Új szakma Magyarországon: képzett alvásterapeuta

Magyarországon a felnőtt lakosság több mint harminc százaléka küzd alvásproblémákkal. Az alvászavarok és alvásbetegségek megelőzése az egészség megőrzésének a záloga. Ehhez kíván hozzájárulni az első hazai alvásterapeuta képzés, melyre a Magyar Alvás Szövetség, a Budapesti Alvásközpont és a Döntéshozók Akadémiája szervezésében került sor.

A képzéssel a magyarországi alváskultúra erősítését, az alvásegészség fenntartását szolgálják. Az új szakma első hivatalos képviselői – többek között – tudományos területeken, mentálhigiénés szolgálatoknál, nevelési tanácsadókban, egészségügyi és oktatási intézményekben, alvásipari vállalatoknál és szolgáltatóknál folytathatnak szakmai ismeretterjesztést.

Rendszer-szemléletű megalapozottságú ismeretek birtokában végezhetik munkájukat, és közreműködhetnek – megfelelő licence szerződés alapján – az Alvásorvosok Világszövetségének magyarországi képviselő szervezete által minősített képzési programmal rendelkező ismeretterjesztő munkában, szakértői segítséget nyújthatnak az alváshoz kapcsolódó tevékenységek alvásminősítési kidolgozásában, feladatuk lesz a tervezett országos alvásterapeuta hálózat kiépítésben, az alvásipar területein és a hazai Sleepfriendly (alvásbarát) programok elterjesztésében.

Dr. Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár gratulált az első képzett alvásterapeutáknak. A Magyar Alvás Szövetség közleménye szerint a képzés jövő év februárjában folytatódik.

Forrás: Magyar Alvás Szövetség