Magyarországnak pedig az a célja, hogy Közép-Európa ne csak gazdaságilag, hanem politikailag is erős legyen

Magyarországnak pedig az a célja, hogy Közép-Európa ne csak gazdaságilag, hanem politikailag is erős legyen

Nacsa Lőrinc, a KDNP országgyűlési képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kormány legújabb családtámogatási formáiról, a kormányzat szándékairól, pártja helyéről az Európai Néppárton belül.

A politikus beszélt arról a két új családtámogatási formáról, amelyek január 1-től kerültek bevezetésre, egyik a négygyermekes édesanyák teljes személyi-jövedelemadó mentessége, ennél különösen fontos, hogy ez nem szűnik meg a gyermek nagykorúvá válásával. A másik fontos családtámogatási forma a nagyszülői GYED, aminek a lényege a nevéből is következik, azaz ez a forma hozzájárul ahhoz, hogy a nagyszülő is otthon tudjon maradni a gyermekekkel, ha a szülők abban a helyzetben vannak, hogy mindketten dolgozni szeretnének. Ez utóbbi megkönnyítheti a családoknak az élet szervezését is, ami különösen fontos lehet.

Azt még nem lehet tudni, hogy az év eleje óta mennyien igényelték ezeket a támogatásokat, de azt lehet tudni, már a tavalyi évben is hatalmas volt az érdeklődés.

Nacsa Lőrinc beszélt a meddőséggel küzdők jelentős támogatásáról, a kezelések ingyenessé tételéről, erre azért is van szükség – tette hozzá a képviselő, mert Európa, így Magyarország is egy komoly demográfiai problémával küzd. Az is iag, hogy a kormányzati intézkedések hatására egy pici, de mégis pozitív elmozdulás történt itthon, az 1.25-ös termékenyégi ráta felment 1.5-re. A kormány tervei szerint szeretnék a 2-2.5-ös arányszámot elérni, ennek érdekében igyekeznek a családtámogatási politikát alakítani. Fontos szakítani azzal a dogmával, ami korábban létezett a magyar közbeszédben, azaz a három-négygyermekes család egyenlő legyen a szegénységgel. Szerencsére változott a közhangulat is, hiszen nem néznek egy sokgyermekes anyára furcsán az utcán. Visszatérve, az is igaz – mondta el a képviselő, hogy ma sok pár küzd meddőségi problémákkal, a kormány azt szerette volna, hogy a meddőség elleni kezelések ne kerüljenek olyan nagyon sok pénzbe, mint korábban, amikor magáncégek foglalkoztak ezzel. Ezért a kormányzat döntése értelmében ezek a kezelések a párok számára ingyenessé válnak februártól kezdve.

Arra a felvetésre, hogy mit tud kezdeni a kormány a külföldön élők hazacsábításával, Nacsa Lőrinc megjegyezte, eddig is nagyon sokat tett Magyarország azért, hogy hazajöjjenek a kint élők, dolgozók. Hozzátette azt is, semmiképpen nem tekintenek hibásként azokra, akik külföldre költöztek dolgozni a családjukkal, hiszen ez az EU egyik sajátossága, a szabad mozgás a közösségen belül. Ugyanakkor a kormány célja egy olyan ország építése, ahonnan nem éri meg elmenni, ahova megéri hazajönni. A politikus elmondta, hosszú évek óta kétszámjegyű a haza bérnövekedés, persze még nem tart ott a gazdaság, ahol szeretnék, de az irány az jó. Számtalan támogatást kaphatnak meg az emberek, a vállalkozások támogatásától kezdve, az otthonteremtési, a családalapításiig. Ezekre jogosultak azok is, akik haza szeretnének térni. Akik haza akarnak jönni, a kint megszerzett nyelvtudással, szakmai háttérrel itthon pillanatok alatt el tudnak helyezkedni.

Arra a kérdésre, hogy a KDNP is azt az utat járja-e be az Európai Néppártnál (EPP), mint a Fidesz, Nacsa Lőrinc elmondta, a hazai kereszténydemokratákat még Antall József, az első szabadon választott miniszterelnök hívta eg az EPP-be, a pártszövetségnek közel 30 éve a tagjai. Most a KDNP feladata az is, hogy minden lehetséges fórumon elmondják a Néppárt számára, hogy mit is gondolnak a pártcsalád kereszténydemokrata gondolatáról.

Az európai politikában ismét Magyarország lesz a téma, hiszen a sokat emlegetetett hetes cikkely kapcsán ismét a magyarokról fognak tárgyalni az Európai Parlamentben. A kormánypárti politikus megjegyezte, sok újat ettől a mostani vitától nem várnak, a magyar kormány minden alkalommal készen áll a vitákra, amiket minden nyitott kérdésben le is kell folytatni, le kell zárni a kérdéseket. Ugyanakkor azt a magyar tárgyalófél nem tartja tisztességesnek, ha már lezárt kérdéseket nyitnak újra, már megválaszolt kérdésekben támadnak újra, ez egy politikai támadás, szakmai köntösbe bújtatva. Mindezek ellenére a magyar kormány minden ilyen vitában részt kíván venni, annak ellenére, hogy a Sargentini jelentésre adott magyar válaszokat is megpróbálták lesöpörni az asztalról.

A vita kimeneteléről azt mondta el a politikus, hogy most a horvátok adják az EU soros elnöki tisztét, ők közép-európaiként talán jobban megértik a magyar és lengyel álláspontot, sok horvát politikus meg is jegyezte, be kell fejezni a kettős mérce alkalmazását.

Arra a felvetésre, hogy miként lehet adni Horvátország szavának, ahol éppen egy furcsa ügyben ítélték el hernádi Zsoltot, a MOL vezérét, a képviselő megjegyezte, ez egy ottani belpolitikai ügy. Minden ilyen gond ellenére nagyon jó a kapcsolat a két ország között, Magyarországnak pedig az a célja, hogy Közép-Európa ne csak gazdaságilag, hanem politikailag is erős legyen, ahogy az értékek szempontjából is.

Az ellenzék azon felvetésére, hogy kampányolni kell, a kormánypártok munkával és a kormányzati teljesítménnyel felelnek – emelte ki Nacsa Lőrinc, olyan döntések meghozataléval, ami a magyar emberek érdekeit szolgálja. A kormánypártok attól tartanak, hogy az ellenzék az önkormányzati választáson elnyert pozíciókat a kormány elleni hídfőállásnak tekinti,a kormány elleni harcra akarja használni, ami nem az adott településen élők érdekét szolgálja. Az emberek azt várják el egy városvezetőtől, hogy a kormánynál lobbizzon a település érdekében, olyan döntéseket hozzon, ami azt segíti, hogy az emberek megmaradjanak a településeken.