A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.01.24 reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.01.24 reggelén

Február 12-13-án, Balatonfüreden tartják szokásos, évadnyitó kihelyezett frakcióülésüket a Fidesz országgyűlési képviselői – írta a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a tanácskozáson szó lesz arról, hogy „minden olyan törvényt felül lehetne vizsgálni, amely az emberek jogos igazságérzetét sérti”. Kiemelten foglalkoznak majd a „börtönbiznisz” megszüntetésével és a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorításával. Az utóbbi időszak botrányai szintén napirendre kerülnek. Varga Judit tárcavezető szerdán bejelentette a közösségi oldalán, hogy az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint – idézte fel a Magyar Nemzet.

A kormány elkötelezett az egészségügy humánerőforrás-fejlesztése iránt, ezért folytatódnak a béremelések és tovább fejlesztik a nővérszállók hálózatát is – jelentette ki az egészségügyi fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár a Magyar Ápolási Igazgatók Egyesületének szakmai napján. Csiki Zoltán elmondta: a januári emelés után novemberben újabb ütemben emelkedik a szakdolgozók, illetve immár a védőnők bére is, és 2022-ben további bérfejlesztés várható. Hozzátette: az Európai Unió támogatásával 9 milliárd forint felhasználásával 16 nővérszállót újítanak fel és négy új épül; emellett további nyolc szálló építéséről született döntés. Mindezek keretében csaknem 2500 szakdolgozó lakhatási feltételei javulnak – mondta a politikus.

Varga Ivett a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) új vezérigazgatója február elsejétől – közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A közlekedési szakember, aki 2019-től a BKK stratégiai és innovációs igazgatói posztját töltötte be, a Főpolgármesteri Hivatal nyílt pályázatán nyerte el megbízatását. Varga Ivett Nemesdy Ervint váltja a BKK vezérigazgatói posztján. Varga Ivett tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetemen és a Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetemen (mai nevén Budapesti Corvinus Egyetem) végezte. A közleményben kiemelték: „az élhető, zöld Budapest megteremtésében stratégiai fontosságú a fenntartható közösségi és közúti közlekedés megszervezése.”

Horn Gábor, a Republikon Intézet kutatója, vezetője és Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában vitatkoztak a klímavédelemről, a politika hozzáállásáról, de szóba kerültek még belpolitikai kérdések is.

A klímavészhelyzet kapcsán Horn Gábor arról beszélt, most az látszik, hogy van egy probléma, aminek a mélységét még nem ismeri senki, de erre reflektálni kell. Ma már egyre tudatosabban szemléli a világ ezt a problémát, mindenki igyekszik erre valamilyen választ adni, azaz ez most mindenkire hatással van, mindenki tesz egy kicsit, ami előbbre viheti a klímavédelem ügyét. Az is fontos, hogy a fiatal generáció az, amelyik igyekszik választ adni a kérdésre, ők azok, akik megmutatják, itt nem egy hisztériáról van szó. Nagy Ervin szerint egy sokkal régebbre visszamenő probléma, hiszen már Konrad Lorenz is azt írta évtizedekkel ezelőtt, hogy a civilizált ember egyik legnagyobb bűne a környezetszennyezés. Ma az időjárás változása felgyorsította a felismerést. Véleménye szerint nem az egyszerű embereknek, az állampolgároknak kell megoldani ezt az egészet, bár az is igaz, a környezettudatosság az egyéneknél is kiemelten kezelendő. A legnagyobb környezetszennyezők a nagy világcégek az Egyesült Államokban, Európában és leginkább Kínában. Kell egy politikai akarat, de ez kevés, de a szabadpiaci akarat is szükséges a változások eléréséhez. Ám az is igaz, hogy például az EU tagállamaiban működő politikusok, pártok nem tudják rávenni a cégeket a környezetszennyezés csökkentésére. A XXI. Század Intézetének kutatója szerint az sem könnyű, hogy a környezetvédelem kérdést bizonyos politikai pártok, erők megpróbálják kisajátítani maguknak.

