Magyarés a Cseh vétó hiúsították meg a nyilatkozatot.

Az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének Donald Trump közel-keleti béketervére és Izrael annektációs terveire vonatkozó élesen megfogalmazott nyilatkozatának előzménye, hogy egy elítélő határozatnak nem sikerült elnyernie  mind a 27 külügyminiszter egyhangú támogatását.

Magyarország és a Cseh Köztársaság voltak azok az országok, amelyek meghiúsították a nyilatkozatot.

 

 

Josep Borrell ezt követően tette közzé saját nyilatkozatát:

„Az Európai Unió teljes mértékben elkötelezett a transzatlanti partnerség mellett, és értékeli az erőfeszítéseket az izraeli-palesztin konfliktus békés rendezésének elősegítése érdekében. Az EU emlékeztet elkötelezettségére a tárgyalásos úton létrejövő kétállami-megoldás mellett, mely az 1967-es vonalakon alapul, egyenértékű földcserével, közös megegyezéssel, Izrael Állammal és egy független, demokratikus, egymással szomszédos, szuverén és életképes Palesztin Állammal, egymás mellett élve békében, biztonságban és kölcsönös elismerésben – amint azt a Tanács 2014. júliusi következtetései tartalmazzák.”

„A január 28-án bemutatott amerikai kezdeményezés eltér ezen nemzetközileg elfogadott paraméterektől.”

Borrell továbbá kritizálta a megállapodás javaslatait a határok, Jeruzsálem és a menekültkérdés kezelésének kérdésében.

„Az Európai Unió felszólítja mindkét felet az együttműködés újraindítására és – nemzetközi joggal ellentétes egyoldalú lépésektől való tartózkodásra, amelyek fokozhatják a feszültségeket,” hozzátéve, hogy az EU-t „különösen aggasztják azok a nyilatkozatok, melyek a Jordán-völgy és Ciszjordánia [Júdea és Szamária] más részeinek annektálását helyezik kilátásba.

„A nemzetközi joggal és az ENSZ Biztonsági Tanácsának vonatkozó határozataival összhangban az EU nem ismeri el Izrael szuverenitását az 1967 óta megszállt területek felett.”

„Az annektálás felé tett lépések, ha végrehajtásra kerülnek, nem maradnak megjegyzés nélkül,” figyelmeztetett.

„Az Európai Unió továbbra is támogat minden erőfeszítést a politikai folyamat nemzetközi joggal összhangban történő újjáélesztésére, amely egyenlő jogokat biztosít és mindkét fél számára elfogadható”, valamint „az Európai Unió megismétli alapvető elkötelezettségét Izrael biztonsága iránt.”

Az izraeli külügy elítélte Borrell fenyegetéseit.

„Az a tény, hogy Josep Borell fenyegető nyelvezetet választott Izraellel szemben, röviddel a hivatalba lépése után, és csak néhány órával a találkozói után Iránban, finoman szólva sajnálatos és nagyon furcsa.”

Trump múlt hét kedden bemutatott izraeli-palesztin béketerve a gázai terrorszervezetek részéről rakétatámadásokat eredményezett valamint zavargásokat váltott ki Júdea és Szamáriában és a Gázai övezetben.

Az évszázad megállapodása az amerikai kormány legnagyvonalúbb ajánlata Izrael számára. Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa marad, és az USA elismeri a C-zónában lévő zsidó közösségeket Izrael részeként továbbá a Jordán-völgyet a zsidó állam keleti védelmi vonalaként. Az annektálható területek pontos meghatározásához Izrael az amerikaikkal közösen bizottságot állít fel.

A terv a palesztinoknak lehetővé teszi, hogy jelenlegi területeket megduplázva (Júdea és Szamária területének 70 százalékát megkapva), bizonyos kondíciók teljesítésével – például Izrael elismerése mint zsidó állam valmint Jeruzsálem elismerése Izrael fővárosaként – saját államuk legyen, melynek fővárosa a Kelet-Jeruzsálem peremén lévő Abu Dísz. Ez az állam azonban nem lenne jogosult hadsereg fenntartására és katonai szerződések aláírására, és Izrael ellenőrizné a határait.

„Azt akarom, hogy ez a megállapodás nagyon jó legyen a palesztinok számára. Esélyük van egy saját államra. Ez lehet az utolsó esélyük. Sokat kell tennem a palesztinokért, különben nem lesz tisztességes. Ez a terv több mint kétszeresére növeli a palesztin területet. Jeruzsálem Izrael osztatlan fővárosa lesz. Kelet-Jeruzsálem Palesztina fővárosa lesz, és nyitunk ott egy amerikai nagykövetséget,” mondta Trump múlt kedden.

A palesztin fél még a készítési fázisban, látatlanul elutasította a tervet, a bemutatására reagálva pedig harag napját hirdetett.

A Palesztin Hatóság elnöke, Mahmúd Abbász szombaton Kairóban az Arab Liga rendkívűli ülésén felszólalva elutasította Trump béketervét, és bejelentette, hogy megszakít minden kapcsolatot, köztük a biztonságit is, Izraellel és az Egyesült Államokkal.