Szalay-Bobrovniczky Vince: Számos civil szervezet van, amelyik jelentős külföldi támogatást kap

A Soros György nevéhez köthető szervezetek egy kifejezett ideológiai tevékenység mentén szerveződtek

Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a civil szervezetek támogatásáról, de természetesen szóba kerültek a külföldről támogatott szervezetek is.

A politikus korábban több országban is dolgozott nagykövetként, így ebben a minőségében felelt arra a kérdésre, hogy jelenleg milyen lehet diplomáciai képviselet vezetni Teheránban, ahol most a közel-keleti helyzet élesedik. Megjegyezte, nem lehet könnyű, de nem csak most, hanem bármikor más is, ez a poszt is kihívásosnak számít.

A helyettes államtitkár, mint a civil kapcsolatokért felelős szakember arról beszélt, hogy a magyar civil szektor működik, jól van, egyre jobban lesz, a források is növekednek. A Modern Városok Program, valamint a Magyar Falvak program keretében is elindul egy új civil program, ami azt is jelenti, hogy összességében jóval jelentősebb forrásokat tud az állam elkülöníteni a civilek részére. Ez utóbbi nem a Nemzeti Együttműködési Alapon (NEA)keresztül fog érkezni, hanem egy másik forrásból, amit Gyopáros Alpár államtitkár vezet.

Szalay-Bobrovniczky Vince megismételte egy korábbi nyilatkozatát, azaz azt emelte ki, hogy azért hirdette meg a NEA már tavaly októberben a civilek számára a pályázati alapját, hogy minél hamarabb tudjanak a nyertesekkel szerződni és utalni is számukra. Most zajlanak a döntések az öt kollégiumban, így a remények szerint az első negyedévben már a folyamatok be is fejeződnek.

A támogatásokkal kapcsolatban a helyettes államtitkár kiemelte, a döntéseket teljesen független grémiumok hozzák a pályázatok 85 százalékáról, ezen felül van egy 15 százalékos miniszteri keret, ez utóbbi a Miniszterelnökség joga és felelőssége. Ez azt jelenti, hogy a politikának a pályázatok túlnyomó többségéhez semmi köze nincsen. Szalay-Bobrovniczky Vince azt is megjegyezte, csupán a 15 százalékos miniszteri keretnél érzékelteti a kormány a saját prioritásait, ami ellen egyébként senki sem emelt még kifogást. Azonban azt is látni kell, a kormány senkitől sem követel semmit, azaz nyerhetnek és nyernek olyanok is támogatást, akik teljesen ellentétesen gondolkodnak a kormányzathoz képest.

A politikus kiemelte, a kormány a civil társadalom számára egy kapcsolódási pont szeretne lenni, hiszen ezek a szervezetek hasznos munkát végeznek, pártpolitikai kötődéstől függetlenül.

Számos civil szervezet van, amelyik jelentős külföldi támogatást kap, köztük vannak olyanok, amelyek inkább a háttérben dolgoznak, hasznos tevékenységet végezve és vannak olyanok is, amelyek semmi mást nem csinálnak, mintsem folyamatosan a magyar kormány tevékenységét bírálják. A politikus szerint ezen szervezetek csak a mostani kormányt bírálják, a 2010 előttieket egyáltalán nem, ezeket a szervezeteket Soros György nevével lehet összekötni az államtitkár szerint. Hozzátette, nem igazán tud arról, hogy ezek a szervezetek hasznos tevékenységet folytatnának, de az is igaz, hogy nem fordultak a NEA egyetlen kollégiumához sem.

Szalay-Bobrovniczky Vince szerint a Soros György nevéhez köthető szervezetek egy kifejezett ideológiai tevékenység mentén szerveződtek, erről beszélt többek között a miniszterelnök is az év első Kormányinfóján, aki hozzátette, nagyon jó lenne, ha Soros György nem ellenségként tekintene a magyar kormányra, de már4a ez már így alakult, ezen nem lehet változtatni.