Egységre van szükség az Európai Néppártban is

Egységre van szükség az Európai Néppártban is

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt munkájáról, az Európai Néppárt és az Európai Unió jövőjéről.

A képviselő elmondta, továbbra is halasztás alatt áll a LIBE bizottsági alelnöki pozíciója, hozzátette, most egy pártpolitikai összefeszülésről van szó, hiszen ez a poszt alapból a Néppártnak jár, a pártcsaládon belüli erőviszonyok alapján pedig a Fidesznek. Lehetne az is egy megoldás, ha nem sikerül egyezségre jutni, hogy a Néppárt azt mondja, inkább mást, egy más pártból való jelöltet jelöl, de ezt nem akarják megtenni, korrekt módon kiállnak a fideszes képviselő jelöltsége mellett. Véleménye szerint a kinevezését a baloldali, bevándorláspárti erők akadályozzák meg, ők ebben a bizottságban igen erősek, most egy patthelyzet alakult ki, megoldás egyelőre nincsen. Hidvéghi Balázs szerint csupán a szabályok, az emberek döntésének a tiszteletben tartásáról szólna ez a kérdés, ez a demokratikus gondolkodás alapja. Hozzátette, az is látszik, hogy a baloldal számára a demokratikus gondolkodás erőltetése csak addig megy, amíg számukra kedvező döntés, eredmény születik, ha ezzel elentétes, akkor ez már nem is annyira fontos.

Ugyanakkor a politikus azt is elmondta, ő maga minden politikustársának köszön, az ellenfeleinek is, hiszen honfitársaik egymásnak, még akkor is, ha sok mindenben nem értenek egyet. Mindezek mellett az természetes, hogy a plenáris üléseken vitatkoznak, néha élesen  is egymással, mint ezt legutóbb is tette a képviselő, amikor a Momentum politikusával, Cseh Katalinnal folytatott le egy ilyet.

Az EP döntéséről, annak hátteréről azt mondta el a képviselő, hogy a döntés előtt a Néppárt frakciója egy komoly vitát bonyolított le Lengyel- és Magyarország ügyében, a frakció erősen megosztott volt, bár a szavazáskor a többség a hetes cikkely elindítása mellett szavazott, ugyanakkor az mindenképpen pozitívum, hogy az EPP-n belüli komoly országok, komoly tagpártok álltak ki a Fidesz és így Magyarország mellett.

A Néppárt a Fidesz tagságának a felfüggesztése kapcsán kijelölt egy tárgyalódelegációt, a bölcsek tanácsát, akik már többször is találkoztak a magyar kormánypárt képviselőivel, Hidvéghi Balázs szerint az írásos jelentésük még nem készült el. Hozzátette, egyre több néppárti politikus szeretné, ha ennek az ügynek a végére pont kerülne, és a Fidesz maradna a pártcsalád tagja.

A politikus megjegyezte, a Néppárt sokszínű, sokféle háttérrel rendelkező pártból áll, ami egyébként Európa legnagyobb szövetsége, ez egyébként jó dolog, de csak akkor, ha egyébként az EPP rendelkezik egy világos politikai iránnyal, vezetéssel, a Fidesz éppen ezt hiányolja, ahogy a zsidó-keresztény kultúra védelmét, a nemzetállamok szuverenitásának az elismerését.

Pedig az egységes EPP-nek komoly szerepe lehetne a klímapolitikában, ahol a környezetvédelmi szempontokat és az ipari, mezőgazdasági termelők véleményének összehangolásával lehetne eredményeket elérni. Ebben az ügyben, mint sok másban is, a Néppárt inkább enged a baloldalnak, a zöldeknek, ez egy rossz tendencia, amit meg kell fordítani. Hidvéghi Balázs abban reménykedik, hogy a Néppárt új vezetője Donald Tusk irányításával egységet lehet teremteni, bár a napokban meghozott döntés nem ezt mutatja.

A politikus az oroszországi kormányváltás nem fog változást hozni az EU és Oroszország közötti kapcsolatokban, úgy érzi, most egy hatalmi átrendeződés zajlik Moszkvában, Putyin elnök a saját szerepét szeretné valahogy megerősíteni. A képviselő úgy véli, bár sok mindenféle változást jelentettek be, de érdemes egy kis türelemmel lenni ezek eredménye kapcsán. De úgy véli, a megszokott, expanzív orosz külpolitika nem fog megváltozni.

Hidvéghi Balázs az EU 2020-as évéről, a várakozásokról azt mondta, elsősorban arról kellene beszélni, hogy ő maga mit látna. Mint hozzátette, ha egy józanabb, a realitások talaján maradó európai politika indulna el az új EP és EB vezetésével, akkor az jó lenne. Ehhez tartozik, hogy újra kell építeni a transzatlanti kapcsolatokat az USA-val, tiszteletben kell tartani az emberek döntését. Ugyanígy a Közel-Keleten is jobban kellene figyelembe venni a geopolitikai viszonyokat, hatalmi tényezőket, a kereskedelmi és emberi jogi megfontolásokat. Az elmúlt időszakban az EU vezetése rossz úton járt, a megosztottságot erősítette, erre volt példa a bevándorlás megítélése. Most jobban kellene figyelni és elfogadni a nemzetállamok önálló döntésének jogosságát. Az biztos, a Fidesz ebben érdekelt, ezért dolgozik.