A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.23. reggelén

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.11.23. reggelén

Az elmúlt két hónapban a Fidesz tábora a teljes választókorú népességen belül 35-ről 32 százalékra csökkent. A Momentum ugyanebben az időszakban bővítette táborát, 5-ről 8 százalékra. A legerősebb ellenzéki párt pozíciójáért a Momentum a Demokratikus Koalícióval van szoros versenyben. A DK-nak szeptember óta nem változott a támogatottsága – 9 százalékos. A Jobbik őrzi a 6 százalékot, az MSZP-nek két hónapja ugyanennyi híve volt, most 5 százalékon áll. A Mi Hazánk Mozgalom és a  Kétfarkú Kutyapárt 2-2 százalékon állt szeptemberben és novemberben is. Az LMP legutóbb 2, most 1 százalékot ért el. A Párbeszéd továbbra is 1 százalékos, a pártnélküliek aránya 33 százalék. A biztos pártválasztók között a Fidesz ebben a hónapban 49 százalékot ért el. A Demokratikus Koalíció az aktív szavazók 15 százalékára számíthat, a Momentum pedig 11 százalékukra. A Jobbik és az MSZP közel azonos táborral rendelkezik az elkötelezett szavazók csoportjában: 9 illetve 8 százalékot kapnak. A Mi Hazánk Mozgalom négy hónapja tartósan az elkötelezett szavazók 3 százalékára számíthat, az LMP-nek most 2 százaléka van ebben a körben, a Párbeszédnek 1 százaléka. – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet november első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának.

Mindenki kaphat szakmai segítséget a dohányzásról leszokáshoz, amelyben az akarat a legfontosabb, ezért szakszerű segítséggel meg kell erősíteni és támogatni kell a magatartásváltást – mondta az egészségügyért felelős államtitkár a „Ne gyújts rá!” világnapon. Horváth Ildikó elmondta, ezt a segítséget az érintettek megkaphatják az Országos Dohányzás Leszokás Támogatási Módszertani Központtól, az egészségfejlesztési irodáktól, de számos honlap, illetve egy telefonos applikáció is rendelkezésre áll. A november 21-ei „Ne gyújts rá!” világnap célja, hogy ezen a napon a dohányosok ne gyújtsanak rá, legyen ez a nap a leszokásuk első napja. Az államtitkár kiemelte, fontos a gyerekkorban elkezdett prevenció, hogy tudatosítsuk a gyerekekben: a dohány károsítja a szervezetet, egy dohányos életét 10-14 évvel rövidíti meg a cigarettázás, és ugyanilyen fontos, hogy mindenki tisztában legyen a passzív dohányzás ártalmaival is.

Harsányi László társadalomtudós, a Fényből a sötétbe című könyv szerzője, az Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület (OMIKE) történetének kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a kötetről, az egyesület Művészakciójáról.

Harsányi László elmondta, az OMIKE történetével akkor kezdett el foglalkozni, amikor fel kellett állnia a Holokauszt Dokumentációs Központ igazgatói székéből, egy vele együtt szintén távozott munkatársa hívta fel a figyelmét a témára, ami addig teljesen feltáratlan volt. Nekifogtak az anyagok gyűjtésének, készítettek egy weboldalt is, majd kiállításokat is szerveztek, a Zsidó Múzeumban, a Bajor Gizi Múzeumban, közben egymás után írt tanulmányokat is. Később közel két évvel ezelőtt gondolta azt, hogy az összegyűjtött dokumentumok, a megírt tanulmányok után egy kötetbe kell összefogni az OMIKE történetét.

A könyvet végül a Napvilág Kiadó jelenttette meg, a bemutató hatalmas érdeklődés mellett zajlott le a Goldmark teremben. Az OMIKE története egy nagyon jellegzetesn magyar történet – tette hozzá Harsányi László, így nem biztos, hogy idegen nyelven sikeres tudna lenni, de már az is nagy dolog lenne, ha itthon eljutna ez a könyv minél több helyre. Már csak azért is – emelte ki, mert ez az egyesület a magyarországi zsidóság egyik kitörölhetetlen emléke, de mellette ez egy jelentős magyar kultúrtörténeti emlék is egyben. Mert például a magyar kultúrtörténet eddig 1938-ban ért véget, majd a felszabadulás után kezdődött újra. Ami a két időpont között volt, azt eddig senki nem írta meg, senki nem dolgozta fel.

Az OMIKE történetének egyik legjelentősebb eseménye a Művészakció volt, amikor a művészeti életből a származásuk miatt kitiltott alkotóknak igyekeztek segítséget nyújtani. Róluk emlékezett meg egy emléktábla a Goldmark teremben, de a könyvbemutató kapcsán egy másik márványtáblát is átadtak, hiszen Harsányi László kutatásainak köszönhetően újabb művészek, alkotók neve és életpályája kerület elő a félhomályból.

 

Külföld:

Az Európába irányuló illegális migráció megállításában alapvető fontosságú az Európai Unió külső schengeni határainak megvédése – jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Prágában, a V4-ek és Ausztria belügyi tárcavezetőinek találkozója után. „A migráció terén egyértelműen a külső schengeni határok védelme a legfontosabb. Ugyanakkor a segítséget oda kell vinni, ahol a problémák keletkeznek” – mondta Pintér Sándor újságíróknak nyilatkozva. Leszögezte: Magyarország, amely külső schengeni határokkal rendelkezik, jelenleg ugyan képes saját erőből is megvédeni határait, de természetesen szívesen veszi visegrádi társai segítségét is.

