Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel.

A BreuerPress és a HetiTV hirei 2020.01.13. regelén

Félidős konzultációt tart Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke a Fidesz-KDNP választókerületi elnökeivel. A kormányzati ciklus felénél járva Orbán Viktor értékelő megbeszéléseket folytat a pártszövetség valamennyi választókerületi elnökével. A héten kezdődő találkozókon szóba kerülnek az eddig elért eredmények és a következő időszak kormányzati feladatai is.

Vitákkal teli időszakra számít a kormány az európai politikában, mert még mindig fennállnak az identitásválság okai, amelyeket az újra erősödő migráció hoz felszínre – mondta Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára. Az államtitkár elmondta, azt szeretnék elérni, hogy Európa képes legyen megvédeni magát a migrációs válságban és megerősíteni a gazdaságát. Jó lenne, ha az európai jobboldal is magáénak vallaná ezeket a célokat, és megújulna. Az Európai Néppártnak magának kell eldöntenie, hogy mit választ, és ettől függ, hogy a Fidesz merre megy tovább – tette hozzá. Az európai gazdaság a lassulás jeleit mutatja, ami önmagában is vitákat vetít előre. ” Dömötör Csaba szólt arról is, hogy a környezetvédelem közös ügy, amely a napi pártpolitikai csaták felett áll, s nem is lenne jó, ha azok „foglya” lenne. Hozzáfűzte, az utóbbi időszakban mintha az ellenzék megpróbálta volna kisajátítani a környezetvédelem ügyét.

Élettársak is igényelhetnek állami családtámogatást, például családi otthonteremtési kedvezményt (csok), a különbség a házastársakhoz képest az, hogy csak a meglévő gyermekek után vehetik igénybe – mondta Toldi Judit közjegyző. Felhívta a figyelmet arra, ha a pár időközben összeházasodik, akkor jogosulttá válik arra, hogy a később születendő gyermekek után is igénybe vegye a támogatást. Ugyancsak nyitott az élettársak számára is a többgyermekes családoknak új autó vásárlására nyújtott állami támogatás – tette hozzá a szakértő. A házastársak és az élettársak által másképp igénybe vehető családtámogatásokról szólva Toldi Judit elmondta: a családi pótlék esetében az élettársak másik tagjának gyermeke után is igénybe lehet venni a támogatást, de pluszkötelezettség, hogy hivatalosan igazolniuk kell az élettársi kapcsolat fennállását egy évre visszamenően. A munkabérből havonta igénybe vehető adókedvezménynél a gyerekek számának megfelelően érvényesíteni lehet az adójóváírást, de a jogszabály előírja, hogy szükséges a bejegyzés az élettársi nyilatkozatok nyilvántartásába, és szintén egy év kell a támogatás igénybevételéhez – jelezte a szakértő.

A kormánypárti frakciók szerint is meg kell állítani a „börtönbizniszt”, azt a jelenséget, hogy a fogva tartottak milliókat perelnek ki az államtól az általuk rossznak tartott börtönviszonyok miatt. Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivője kijelentette: a kormánypártok egyetértenek az Orbán Viktor kormányfő múlt csütörtöki évkezdő sajtótájékoztatóján elmondottakkal, miszerint gyilkosok, gyermekgyilkosok, rablók, csalók, erőszaktevők az ügyvédjeik segítségével milliókat perelnek ki az államtól a börtönkörülményekre hivatkozva. Ez a „börtönbiznisz” mára iparággá vált – mondta a frakciószóvivő, hozzátéve: bűnözők és ügyvédek gazdagodnak ezen, a rabok fejenként 6-10 millió forintra perlik az államot, „és több ezer ilyen pert indítottak dörzsölt ügyvédek a Soros-hálózat segítségével”. A bűnözőknek nem pénzjutalom, hanem büntetés jár – hangsúlyozta. Nacsa Lőrinc közölte: Magyarországon a börtönkörülmények sokat javultak az elmúlt években, több férőhely és új börtönök épültek és épülnek.

