Színházi Olimpia -Színházak, artisták, a magyar cirkuszművészet jövője

Színházak, artisták, a magyar cirkuszművészet jövője

Fekete Péter, az EMMI kultúráért felelős államtitkára a Heti Tv Pirkadat című műsorában a munkájáról, a magyar kultúráról, a cirkuszművészet megújításáról is beszélt.

Az államtitkár beszélt a munkájáról, ami nagyon sok területet ölel fel, nem csak az általa sokat gyakorolt és nagyon kedvelt előadóművészetet. Példaként hozta fel a magyar levéltári rendszert, ami véleménye szerint Európában egyedülálló, mint hozzátette, az lenne a legjobb, ha ezeket az intézményeket a fiatalok is felkeresnék, hogy akár a saját családfájuk után is kutathassanak.

Fekete Péter külön beszélt a Várban lévő rekonstrukcióról, amelynek során megújul az a terület is, ahol jelenleg az Országos Széchenyi Könyvtár is található, azt azonban hozzátette, nincs még meg az OSZK új helye, azaz nem lehet tudni, hogy hova költözik. Valószínűleg egy kétlépcsős költözés lesz, azaz először egy ideiglenes helyre megy a könyvtár, hogy utána egy zöldmezős beruházás keretében kapja meg a végleges helyét, erről egyébként már nagyon komoly tárgyalások folynak – jegyezte meg a politikus.

Az államtitkár megerősítette azt az információt, amely szerint már több int hat hónapja dolgozik a kulturális kormányzat azon, hogy a magyar artistaképző létrehozzon egy együttműködést a kínai társintézménnyel. Ennek megfelelően jött el most egy kínai csoport a Nagycirkuszba, hogy a magyarok megismerhessék a kínai cirkuszvilág működését alaposabban, de ezen kívül a magyarországi cirkusz fesztiválra meghívták már a kínai iskola három jelentős produkcióját is. A következő feladat az lenne, de ez még csak álom szintjén van meg, hogy a magyar artistaképző Kínában indítson el egy komplett osztályt szeptembertől.

Az államtitkár beszélt még arról, hogy az egykori Nemzeti Színház, a jelenlegi Pesti Magyar Színház a kormányzati tervek szerint a jövőben a Nemzeti Ifjúsági és Családi Színház lesz, ehhez természetesen egy jelentős felújításra lesz szükség, azaz ez is része lesz a már meglévő nagy színház-felújítási folyamatnak, ami Kaposvárral kezdődött, majd folytatódik Debrecennel, Veszprémmel és másokkal. Egyébként a Pesti Magyar Színház adott otthont a Baross Imre Artistaképző Intézet jubileumi előadásának, ahol a hetven évvel ezelőtti alapításra emlékeztek. Fekete Péter szerint szimbolikus értelme volt, hogy ezt a rendezvényt egy színházban tartották meg, hiszen a cirkuszművészet éppen abba az irányba mozdul el, hogy nyisson a társművészetek felé. Mint hozzátette, számára fontos, hogy sikerüljön egyszerre megőrizni a hazai cirkuszművészet tradícióit, másrészt mindezek mellett meg is újítani ezt a műfajt.

Fekete Péter beszámolt arról, hogy nemrégiben járt Szentpéterváron, ahol Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház vezetőjével kérték el a Színházi Olimpia rendezési jogát 2023-ra, az év folyamán derül ki, hogy ebben sikerrel jártak el. A magyar pályázatban nem csak a fővárosi, hanem a vidéki és a szabadtéri színházak is szerepelnek, ha sikerül elnyerni a rendezés jogát, akkor erre az eseményre 70 országból érkeznek Magyarországra színdarabok, előadások.

Az államtitkár elmondta, nagyon hiányzik neki a színház, a rivaldafény, de szerencsére a cirkuszművészet megújításáért felelős miniszteri biztosi posztját megtarthatta, így ebből egy kicsi most is jut neki. A Fővárosi Nagycirkusz helyzetéről megjegyezte, nagyon bízik abban, hogy a kormányzat döntése értelmében a Nyugati pályaudvar mögötti rozsdaövezetbe tudnak majd egy közparkot tervezni, sok fával, ez adna otthont majd az új cirkuszépületnek, jelenleg erről is folynak az egyeztetések.