Szóba került még az önkormányzati választás és a politikai népszerűség kérdése is. Nagy Ervin szerint az ellenzéki pártok, amelyek ugyan sikert értek el ősszel, az eredményeiket összekeverik a tavaszi országgyűlési választással, azaz most nagyobbnak, erősebbnek mondják magukat.

Horn Gábor ezzel szemben úgy vélte, ha tavaly tavasszal megvalósul az összefogás, akkor akár meg is verhették volna a Fideszt. Az önkormányzati választás egy hangulatmérő is, ez volt 2006-ban is, amikor a jelenlegi ellenzék volt kormányon, de a helyhatósági voksoláson a Fidesz tarolt. Most annak van jelentősége, hogy az ellenzék Budapesten és a nagyvárosokban győzött, nem is kicsivel, ez azt is mutatja, repedezik a Nemzeti Együttműködés Rendszere.

 

Külföld:

A kereszténydemokrata pártoknak jó esélyük van az együttműködés megteremtésére a mérsékelt iszlám pártokkal, mert közös bennük, hogy mindegyik ragaszkodik saját identitásához – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a jobbközép pártokat tömörítő Centrista Demokrata Internacionálé (CDI) vezetőségi ülésén, amelyet az indonéziai Yogyakartában rendeztek meg. „Amikor néhány évvel ezelőtt itt jártam, felfedeztem, hogy létezik itt egy párt, amely (a Fidesszel) azonos módon gondolkodik. Ez nagyon inspiráló volt. Kíváncsi lettem arra, hogy miként működik, mit jelent az a politikai filozófiában, ha az ember nem keresztény, hanem muzulmán” – mondta Orbán Viktor, a CDI egyik alelnöke a vezetőségi ülés után, utalva a rendezvényt megszervező indonéz kormánypártra, a Nemzeti Ébredés Pártjára (PKB). „Nagyon tanulságos és érdekes, hogy egy olyan iszlám mozgalom, mint az önöké, hogy jeleníti meg magát a politikai színtéren. Számomra ebből két kérdés következik: milyen lesz a kereszténység jövője és milyen az iszlámé. Tudunk-e úgy egymás mellett élni, ahogy régen, ami kiválóan működött” – tette hozzá. Amellett, hogy nagyon fontosak a politikusok és döntéshozók számára a felső, politikai szintű kapcsolatok, fontos a pártszintű, filozofikusabb kapcsolat is. Ez itt most sikerült, mert közelebb kerültünk egymáshoz, és nem csak egy lépéssel. Természetesen együttműködésünk messze nem befejezett ügy, csak jó esélyünk van rá” – mondta a kormányfő.

 

 

Lemondásra szólította fel Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestert a romániai Nemzeti Kisebbségek Tanácsa, miután a városi elöljáró egy közösségi oldalon tett bejegyzésben azt javasolta, hogy az állam szabályozza a gyereknemzést a roma közösség körében. A 18 romániai nemzeti kisebbség parlamenti képviselettel rendelkező szervezetét tömörítő tanács a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) és a Pro-Europa Roma Párt kezdeményezésére fogadta el a közös nyilatkozatot, melyben elítélték Dorin Floreát rasszista kijelentései miatt. A tanács a román kormány konzultatív szerveként működik.  „Határozott meggyőződésünk, hogy senkinek sem áll jogában szabályozni a gyermekvállalást, Marosvásárhely polgármesterének kijelentései Ceaucescu Romániáját idézik, amelyben az állam megmondhatta, hogy ki szülhet és ki nem. Aki ilyet állít, annak nincs helye egy demokráciában, nincs helye semmilyen közfunkcióban. Mindannyian egyetértünk abban, hogy Dorin Floreának mihamarabb bocsánatot kell kérnie a roma közösség tagjaitól, és haladéktalanul távoznia kell a közéletből, Marosvásárhely éléről” – idézte az RMDSZ közleménye a közös nyilatkozatot.

