Kétszer több pénz a köztisztaságra Terézvárosban

Kétszer több pénz a köztisztaságra Terézvárosban

Soproni Tamás, Terézváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a választási ígéreteiről, terveiről, a 2020-as évi költségvetés néhány fontosabb eleméről.

A polgármester a választási ígéretei kapcsán kérdésre válaszolva elmondta, a tervezett okosparkolás projekt megvalósítása egy hosszabb projekt, szerencsére van hazai példa is rá, az V. kerületben ezt már megvalósították, ennek kapcsán fel is veszik a kapcsolatot a Belvárossal. A kampányban a politikus többször beszélt az Andrássy útról, ahol például egy rövid szakaszon műfű van. Soproni Tamás megjegyezte, nem csak ezt a részt szeretnék megújítani, hanem az utat teljes hosszában, egyben kívánják kezelni az ügyet. A zöldfelületek kapcsán a Főkerttel vették már fel a kapcsolatot, a városvezető megjegyezte, itt is nagyon jó az együttműködés Budapest vezetésével.

A Momentum politikusa arra a véleményre, amely szerint pártja a Demoikratikus Koalíció kistestvére lenne, határozottan úgy felelt, ez biztosan nincs így, az öt évvel ezelőtt megalakult mozgalom ma már egy jelentős párttá nőtte ki magát, amelynek már van két EP képviselője, csak a fővárosban három polgármestere. Az ellenzéki együttműködésről úgy vélekedett, ebbe a közös munkába minden szereplő beleteszi a magáét, ahol a kitűzött célok megvalósításáért tevékenykednek.

Soproni Tamás a kampányban külön beszélt a köztisztaságról, amely Terézvárosban is problémás, ám a győzelme óta még nem történt látható változás. Erre a polgármester úgy reagált, hogy a még létező 2019-es költségvetést az előző vezetés fogadta el, amiben jóval kevesebb pénzt fordítottak az utcák tisztaságára, mint amit most tervez az új városvezetés. Konkrétabban több mint a dupláját tervezik az új költségvetésben, azaz 500 milliót fordítanának köztisztaságra, ami jelentős emelkedés. Az eredmények eléréséhez persze szükség van jól megfizetett emberekre is, a munkaerőhiány azonban érzékelhető itt is. Ám a tervek szerint az új kerületi büdzsé februári elfogadása után már fél éven belül érzékelhetők lesznek a változások a tisztaság területén is – jelentette ki Terézváros első embere.

Arról külön beszélt Soproni Tamás, hogy a szomszéd kerülettel, Erzsébetvárossal mindenképpen közösen kell gondolkozni a jövőről, mert például a Király utca kapcsán közösek a problémák, de a különböző kulturális programoknál közösek a feladatok is. Hozzátette, szerencse az is, hogy ebben Niedermüller Péterben, a VII. kerületi polgármesterében ebben partnert lát.

Ami a Király utca és környékét illeti, Soproni Tamás elmondta, itt is Budapesttel közösen kell cselekedni, vannak már különböző tervek, mint például a Deák Ferenc tér és a Nagymező utca által behatárolt terület egyfajta gyalogos kulturális negyeddé történő fejlesztése. Ez sok kérdést vet fel az autósok számára is, de a politikus hozzátette, az itt élőknek komoly gondot okoz jelenleg a nagyon rossz levegőminőség. A városvezető azon lesz, hogy a Király utca is része legyen ennek a tervnek.

Soproni Tamás a tervezett költségvetésről azt mondta, a források rendelkezésre állnak, az előző vezetés nem üres kasszát hagyott hátra. A tervek között szerepel többek között bérlakások építése, a meglévők felújítása, a szociális bérlakás-állomány növelése, ezekre lesz pénz. De terveznek elektromos autóvásárlást is, ezt például az előző vezetés hivatali gépjárműveinek az eladásából fedeznék. Az új járművel pedig mozgássérültek szállítását is képesek lesznek megoldani.