Niedermüller Péter: A téli feladatairól, a bulinegyedről, a megemlékezésekről.

Ennek a feladatnak prioritása van

Niedermüller Péter, Erzsébetváros polgármestere a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kerület fontosabb téli feladatairól, a bulinegyedről, a megemlékezésekről. 

A politikus megerősítette Budapest főpolgármesterének véleményét a hétfői havazás kapcsán, mely szerint nem fordulhat elő többször olyan kaotikus helyzet, mint amilyen volt a fővárosban. A kerületi önkormányzat a maga nagyon korlátozott lehetőségein belül igyekezett mindent megtenni a hómentesítésben. Hozzátette, a céljuk az egész közterületi rendszer újjáalakítása, új gépek beszerzése, több ember felvétele, de ez természetesen nem megy egyik napról a másikra. Arra a kérdésre, hogy miként tudják a szükséges munkaerőt megszerezni, a polgármester megjegyezte, ez nagyon nehéz, az egyik lépésük az, hogy Erzsébetváros igyekszik visszakerülni a közmunkaprogramba, amiből korábban kilépett, mellette igyekeznek az utcákon dolgozók munkabérét is megemelni, de az is igaz, eddig nem találtak ezekre a munkákra embereket.

A bulinegyedben hajnalban már nem igazán találni nyitva tartó szórakozóhelyeket, ugyanakkor ittas, részeg embereket igen. Ennek kapcsán Niedermüller Péter azt fejtette ki, az önkormányzat sok mindent tud, de a turisták megnevelése nem tartozik ebbe a kategóriába. A képviselőtestület létrehozott egy bizottságot, amelyiknek éppen a bulinegyed anomáliáinak a feltárása, a megoldása a feladata. Velük kapcsolatban azt tudja tenni az önkormányzat, hogy mind a rendőrség, mind a kerületi rendészeti hatóság vezetőjének felhívták a figyelmét arra, az eddigieknél sokkal határozottabban járjanak el az említett esetekben. A polgármester megjegyezte, rövidesen megnézik, hogy lett-e eredménye ennek a kérésnek. De az is igaz, számtalan már élő rendelet van az éjszakai alkoholfogyasztás és árusítás kapcsán, ezeket egész egyszerűen be kellene tartani. Ám azt is tudomásul kellene venni, nem lehet csodát várni egyik napról a másikra.

Erzsébetvárosban sok idős és rászoruló él, arra a kérdésre, hogy a téli hónapokban mit tud tenni az önkormányzat azért, hogy ne fázzanak, ne fagyjanak meg az emberek a lakásaikban, a politikus úgy felelt, nemrég derült ki, hogy több olyan lakás és ház is van Erzsébetvárosban, ahol különböző technikai okok miatt nincs fűtés. Az előző vezetés erre azt tette, hogy amikor valaki a helyzet miatt nagyon tiltakozott, akkor odaküldtek két olajradiátort. Az önkormányzat most méri fel, hány olyan lakás van jelenleg, ahol az ott lakók ki vannak téve annak, hogy a téli hidegben megfagyjanak. Utána pedig villámgyors megoldást keresnek, hogy a lehetőség szerint az egyik napról a másikra vissza lehessen kapcsolni a gázszolgáltatást. Ennek a feladatnak prioritása van, azaz mindenképpen lesz a megoldásra forrás a költségvetésben – jelentette ki Nidermüller Péter.

A polgármester beszélt a Klauzál téren tartott rendezvényről, ahol a pesti gettó felállításának 75. évfordulójára emlékeztek. Véleménye szerint Erzsébetváros polgármestereként kutyakötelessége volt ezt megszervezni, megrendezni, ott beszédet mondani. Hozzátette, nem csak azt az egy megemlékezést tervezték, lesznek még további rendezvényeik is, sőt januárban, a gettó felszabadulására emlékezve egy külön ünnepi eseményt is szerveznek.

A politikus kijelentette, az ellenzéki koalíció a kerületben működik, hiszen minden résztvevőnek az a célja, hogy egy jobb és hatékonyabb önkormányzat működjön a kerületben. Sok innovatív ötlet merült fel, ezeknek köszönhetően hoztak létre egy fenntarthatósági és klímavédelmi kabinetet, valamint egy antidiszkriminációs kabinetet. Hozzátette azt is, biztos abban, hogy ez az együttműködés a következő években is jól működik majd, valamint azt is kijelentette, minden erejével azon van, hogy a kampányígéreteit teljes mértékben betartsa.