Donald Trump amerikai elnök részt vesz a Menet az életért nevű abortuszellenes meneten Washingtonban. Az elnöki hivatal Twitter-fiókján közzétett közlemény szerint „Donald Trump elnök lesz a történelemben az első elnök, aki részt vesz a Meneten az életért rendezvényen”. Trump a saját Twitter-oldalán is reagált. „Találkozunk pénteken” – írta. „Több százezer életbarát amerikai hallatta a hangját a hónapban. Mi vagyunk az a nemzedék, amelyik barátja az életnek. Köszönet a menetért” – fogalmazott az elnök és egyúttal részvételre is buzdított.   Az abortuszellenes megmozdulás szervezője, Jeanne Mancini közleményben köszönte meg az elnöki részvételt. „Mély megtiszteltetésnek érezzük, hogy fogadhatjuk Trump elnököt a 47-ik Menet az életért rendezvényünkön” – írta. A közleményben hangsúlyozta azt is, hogy eddigi intézkedéseivel a Trump-kormányzat „az élet állandó védelmezőjeként” lépett fel, utalva életbarát bírák jelölésére vagy az abortuszok állami finanszírozásának visszafogására.

Vlagyimir Putyin orosz elnök izraeli tárgyalásai, majd a leningrádi ostrom emlékművének átadása miatt közel egyórás késéssel kezdődött az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadulásának 75. évfordulójára szervezett Holokauszt Világfórum a jeruzsálemi Jad Vasem holokauszt múzeumban.  Az orosz elnök Jeruzsálemben elsőként Benjámin Netanjahu miniszterelnökkel találkozott.

A miniszterelnöki rezidenciáról Putyin konvoja a Sacher parkba tartott, ahol az orosz elnök felavatta a leningrádi ostrom emlékművét a második világháború Izraelben élő szovjet veteránjainak és az ostrom túlélőinek, valamint Benjámin és Sara Netanjahunak, illetve Reuven Rivlin államelnöknek a jelenlétében. A főként orosz nyelven zajló eseményen mintegy hatszáz vendég vett részt. „Soha nem felejtjük el, hogy a Vörös Hadsereg nyitotta meg Auschwitz kapuit” – emlékeztetett Netanjahu a rendezvényen elmondott beszédében. Putyin előre megírt szónoklatának végeztével, tőle szokatlan módon, elérzékenyülve köszönte meg az izraeli szervezők munkáját.

 

Gazdaság:

Az atomenergiát alkalmazó magyarországi létesítmények biztonságosan üzemeltek 2019-ben – mondta Fichtinger Gyula, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) főigazgatója. Ismertette, hogy a hivatal több mint 1550 ellenőrzést végzett és mintegy 1900 határozatot hozott tavaly. A nukleáris létesítményekben és a radioaktívhulladék-tárolókban 18 nukleáris biztonsági és 1 fizikai védelemhez, valamint 8 sugárvédelemhez kapcsolódó jelentésköteles eseményt vizsgált ki az atomenergia hivatal – közölte a főigazgató, hozzátéve, hogy kisebb jelentőségű, egészségügyi és környezeti károsodást nem okozó esetek fordultak elő. Hullán Szabolcs főigazgató-helyettes elmondta: a két új paksi blokk létesítésiengedély-kérelmének benyújtása idén nyáron várható, az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) felkészült ennek értékelésére.

 

Időjárás:

 

Pénteken, a hajnalban esetlegesen kialakult ködfoltok feloszlását követően, az ország döntő részén túlnyomóan derült, illetve napos időre van kilátás, és gyenge délies szél fúj. Pár fokkal fagypont fölé emelkedik a hőmérséklet. Az esti, éjszakai órákban jelentős változásra nem számíthatunk, többnyire kevés felhő, fagypont alatti hőmérséklet, helyenként ködfoltok valószínűek.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel  -7 – -3, péntek délután  +1 – +4, fok körül alakul.