Több mint egymilliárd forint plusztámogatást biztosít a tokiói olimpiára való felkészülésre a kormány – közölte a sportért felelős államtitkár. Szabó Tünde kiemelte, hogy a magyar sportolók eddig 58 kvótát szereztek, de a létszámot a csapatsportágak is növelni is tudják. Az államtitkár kiemelte azt is, hogy több mint 100 millió forinttal nőtt a doppingellenes feladatokra fordítható összeg

Az MSZP szerint a társadalombiztosítási törvény közelmúltban végrehajtott módosítása miatt nagyságrendekkel emelkedhet azoknak a száma, akik az egészségügyi ellátás hiánya miatt meghalnak. Korózs Lajos az Országgyűlés népjóléti bizottságának szocialista elnöke hangsúlyozta, hogy a tb-törvény szigorításával 591 ezer ember marad egészségügyi ellátás nélkül.

 

Külföld:

A feszültség enyhítését szorgalmazta Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, miután Teheránban rövid időre előállították Nagy-Britannia teheráni nagykövetét, akit azzal vádoltak, hogy részt vett egy tüntetésen. Az előállítást az iráni hatóságok is megerősítették. „Nagyon aggaszt bennünket a brit nagykövet iráni előállítása. A bécsi egyezmény betartása kötelező. Az Európai Unió kéri, hogy enyhítsék a feszültséget, és adjanak teret a diplomáciának” – írta a Twitteren Borrell. Rob Macaire nagykövet Twitter-üzenetében leszögezte, hogy semmilyen tüntetésen nem vett részt. A lelőtt ukrán repülőgép áldozatainak emlékére tartott megemlékezésre ment, akik között brit állampolgárok is voltak. Hozzátette, hogy öt perccel korábban távozott az eseményről, majd az emberek skandálni kezdtek. „Másfél óráig tartottak fogva, miután elhagytam a helyet. Diplomaták őrizetbe vétele minden országban törvényellenes” – írta a nagykövet. A MAU ukrán nemzetközi légitársaság szerdai, Teheránból Kijevbe tartó, az iráni légierő által tévedésből lelőtt járatán 176-an tartózkodtak, valamennyien életüket vesztették.  Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő Jeruzsálemben azt mondta: Irán ugyanúgy hazudott a gép lelövéséről, mint a titkos atomprogramjáról.

 

Ausztria hidat alkot Kelet- és Nyugat-Európa között – mondta Sebastian Kurz osztrák kancellár azon a brüsszeli sajtótájékoztatón, amelyet január eleji beiktatása óta tett első brüsszeli látogatása alkalmából közösen tartott az Európai Bizottság elnökével, Ursula von der Leyennel. „Ausztria Európa szívében helyezkedik el, és mindig nagyon jó kapcsolatot ápolt Kelet-Európával. Arra törekszünk, hogy megerősítsük ezt a köteléket – mondta az osztrák kancellár. Beszédében hangsúlyozta, hogy az éghajlatváltozás kezelése elsőrendű feladat lesz az osztrák konzervatívok és a Zöldek első koalíciójában. Az a cél – tette hozzá -, hogy Ausztria az európai uniós Zöld megállapodás 2050-es határidejénél tíz évvel korábban, már 2040-re teljesítse a célt, a karbonsemlegesség megteremtését. A kancellár bejelentése szerint ennek első állomása az lesz, hogy 2030-ra Ausztria teljes villamos energiáját megújuló energiaforrásokból állítja elő.

 

A házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat mellett egy további jogintézmény is szükséges a közösséget alkotó és egymásról gondoskodó emberek támogatásához a liberális német Szabad Demokrata Párt (FDP) új javaslata szerint. Az ellenzéki párt a napokban nyújtja majd be a szövetségi parlamentben az úgynevezett felelősségközösségről (Verantwortungsgemeineschaf) szóló javaslatát, amely az egymásért rokoni, házassági vagy bejegyzett élettársi kapcsolat nélkül is felelősséget vállaló emberek támogatását szolgálja.   Az elképzelés szerint a tagság egy ilyen közösségben egy sor kötelességgel járna, például ápolási és eltartási kötelezettséggel, de a tagok adókedvezményeket is kaphatnának – a házasságban élőket megillető adókedvezmények mintájára -, és örökölhetnének is egymástól. Ilyen közösséget hozhatnának létre például barátok, szomszédok vagy idős, egyedülálló emberek, akik elhatározzák, hogy gondoskodni akarnak egymásról. A közös háztartás nem lenne alapkövetelmény.

