Az Európai Tanácsban normák, tények, jogi alap nélkül senkit sem lehet elmarasztalni

Az Európai Tanácsban normák, tények, jogi alap nélkül senkit sem lehet elmarasztalni

Deutsch Tamás, a Fidesz EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában az Európai Parlament döntéséről, a Néppárt szerepéről beszélt.

A politikus beszámolt az Európai Parlament (EP) tegnapi üléséről, amelyet Strasbourgban tartottak, itt határozatot fogadtak el, mely szerint Lengyelországgal szemben az Európai Bizottság (EB), Magyarországgal szemben az Európai Tanács (ET) kezdeményezte a sokat emlegetett hetes cikkely szerinti eljárást. Ez a két intézmény úgy vélte, hogy az érintett országokban a jogállamiságot intézményi szinten érintő, azokat veszélyeztető jelenségek vannak. Mindkét eljárást az ET-nek kell lefolytatni, az EP most úgy döntött, nem elégedett a vizsgálatok sebességével. Mindezzel a képviselő maga is egyetért, hiszen, mint hozzátette, Magyarország, a magyar kormány, a magyar emberek abban érdekeltek, hogy a Sargentini jelentésre épülő eljárásban, mely jelentést a politikus hazugságnak nevezett, amit a kormány többször is megcáfolt, minél gyorsabban zajoljon le az eljárás.

Persze most azt lehet olvasni – emelte ki Deutsch Tamás, hogy az Európai Néppárt (EPP), amely jelenleg a Fidesz pártcsaládja, újra a körmére koppintott a rebbelis pártjának, hiszen a frakció tagjainak a többsége támogatta az eljárásról szóló határozatot. A politikus szerint az EPP álláspontját alapvetően az határozta meg, hogy a lengyel tagpártjuk odahaza ellenzékben van, egyébként a Néppárton belül ők a második legnagyobbak. Tehát ez a párt Lengyelországban ugyanolyan agresszív módon politizál, tulajdonképpen a saját hazája ellen – jelentette ki Deutsch Tamás, hasonképpen, mint a hazai ellenzéki pártok, is a javaslat mellett foglalt állást. Hozzátette, mindezek pont azt mutatják, ez a viselkedés pártcsaládokon átívelő.

A képviselő szerint ez a párt, ahogy a hazai ellenzék is azt mondja, ezzel nyugtatva a lelkiismeretüket, hogy ők is a hazájuk érdekeit képviselik az EP-ben, de véleménye szerint a tények mást mutatnak. Példaként hozta fel a képviselő a Sargentini jelentésben lévő részt, ahol azt írták, Magyarországon még soha nem látott mértékű az antiszemitizmus, ám mindez ellen a hazai zsidó szervezetek mindegyike felszólalt, még azok is, amelyek nem értenek egyet a jelenlegi magyar kormánnyal. Deutsch Tamás szerint ennek a jelentésnek minden állítása pont annyira állja meg a helyét, mint az előbb említett. Megerősítette a magyar kormány álláspontját, mely szerint az lenne a legjobb, ha minél előbb lefolyna egy a tényeken alapuló vita az ET-ben. Hozzátette azt is, eddig két meghallgatást tartott az ET, ahol a magyar kormány megjelent, minkét ülés előtt el is juttatták a tényeken alapuló válaszokat a felvetésekre, a meghallgatásokon a magyar kormány minden kérdésre szakmai alapú válaszokat adott. Ezek után az ET-ben ülő kisebbség, amelyik elmarasztalná Magyarországot, azzal kénytelen szembesülni, hogy nincs elegendő ténye ehhez. A politikus szerint az ET-ben ülő 27 tagállam egyharmada szeretné elmarasztalni Magyarországot, ha ez nem sikerül, akkor a képviselő szerint a balliberális média, a Soros György által támogatott NGO világ megy nekik. Azt is látni kell azonban, hogy az ET-ben normák, tények, jogi alap nélkül senkit sem lehet elmarasztalni. Ez az őrlődés az oka az idő húzásának.

Az EPP-nek ugyanakkor tagja maradt a KDNP, ám erről a politikus szerint a Néppárt liberális képviselőit kellene megkérdezni, akik a Fidesz kizárására, a KDNP maradására tettek javaslatot 2018 végén. Az EPP-nek az erőssége a sokszínűség – tette hozzá Deutsch Tamás, ám most az történik, hogy a paletta szélén lévő pártok azt mondják, zárják ki a tőlük valóban nagyon különböző másik pártot. Pedig az történik, hogy az Európai Néppárt (Kereszténydemokraták) több ször is az alapértékükkel szemben döntöttek az EP-ben, például az azonos nemek házasságát illetően.

Hozzátette, egy politikusnak, egy jó politikusnak, mint Orbán Viktornak is van B, C terve is a jövőt illetően, de ezeket csak akkor lehet meglépni, ha az A terv már nem működik. A Fidesz még ebben v an, hiszen az a határozott szándéka, hogy az EPP térjen észhez. Deutsch Tamás szerint a Néppárt erre alkalmas, hiszen annak idején pont ezt találta ki Martens belga és Kohl német vezető. Ám most az EPP abba az irányba mozdul el, ami ellen fellépett ez a két jelentős konzervatív politikus – tette hozzá a képviselő.

Pedig azt kell látni, az európai szocialisták, liberálisok, zöldek, kommunisták a mostani eljárás szorgalmazásával éppen az EPP-t akarják gyengíteni, erre jó nekik az úgynevezett Fidesz kérdés napirenden tartása. Hozzátette, mindez nem előzmény nélküli, hiszen korábban Sarkozy francia elnököt és Berlusconi olasz miniszterelnököt5 is a Néppártot, annak értékeit megtagadó politikája miatt támadták. Mindig van egy néppárti szereplő, akit kipécéznek, és ha az EPP nem eléggé okos, akkor bekapja ezt a horgot és elkezdi a belső vizsgálatot, amivel éppen a legnagyobb riválisainak akar megfelelni. A politikus szerint az életösztön nagyobb a Néppártban, mint azt sokan gondolják.

Példaként hozta fel a képviselő Macron francia elnököt, aki véleménye szerint először a saját pártcsaládját zilálta szét a saját politikai elképzelései miatt, most ugyanezt tenné a tőle balra és jobbra álló pártcsaládokkal. Azt kell elkerülni, hogy az EPP a liberálisok kottájából játszon, erre van némi esély, ezt reméli is Deutsch Tamás.

A klímavédelemmel kapcsolatban arról beszélt a politikus, hogy ezzel a fontos témával Magyarországon a hagyományos pártok foglalkoznak, így a Fidesz is.