 

November 27-ére írta ki a szavazást az új összetételű Európai Bizottság jóváhagyásáról az Európai Parlament (EP) házbizottságaként működő, úgynevezett Elnökök Értekezlete, miután értékelte, majd hivatalosan is lezárta a meghallgatásokat. A testület az illetékes parlamenti szakbizottságok ajánlásainak megfelelően szabad utat engedett a meghallgatott huszonhat biztosjelöltnek, és így jövő héten sor kerülhet a strasbourgi plenáris ülésen a megerősítő voksolásra a végleges összetételt tükröző listáról. Végül az EU-tagországok csúcsvezetőit tömörítő Európai Tanács nevezi ki minősített többséggel a bizottságot, de ez pusztán formalitásnak számít. Az Ursula von der Leyen vezette új Európai Bizottság november elsején lépett volna hivatalba, azonban ezt el kellett halasztani. A cél most december elseje, ami jelen pillanatban annak ellenére is tarthatónak tűnik, hogy a kiválásra készülő Egyesült Királyság kormánya nem jelölt tagot a testületbe.

Az Európai Néppárt (EPP) január végéig döntést hoz a Fideszről, miután a magyar kormányzó párt néppárti tagságát 2019. március 20-án a Fidesz és a néppárti elnökség közös javaslatára felfüggesztették – közölte újságíróknak nyilatkozva Donald Tusk, az EPP újonnan megválasztott elnöke Zágrábban. A felfüggesztés miatt a Fidesz nem vehet részt az Európai Néppárt ülésein, nem szavazhat, és nem állíthat jelölteket pozíciókra. A végleges döntést a Fidesz esetleges távozásáról az Európai Néppártból az úgynevezett bölcsek tanácsának értékelése alapján hozza meg a pártcsalád. Tusk decemberre várja a három bölcs jelentését. Az EPP elnöke szerdán, a választás előtti elmondott beszédében kijelentette: mélységesen hisz abban, hogy csak azoknak van felhatalmazásuk vezető tisztségre pályázni, akik képesek a biztonság érzését adni az embereknek, de szabadságjogaik megőrzésével együtt. Semmiképpen sem szabad átengedni a biztonság és a rend ügyét azoknak a politikai populistáknak, manipulátoroknak és autokratáknak, akik elhitetik az emberekkel, hogy a szabadság nem egyeztethető össze a biztonsággal, a határok és a területek védelme pedig a liberális demokráciával és a jogállamisággal.

 

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető elutasította Mun Dzse In dél-koreai elnök meghívását a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) puszani csúcstalálkozójára – számolt be a KCNA észak-koreai hírügynökség. A KCNA által idézett közlemény szerint a jelenlegi kedvezőtlen légkörben semmi értelme sem lenne Kim látogatásának, amely puszta formalitás lenne. A dokumentum egyúttal bírálta Mun kormányát, mert nem tartotta magát a tavalyi csúcstalálkozókon kötött megállapodásokhoz. A dél-koreai elnöki hivatal november 5-én, mint a rendezvény vendéglátója, levelet küldött Kimnek azzal a kéréssel, vegyen részt a délkelet-ázsiai vezetők november 25-én kezdődő kétnapos csúcstalálkozóján. Szöul arra kérte Phenjant, hogy akkor is képviseltesse magát az eseményen, ha Kim személyesen nem tud jönni – tájékoztatott az észak-koreai hírügynökség.

 

Gideon Szá’ár Likud képviselő kijelentette, hogy pártvezetői választást fog követelni abban az esetben, ha Izraelben egy éven belül harmadszor is választásokra kerül sor, azzal érvelve, hogy neki sikerülne az, amiben Benjamin Netanjahu miniszterelnök kudarcot vallott, és alakítana egy kormányt az ország egyesítésére. „Ha nem alakul ki új kormány, és új választásokra kerül sor, akkor nem ésszerű, hogy a miniszterelnöknek sikerül kormányt alakítania a harmadik választás után, ezért úgy gondolom, a helyes és szükséges dolog az, hogy összeállítsunk egy ütemtervet a Likud vezetői választások számára. A Likud alkotmánya ezt követeli,” mondta Szá’ár a Jpost konferenciáján, emlékeztetve, hogy a Likud demokratikus párt, ellentétben a Jáir Lapid vezette Jes Atiddal, mely nem tart ilyen választásokat. A kérdésre, hogy miért neki kéne lennie az új pártelnöknek, Szá’ár azt mondta, „Azt hiszem, én képes leszek kormányt alakítani és egyesíteni az országot és a nemzetet.”

 

Gazdaság:

 

Az új Európai Bizottságnak fel kell gyorsítania a szabadkereskedelmi egyezmények tárgyalásait, Magyarország abban érdekelt, hogy minél nyitottabb legyen a világgazdaság – közölte Szijjártó Péter a nemzetközi kereskedelmi ügyekkel foglalkozó tagállami miniszterek ülésének szünetében. A külgazdasági és külügyminiszter kiemelte: Magyarországnak érdeke, hogy minél kevesebb vám, nem vám jellegű akadály, kereskedelmi korlátozás és szankció legyen érvényben. „Minél kevesebb van ezekből, nekünk annál jobb” – fogalmazott. Elvárásként fogalmazta meg az új brüsszeli testülettel szemben, hogy a lehető legtöbb szabadkereskedelmi megállapodást kösse meg a lehető leggyorsabban, illetve hogy a gazdasági és kereskedelmi kérdéseket ne keverje politikai ügyekkel.

 

Időjárás:

Szombaton már mindenhol sokat süthet a nap, kevés felhő lesz az égen, eső nem várható. A délkeleti szél kelet, északkelet kivételével ismét többfelé megélénkül, megerősödik. Napközben 6-12  fokig melegszik a levegő.