Most az a legfontosabb, hogy rendeződjön a helyzet a Néppárton belül

Most az a legfontosabb, hogy rendeződjön a helyzet a Néppárton belül

Hölvényi György, a KDNP EP képviselője a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt az Európai Néppárt kongresszusáról, a pártcsalád és Európa jövőjéről.

A politikus az Európai Néppárt (EPP) zágrábi tisztújító kongresszusán vett részt, amiről elmondta, ez az esemény európai szempontból jelentős volt, mert az EP választás, az Európai Bizottság helyzete, valamint Magyarország szerepe is arra predesztinálta a kongresszusi képviselőket, hogy bizonyos dolgokban döntsenek. Hölvényi György szerint elindult egy együttgondolkodás abban, hogy mit is kelene kezdeni Európával. A kongresszuson megválasztották az EPP új vezetését, de az is igaz, hogy az eseménynek volt egy nagy hiányossága, hiszen a Fidesz a felfüggesztés miatt nem volt jelen.

Arra a kérdésre, hogy miért csak a Fidesz függesztette fel a tagságát az EPP-ben, a KDNP miért maradt teljes jogú tag, a politikus elmondta, a magyar kormánypártok pártszövetségben működnek, de ez két pártot jelent, a Néppártban is két helyet jelent, arról nem beszélve, hogy a magyar kereszténydemokraták a kilencvenes évek eleje óta teljes jogú tagjai a Néppártnak. Ám a pártszövetség, a szövetség továbbra is fennáll. Eddig a Fidesz adott alelnököt az EPP-ben, ez most a felfüggesztés miatt nem történt meg, azonban a KDNP nem jelölt egyetlen politikust sem a pártcsalád vezetésébe. Erre azért sem vállalkoztak, mert mint azt a képviselő kiemelte, most az a legfontosabb, hogy rendeződjön a helyzet a Néppárton belül, azaz most nem a posztok elosztása a lényeg. Azt is látni kell, a Fidesz-KDNP pártszövetség a néppárti EP frakcióban, ahol teljes jogú tagok, nagyon komoly munkát végez, az EPP-t illetően még várat magára a megoldás, bár a politikus szerint most azért jobbak az esélyek a megegyezésre. Már csak azért is, mert nem a posztokról van szó, hanem arról, hogy az egyre radikalizálódó baloldallal szemben képes-e a Néppárt politikai alternatívát adni – tette hozzá a képviselő. Ezt a Fidesz nélkül nem lehet megcsinálni, hiszen az Európa egyik legsikeresebb jobbközép pártja. Arra a kérdésre, hogy mi lesz akkor, ha a Fidesz kilép a Néppártból, a KDNP marad-e, Hölvényi György úgy felelt, erre a variációra még nem gondolt, de ez hosszabb távon tarthatatlan lenne.

A képviselő elmondta, a mostani ciklusban is úgy gondolták sokan, hogy neki érdemes lenne tovább foglalkozni a fejlesztéspolitikával és az üldözött vallási kisebbségek helyzetével foglalkozni, hiszen ezekben sikereket ért el, ezért a téma kijelölt felelőse lett az EPP frakciójában. Hozzátette, a két terület azért is függ össze, mert az üldözött vallási kisebbségek a hátrányos megkülönböztetés mellett sok esetben óriási szükséget is szenvednek. Például Afrikában a vallási felekezetek azok, amelyek valós társadalmi bázissal rendelkeznek, ám ezt Európában valamiért nem akarják észrevenni, holott ezekkel az afrikai országokkal csak akkor lehet kezdeni valamit, ha ezeket a vallási szervezeteket figyelembe veszik. sajnos Európa nem ismeri Afrikát, az ottani helyzetet, ami botrány, már csak azért is – tette hozzá a poliitkus, mert most is azok az országok akarják meghatározni az események menetét, amelyek a történelem során felelőssé váltak a jelenlegi helyzetért, mint egykori gyarmattartók. Magyarországnak úgy lehet szerepe a rendezés érdekében, hogy vannak az afrikai országok vezetői közül páran, akik egykor, még a nyolcvanas években itt tanultak, de mellette ki lehet és ki kell használni az egyházakkal való kapcsolatot is, felekezetektől függetlenül. Nem egyszerű, hiszen jelenleg az Európai unió egy szélsőséges szekularizmusban szenved – vélekedett Hölvényi György.

Az is egy rossz gyakorlat, hogy az EU-ban egyelőre szövegek szintjén elindult egy gyakorlat Izrael elítéléséről. Ahhoz, hogy ez nem tudjon megvalósulni, küzdelem kell, amiben nagyon komoly szerepe van a V4-es országoknak. Hozzátette, soha ne gondolta volna, hogy egy európai intézmény ennyire Izrael ellenessé tud válni, ahogy azt sem, hogy európai baloldali pártok ennyire antiszemitává tudnak válni.