 

Kilenc tüzérségi lövedék csapódott be Irakban egy légitámaszpontra, amelyen korábban amerikai katonák szolgáltak – adta hírül az iraki rendőrség. A támadás három iraki őrt megsebesített, amikor az egyik gránát a Balad bázis bejáratát találta el. A támaszpont 90 kilométerre északra van Bagdadtól. A Hszinhua kínai hírügynökség nem tüzérségi lövedékek, hanem hét, Katyusa típusú rakéta becsapódását jelentette, a Reuters brit hírügynökség pedig négy sebesültről írt. Egyelőre senki sem jelentkezett a támadás elkövetőjeként. A dpa német hírügynökség emlékeztetett arra, hogy a múlt hét elején Irán rakétatámadás hajtott végre két olyan iraki támaszpont ellen, amelyen amerikai katonák vannak, megtorlásul azért, mert amerikai dróncsapás végzett Bagdadban az iráni Forradalmi Gárda tábornokával, Kászem Szulejmánival, a gárda műveleti főnökével.

 

Közel három hetes csendet megtörve vasárnap délben megszólaltak a rakétára figyelmeztető szirénák a dél-izraeli Nahal Oz kibbucban. Az Izraeli Védelmi Erők Twitteren közölték, hogy a szirénákat nem rakétaindítás aktiválta, és az incidens vizsgálat alatt áll. Gázai média jelentések szerint az övezetet uraló Hamász terrorszervezet politikai szárnyának vezetője, Ismail Haniyeh Ománba utazott részvétlátogatásra. Kábúsz bin Szaid asz-Szaid ománi szultán péntek este, ötven évi uralkodás után elhunyt. Utódja unokatestvére, a 65 éves Hajszán bin Tárik asz-Szaid kulturális miniszter lett. Az utolsó rakétatámadásra december 25-én helyi idő szerint este 9 órakor került sor. A Gázai övezetből Askelonra kilőtt lövedéket elfogta a Vaskupola.

 

Gazdaság:

 

Folytatódik a vidékfejlesztés és az agrárium megerősítése 2020-ban, a gazdák kiszámíthatóságra számíthatnak a támogatáspolitikában – mondta Nagy István agrárminiszter. A miniszter kiemelte, hogy a magyar gazdálkodóknak idén több mint 450 milliárd forintot fizetnek majd ki különböző terület- és állatalapú támogatási jogcímeken a tavasszal benyújtandó támogatási kérelmeik után, emellett 100 milliárd forintos beruházási kölcsönt biztosítanak. Többek között támogatják az öntözésfejlesztési beruházásokat, folytatják a vidékfejlesztési programot, az országfásítást és folytatódnak a Közös Agrárpolitika (KAP) reformjára vonatkozó tárgyalások is. A jogalkotási feladatok között van a családi gazdasági és az őstermelői kategória évtizedes, ráncfelvarrásra szoruló szabályozási környezetének rendezése, a mezőgazdasági adózás rendszerének megújítása, valamint a hazai szőlő-borágazat szabályozási környezetének megújítása, egy új bortörvény megalkotása – tette hozzá.

 

Időjárás:

 

Hétfőn reggel országszerte párás, ködös, nyirkos idő várható. Sokfelé, különösen a keleti országrészben sűrű ködmezők is kialakulhatnak, melyekben 100 méter alá csökken a látótávolság!

Napközben a köd ritkul, felszáll, többnyire szürke rétegfelhőzetté alakul, javulnak a látási viszonyok. A rétegfelhőzet már nagyobbrészt makacsan megmarad. Elsősorban a nyugati, délnyugati térségben van esélye kis körzetekben elvékonyodni. Alapvetően borongós, szürke idő lesz jellemző, délnyugaton lehet bízni némi szűrt napsütésben és enyhébb délutánban.

Éjszaka ismét erősödik a párásság. Az északi országrész fölé vastagabb felhőtakaró várható, míg délen eleinte csillagfényes lehet az égbolt, majd ott is leszáll a köd.

 

A jellemző hőmérséklet átlaga hétfő reggel -5 – -2, hétfő délután  délnyugaton +3 – +5, északkeleten -1 – +2, fok körül alakul.