A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.27. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2020.01.27. reggelén

 

 

A holokauszt emléknapja arra figyelmeztet, mit képes megtenni egyik ember a másikkal – mondta Kovács Tamás, a budapesti Holokauszt Emlékközpont igazgatója. Kovács Tamás azt mondta: a deportáltak átlagemberek voltak, „bűnük” többnyire csak az volt, hogy zsidónak születtek. A koncentrációs táborok célja nem a büntetés, hanem a kínzás és a megsemmisítés volt, de végeztek emberkísérleteket is. Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. A budapesti Holokauszt Emlékközpont szerint az európai zsidó holokauszt áldozatainak számát a különféle becslések öt- és hatmillió közé teszik, közülük hozzávetőleg minden tizedik volt magyarországi zsidó, az ő számuk 500-600 ezer közötti lehetett. A Magyarországról deportált zsidók jelentős részét Auschwitz-Birkenauba vitték.

Eddig 600 milliárd forinthoz juttatta a családokat a kormány a családvédelmi akcióterv keretében – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin azt mondta, hogy július óta több mint százezer család igényelte a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását. A babaváró támogatásra mintegy 64 ezer, a nagycsaládosok autóvásárlási támogatására mintegy 24 ezer kérelem érkezett, a használt lakás vásárlására és a kétgyermekesekre kiterjesztett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető hitelt pedig több mint hatezren igényelték – közölte. Hozzátette, hogy bővülnek a bölcsődei férőhelyek, és januárban hatályba lépett a négygyermekes anyák szja-mentessége, valamint a nagyszülői gyed is, ezzel a családvédelmi akcióterv minden pontja elindult. Az államtitkár elmondta: a családok jelzáloghitel-tartozását a második gyermek születésekor egy, a harmadik gyermek érkezésekor négy, minden további gyermek születésekor újabb egy-egy millióval csökkenti az állam.

Rátelepedtek és üzletággá fejlesztették a fogvatartottak és elítéltek kártérítési rendszerét a „balliberális körökhöz és a Soros-hálózat által finanszírozott” ügyvédi irodák – mondta Budai Gyula, a Fidesz országgyűlési képviselője.     Ez egy haszonszerzésre irányuló üzletág, amelyben az ügyvéd és a fogvatartott egymásra talált – hangsúlyozta. A fideszes politikus közölte: a börtönben ülő bűnözők és ügyvédeik eddig 12 ezer pert indítottak a magyar állam ellen, és több mint tízmilliárd forintot nyertek el, amelyből több mint kilencmilliárd forint a bűnelkövetők és az ügyvédek számláin landolt, a sértettekhez, áldozatokhoz csak egymilliárd forint jutott. Rámutatott: a kártérítési törvény nem köti ki, hogy a fogvatartottnak kötelezően jogi képviseletre lenne szüksége a kártérítés megindításakor. Budai Gyula szerint a Helsinki Bizottság évekkel ezelőtt körbeadott egy olyan keresetmintát, amely segíti a fogvatartottakat a kártérítést igény benyújtásában a rossz magyarországi börtönviszonyok miatt. A kormánypárti politikus az ügy legárulkodóbb részletének azt nevezte, hogy a kártérítésként megítélt összegek 70 százaléka ügyvédi letéti számlára érkezett meg.

 

Az időjárás enyhülésével a tengeren keresztül Spanyolországba és Olaszországba érkező illegális bevándorlók száma növekedni fog a kutatók és a titkosszolgálatok prognózisa szerint – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója. Bakondi György hozzátette: függetlenül a téli időszaktól ismét sok migráns érkezik Olaszországba a tengeri útvonalon. Matteo Salvini belügyminisztersége idején bevezetett szigorú migrációs szabályozások révén egy ideig csökkent az illegálisan érkezők száma, de a jelenlegi baloldali kormány fokozatosan feloldotta a szabályokat – emlékeztetett. Hangsúlyozta: továbbra is szed halálos áldozatokat a tengeren történő átkelés; az Ocean Viking civil hajó fedélzetén jelenleg terhes nők és nagyszámban fiatalkorúak vannak. Az illegális határátlépések megakadályozására és a nehéz helyzetben lévők helyben segítésére kellene törekedni, annak érdekében, hogy többen ne válasszák a veszélyes, embercsempészek által kínált útvonalakat – mondta Bakondi György.

Dézsi Csaba András, a Fidesz-KDNP jelölte nyerte meg a vasárnapi időközi polgármester-választást Győrben. A leadott szavazatok százszázalékos feldolgozottsága alapján Dézsi Csaba András a voksok 56,14 százalékát szerezte meg (23 932 szavazatot kapott). A 96 győri szavazókörből  95-ben végzett Dézsi Csaba András az első helyen. AZ MSZP-DK-Momentum-Jobbik-LMP jelöltjeként induló Pollreisz Balázs a szavazatok 39,05 százalékát kapta (16 646 voksot). Győrben azért volt szükség időközi polgármester-választás kiírására, mert a tavaly október 13-án megválasztott Borkai Zsolt lemondott tisztségéről.

 

Külföld:

Lehetséges az egyidejű tárgyalás az Egyesült Államokkal és az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnése (Brexit) utáni kereskedelmi kapcsolatokról – mondta a brit Brexit-ügyi miniszter. Stephen Barclay elmondta azt is, hogy a brit kormány harmonizált szabályrendszerből kiindulva kezdi a tárgyalásokat az EU-val a jövőbeni kereskedelmi feltételekről, és nem fog „csak az eltérés kedvéért eltérni” a jelenleg érvényes szabályozásoktól, de nem is fogja automatikusan átvenni az EU szabályait. Barclay ezzel finomította Sajid Javid pénzügyminiszter minapi kijelentését. Javid a Financial Times című londoni üzleti lapnak a múlt héten azt mondta, hogy brit részéről semmiféle igazodás nem lesz az uniós szabályokhoz a Brexit után. A pénzügyminiszter elismerte, hogy ennek „így vagy úgy”, de hatása lesz az üzleti szektorra, szavai szerint azonban a brit vállalatok már a kilépésről döntő 2016-os népszavazás óta tudják, hogy megszűnik a brit EU-tagság.

