Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában

Egy polgármester közhivatalt tölt be, akinek meg kell állnia az embereknek, beszélgetnie is kell velük

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt eddigi eredményeiről, valamint arról, hogy milyen prioritásai lesznek az idei költségvetésnek.

A polgármester arról beszélt, hogy híven a programjához, már most is épül-szépül a VI. kerület és ez így is fog folytatódni, valamint azt is kiemelte, hogy a szomszédos Erzsébetvárossal pedig jóval szorosabbra fonják majd az együttműködést, mint eddig bármikor, hiszen az nem lenne logikus, ha ez a két egymásra utalt kerület nem működne együtt. Az első közös projekt, amiben segítenek majd a VII. kerületnek, az a parkolási problémák megoldása, hiszen Erzsébetvárosban felmondták a korábbi parkolási szerződést, most a VI. kerület nyújt majd segítséget egy társulási szerződés keretében.

Terézváros egyik kiemelkedő része az Andrássy út, amiről a politikus elmondta, egy XIX-XX. századi leírás szerint, ha valaki leejti a kalapját ott, akkor nem attól kell aggódni, hogy a kalap koszos lesz, hanem maga a fejfedő koszolja össze az utat. Soproni Tamás hozzátette, ez a víziójuk, ide szeretnének eljutni, azaz az embereknek vissza kell adni az Andrássy utat. Ehhez persze partnerekre van szükség, például Budapest vezetésében, mint Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes, aki többek között a főváros zöldesítéséért felel. A zöld gondolat jegyében dolgozik már Budapest új főkertésze, a Főkert új vezetője, de Terézvárosban is rövidesen kinevezik az új főkertészt. Hozzátette, a kerület minden egyes döntésében megjelenik a zöld szemlélet, ami elsősorban azt jelenti, hogy a mindennapi életet határozza meg a környezettudatos életmód, ami megmutatkozik majd az Andrássy út állapotán vagy a légszennyezettségi adatok javításán is.

Ami a saját szerepét illeti, Soproni Tamás elmondta, egyrészt polgármesterként az is a dolga, hogy megálljon az embereknek, beszélgessen velük, el lehessen érni, azaz egy közhivatalt tölt be. Ugyanakkor van véleménye a világról is, az országról is, mint politikus, de ez utóbbi szerepe manapság háttérbe szorult, most elsősorban Terézváros az, ami számára fontos.

A politikus beszélt arról is, hogy a társasházakra fordítható keretösszeget megemelik, mert valóban vannak gondok, problémák, rövidesen összehívják a közös képviselőket, hogy egyeztessenek velük. Azt, hogy a házakban mire jut pénz, ahhoz az önkormányzatnak prioritásokat kell meghatároznia, a rövidesen elfogadásra kerülő költségvetésben három fő dolgot emelt ki a polgármester. Az egyik a kerület zöldesítése, a másik a köztisztaság állapota, mert az utóbbi közel tíz évben szinte folyamatosan romlott a helyzet. Például a tisztaság növelésére a tervezetben az eddigi támogatás közel kétszerese szerepel. A harmadik fontos pont, az a szociális szemlélet, ami sok tekintetben hiányzott az előző vezetésnél, ezt akár a bérlakásokra is lehet vonatkoztatni.

A Király utca tarthatatlan állapotáról, a járdák tragikus helyzetéről is beszélt Soproni Tamás, mint elmondta, a megoldáshoz három partnernek kell megegyezni, Budapestnek, Teréz- és Erzsébetvárosnak. Rövidesen sor kerül az első ilyen jellegű beszélgetésre a VII. kerülettel.