrunni kastélyparkot és a lainzi állatkertet is.

Az iráni legfelsőbb bíróság megerősítette egy, az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) kémkedő férfi halálbüntetését – közölte Golamhosszein Eszmáili igazságügyi szóvivő Teheránban. Amir Rahimpúr az iszlám köztársaság nukleáris programjával kapcsolatos titkokat adott át az amerikai titkosszolgálatnak jelentős összegekért cserébe – állította az IRNA iráni állami hírügynökség. A férfit hamarosan kivégzik – tette hozzá Eszmáili. A CIA nem nyilatkozott az ügyben. Eszmáili elmondta, hogy két másik feltételezett kém fejenként 15 év börtönbüntetést kapott: 10 évet kémkedésért és 5 évet nemzetbiztonság elleni bűncselekmény elkövetéséért. A szóvivő hozzátette, hogy az elítéltek jótékonysági szervezeteknél dolgoztak.

Az amerikai béketerv eltér a nemzetközileg elfogadott paraméterektől, az igazságos és tartós béke megteremtése érdekében mindkét fél részvételével, közvetlen tárgyalásos úton kell rendezni a palesztin-izraeli konfliktust – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője. Josep Borrell hangsúlyozta, a nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsa vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael fennhatóságát az 1967 júniusa óta megszállt területek felett, továbbá nem hagy megjegyzés nélkül a kijelölt határok további megsértését jelentő egyetlen lépést sem. Aláhúzta, az Európai Unió elkötelezett az 1967-es határok mentén, két, egymás mellett, tárgyalásos úton létrejövő állam mellett, amely Izrael Államból, valamint egy független, demokratikus és életképes palesztin államból áll. Azt közölte, hogy a tárgyalásos úton születő megállapodásnak magában kell foglalnia a határok elfogadását, rendeznie kell Jeruzsálem helyzetét, valamint ki kell térnie a biztonsággal és a menekültekkel kapcsolatos kérdésekre.

A szudáni kormány kijelentette, hogy nem kapott előzetes tájékoztatást a Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök és a szudáni Szuverén Tanács elnöke, Abdel Fattah al-Burhan közötti találkozóról. A szudáni információs miniszter és a kormány szóvivője, Faisal Salih azt mondta a Reutersnek, hogy nincs információja a látogatásról, és a kabinet sem vitatta meg. „A Szuverén Tanács vezetője és az izraeli miniszterelnök közötti találkozóról a médián keresztül értesültünk,” mondta Salih az AFP által idézett későbbi nyilatkozatban. „A kabinet tagjait nem értesítették vagy konzultáltak velük erről a találkozóról. Várjuk, hogy a Szuverén Tanács vezetője visszatérjen, és magyarázatot adjon.” Al-Burhan vezeti a Szudánt irányító Szuverén Tanácsot Omar al-Bashir diktátor tavalyi menesztése óta. Az Egyesült Államok decemberben levette Szudánt a vallási szabadságjogok megsértésének feketelistájáról, de továbbra is a terrorizmus állami támogatójaként jelöli meg. Netanjahu és al-Burhan hétfő este találkozott Ugandában.

 

Gazdaság:

Hosszú távú együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem és a Közlekedési Műszergyártó Zrt. (KMGY). A szerződés értelmében az egyetem és a nagy múltú magyar cég az oktatásban, a gyakorlati képzésben működik együtt, és közösen hoznak létre egy laboratóriumot, amelyben kutatás-fejlesztési tevékenységet indítanak. A megállapodást dr. Palkovics László, az egyetem rektora és Zelenka Pál, a KMGY tulajdonos-elnöke írta alá. A Szent István Egyetem képzési programjában jelentős részt képviselnek a mezőgazdasággal foglalkozó képzések és a gépészmérnöki kar.

A teljes egészében magyar tulajdonban lévő Közlekedési Műszergyártó Zrt. (KMGY) azon kevés cégek egyike, amelyek ma is eredeti székhelyükön és tevékenységi körükben működnek – a főváros XIII. kerületében. A több mint 100 munkatársat foglalkoztató KMGY exportra is termel; digitális műszerfalait a világ számos élvonalbeli cége építi be mezőgazdasági gépeibe. Az angyalföldi cég elődjét 1900-ban alapították, és a múlt század húszas éveiben szakosodott mérőműszerek gyártására. A második világháború után az Ikarus buszok műszerfala is ebben az üzemben készült. A cég saját fejlesztései mellett a német VDO gyárral is eredményes kapcsolatot alakított ki. A KMGY a kilencvenes évek közepe óta hazai magántulajdonban van, idén ünnepli fennállásának 120. évfordulóját.

 

Időjárás:

 

Szerdán a hidegfront mögött erősen szeles, hidegebb idő alakul ki. A Dunántúlon, ezen belül a Balaton környékén várhatóak a legerősebb széllökések, melyek ismét elérhetik a 80-100 km/órát! Délelőtt még alapvetően felhős, keleten és délen borongós idő lesz jellemző. Számottevő csapadék már nem érkezik, de egy-egy zápor, hózápor előfordul. Délután nagyrészt csökken, szakadozik a felhőzet, a Tiszántúl fölött maradhat estig még borult az ég.

Éjszakára kiderül az ég, a szél kissé veszít erejéből, de továbbra is erős lökések kísérik.

A jellemző hőmérséklet átlaga szerda reggel 0 – +3,  szerda délután+5 – +8,

fok körül alakul.