Borys Budka volt igazságügyi minisztert választották a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a liberál-konzervatív Polgári Platform (PO) élére – közölte a PO választási bizottsága.  Budkára a párttagok 79 százaléka szavazott, jóval többen, mint a három másik jelöltre. A 41 éves jogász 2015-ben az igazságügyi tárcát vezette Ewa Kopacz miniszterelnök kormányában. A tavaly őszi parlamenti választások óta Budka vezeti a Polgári Koalíció (KO) nevű ellenzéki szövetség parlamenti frakcióját. Grzegorz Schetyna, a Polgári Platform eddigi vezetője január elején bejelentette, hogy nem indul a pártelnöki tisztségéért. Az 56 éves politikus, aki 2007 és 2010 között Donald Tusk kormányának belügyminisztere volt, négy évig vezette az ellenzéki tömörülést. Schetynának azonban nem sikerült elnyernie a választók bizalmát, és sokan hiányolják belőle a karizmát.

A zsidógyűlölet globális terjedésétől óvott António Guterres ENSZ-főtitkár egy New York-i megemlékezésen. Az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 75. évfordulója alkalmából tartott ceremónián Guterres felhívta a figyelmet az antiszemita indíttatású támadások számának növekedésére, amelyeket szerinte csak a korábbinál még nagyobb mértékű szolidaritás ellensúlyozhat. Guterres a neonáci és a fehér felsőbbrendűséget hirdető csoportok újjáéledésére hivatkozott, amelyek az interneten szabadon terjeszthetik mérgező ideológiájukat. A tisztségviselő szerint újra le kell vonni a holokauszt tanulságait, hogy sohase kerülhessen sor hasonlóra. A megemlékezésen holokauszttúlélők, leszármazottjaik, illetve a második világháború győztes hatalmainak képviselői, diplomaták és más vendégek vettek részt. Az ENSZ január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította. Ezen a napon szabadították fel a legnagyobb második világháborús megsemmisítő tábort Auschwitz-Birkenauban. A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy megtalálhatóak romák, fogyatékosok, homoszexuálisok, külföldiek és másként gondolkodók.

Arije Deri belügyminiszter aláírt egy rendeletet, amely hivatalosan lehetővé teszi az izraeli állampolgárok Szaúd-Arábiába utazását, a zsidó állam történetében először. A döntést az izraeli védelmi létesítményekkel összehangolva hozták meg a belügyminisztérium vasárnapi nyilatkozata szerint. Ez lehetővé teszi Izrael muszlim állampolgárai számára a Mekkába való utazást az al-haddzs és umra néven ismert zarándoklatokra. Ezenkívül lehetővé teszi az izraelieknek, hogy a királyságba utazzanak üzleti találkozókra vagy befektetések keresésére legfeljebb 90 napig – az eredeti nyilatkozat kilenc napra vonatkozott -, feltéve, hogy meghívást kaptak egy hivatalos testülettől és gondoskodtak az országba való belépéshez szükséges papírokról. A Háárecnek nyilatkozó források szerint a rendeletet szerdán írták alá egy több hétig tartó folyamat csúcspontjaként.

 

Gazdaság:

Március 2-án elindul az azonnali fizetések rendszere, alapszolgáltatásként 10 milliós összeghatárig néhány másodperc alatt teljesülnek a lakossági és vállalkozói egyedi átutalások az év minden napján éjjel-nappal – mondta Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára.   Mintegy 30-40 milliárd forintot és sokszázezer munkaórát fordított az átállásra a bankszektor. A kétszintű bankrendszer kialakítása óta egy közös cél érdekében ez a legnagyobb közös fejlesztése a szektornak – mondta a főtitkár. Eddig minden bank rendszeres időközönként küldte az elindított utalásokat a Giro Zrt.-nek, amely szétválogatta, majd továbbküldte azokat. Az új rendszerben nem lesz szortírozás, az elindított utalás az optikai kábeleken át nyomban a címzett pénzintézetnél lesz – ismertette szakember. Hozzátette: várhatóan visszaszorul a készpénzhasználat, egy-két éven belül már a piacon a zöldségesnél is azonnali átutalással fizetünk, semmi szükség nem lesz arra, hogy készpénzt vigyünk magunkkal és az apróval bajlódjunk. Az új rendszer gazdaságfehérítő hatása pedig adóbevételek formájában akár évi 400-500 milliárdos hasznot is eredményezhet a költségvetésnek.

 

Időjárás:

Hétfőn már északon is enyhül az idő, pozitív délutáni hőmérséklet valószínű. Reggel országszerte borongós idő lesz jellemző párássággal, ködfoltokkal. A délkeleti, keleti országrészben tartós, kiadósabb eső várható, míg nyugaton és északon inkább csak elszórt szitálások fordulhatnak elő. Napközben, nyugat felől csökkenni, vékonyodni kezd a felhőtakaró, a Dunántúl térségében szűrt napsütés is előfordulhat, míg a Tiszántúlon késő délutánig, estig kitart a gyengülő eső. Általában gyenge lesz a légmozgás.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel északon -2, délen +3, hétfő délután délen +3 – +6, északon +1 – +3, fok körül alakul.