A Mazsihisz vallási identitása változatlan

A Mazsihisz vallási identitása változatlan

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt beszélt a megemlékezésekről, változó világra nyitott zsidóság gondolatáról, valamint a tervezett változásokról.

A Mazsihisz is megemlékezett a nemrégiben elhunyt Varga Imre szobrászművészről, aki fantasztikus életművet hagyott hátra, több mint 300 szobra látható a világban és Magyarországon, így a Dohány utcai zsinagóga kertjében található Emlékfa is. Heisler András hozzátette, amikor ez a szobor elkészült, akkor ahhoz nagy bátorság és felelősség kellett, hogy Európa legnagyobb zsinagógája mellett készítsen el egy műalkotást hatszázezer elpusztított magyar zsidó emlékére. A művész mindezt vállalta, megcsinálta és nem is akárhogyan. Varga Imre búcsúztatására természetesen a Mazsihisz elnöke is elmegy.

Heisler András korábban többször is nyilatkozott, hogy hanuka egy családi ünnep, a magyar neológia hagyományai szerint ezt otthon vagy a közösségekben ülik meg, ám a Mazsihisz idén egy nyilvános utcai gyertyagyújtást is tartott. Az elnök szerint ez csak ellentmondásosnak tűnik, de nem az, hiszen ezt az eseményt egy olyan helyre szervezték a Várban, ahol a föld alatt egy középkori zsinagóga található, amit a remények szerint egyszer majd kiásnak.

A Mazsihisz elnöke rövidesen Izraelbe utazik, ahol többek között egy nyilvános beszélgetésre is elmegy, ahol bárki kérdezheti a zsidó vezetőt, Heisler András elmondta, többször is volt már itt, most is a magyarországi zsidóság jelenlegi helyzetéről, terveiről fog beszélni. Ezt követően Jeruzsálembe megy, ahol egy nemzetközi megemlékezésre megy, amelyet az auschwitzi haláltábor felszabadítására rendeznek. Mint elmondta, Magyarországot hivatalosan Áder János köztársasági elnök képviseli. Arra a felvetésre, hogy a lengyel államfő egy diplomáciai vita kapcsán kijelentette, nem megy el az eseményre, Heisler András kijelentette, ez egy olyan pillanat, ahol minden diplomáciai konfliktust félre kell tenni, itt hatmillió emberről kell megemlékezni. Áder János köztársasági elnök például többször idézett beszédében azt mondta, Auschwitz számít Magyarország legnagyobb temetőjének.

A Mazsihisz elnöke beszélt arról is, hogy amikor a szervezet meghirdette a változó világra nyitott zsidóság programját, akkor ennek része az is, hogy helyet adnak a B’nei Brith magyarországi páholya által rendezendő nemzetközi konferenciának, hiszen minden olyan zsidó civil szervezet fontos, amelyik a zsidóságnak hasznos munkát végeznek. Ugyanilyen fontos az is, hogy a Mazsihisz és vezetősége az Élet Menete Alapítvány rendezvényén is megjelenjen, amelyik a magyar társadalom egyik nagyon fontos eseménye.

Heisler András a neológia kapcsán kijelentette, az ellenkező híresztelésekkel szemben, a Mazsihisz vallási identitása változatlan, ahogy a zsinagógák szokásrendje is, amit változtatni szeretnének, az csupán egy szervezeti módosítást jelentene, nem pedig vallási változást.