A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.04

A BreuerPress és a HetiTV hírei 2019.10.04

Egy nap van a határidő lejártáig, de eddig csak nagyon kevés delegáltat, mindössze 8670-at jelentettek be a jelöltek és jelölőszervezetek a helyi választási bizottságokba és szavazatszámláló bizottságokba az október 13-ai önkormányzati és nemzetiségi választásra. Öt évvel ezelőtt 33 ezer delegált követte nyomon a választást. A választási bizottságok megbízott tagjait október 4-én, pénteken 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetőjénél kell bejelenteni. A Nemzeti Választási Iroda csütörtöki adatai szerint mindössze 8670 delegáltat jelentettek be a jelöltek és jelölőszervezetek a szavazatszámláló bizottságokba és az egyszavazókörös településeken a helyi választási bizottságokba.

Idegenforgalmi szempontból óriási együttműködési lehetőségek állnak Magyarország és Szerbia előtt – hangsúlyozta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az újvidéki LORIST Idegenforgalmi, Halászati, Vadászati és Sportfelszerelés-kiállításon. Kiemelte, hogy újvidéki látogatása alkalmával a szerb kormány tagjaival két konkrét együttműködésről tárgyalt, az egyik a gyógyturizmusra, a másik pedig a vadászattal, halászattal, környezetjárással kapcsolatos turizmusra vonatkozik. Semjén Zsolt a szerbiai városban népszerűsítette a 2021-es Egy a természettel című Vadászati és Természeti Világkiállítást is, amelynek egyik kiemelt vendége Szerbia lesz.

 

A Demokratikus Koalíció (DK) nem hagyja, hogy államosítsák az önkormányzatok közlekedési vállalatait – jelentette ki Nemes Gábor, a XVI. kerület ellenzéki polgármesterjelöltje. A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke a Népszava csütörtöki cikkére hivatkozott, amelyik szerint a kormány azzal bízta meg az innovációs és technológiai minisztert, hogy jövő március végéig készítsen javaslatot a helyi közösségi közlekedés állami finanszírozásának modelljére. A politikus hozzátette, a hírek szerint a kabinet az ügyben egyetlen önkormányzattal sem egyeztetett. Nagyon úgy tűnik, hogy egyik pillanatról a másikra, erőből próbálják meg elvenni az önkormányzatok közlekedési cégeit, miközben számos város költött sokat a saját busztársaságaira – fogalmazta meg véleményét.

 

Meghirdette a jövő évi roma nemzetiségi pályázatokat a Belügyminisztérium, négy kategóriában összesen 620 millió forintra lehet pályázni. Roma nemzetiségi civil szervezetek támogatására 200 millió forint keretösszegig lehet pályázni, kulturális programok megvalósítására 150 millió forint, hagyományőrző táborok szervezésére 250 millió forint, roma nemzetiségi pedagógusok továbbképzésének szervezésére 20 millió forint áll rendelkezésre – közölte a BM. A hagyományőrző táborok forrását – a tavalyihoz képest – 50 millió forinttal megemelték, így jövőre még több gyermek ismerkedhet a roma kultúrával, hagyományokkal. A roma nemzetiségi civil szervezetek pályázatait 30 napos, a kulturális kezdeményezéseket és a táborpályázatokat 60 napos beadási határidővel hirdették meg.

 

Harsányi László, közgazdász, társadalomkutató, az OMIKE (Országos Magyar Izraelita Közművelődési Egyesület) történetének kutatója a Heti Tv Pirkadat című műsorában beszélt a rövidesen megjelenő könyvéről.

Harsányi László beszámolt arról, hogy az OMIKE történetét feldolgozó kutatásai most végre egy kötetben is megjelennek. Mint elmondta, ez a legsikeresebb magyar-zsidó közművelődési egyesület volt, ami 1909-től egészen 1950-ig működött, több ezer taggal, közreműködővel, az egyesületet Hevesi Simon főrabbi alapította.

Az OMIKE átélte az I. világháborút, dolgozott a numerus clausus alatt, majd elérkezett az az időpont 1939-ben, amikor is az I. zsidótörvény nyomán létrejött a Színművészeti Kamara, amikor is az OMIKE és a Pesti Izraelita Hitközség vezetői úgy határoztak, szükség van egy művészmentő programra. Ez lett a Művészakció, amelynek az első előadására 1939. november 11-én került sor a Goldmark teremben. Erre az eseményre is emlékezve rendezik meg Harsányi László könyvbemutatóját 2019. november 11-én szintén a Goldmark teremben.

Harsányi László hozzátette, a kutatásai nyomán újabb olyan áldozatok nyomára bukkant, akik az OMIKE Művészakciójában vállaltak szerepet, és áldozatául estek a holokausztnak. A Goldmark teremben eddig is volt már egy márványtábla, amelyik a Művészakcióban résztevő áldozatok nevét tartalmazza, de a mostani kutatómunkának és Frölich Róbert főrabbinak is köszönhetően egy újabb tábla kerül fel a falra. Ezzel kapcsolatban arról is beszélt a kutató, hogy a munka még nem ért véget, mert még vannak olyan nevek a Művészakcióban szerepet vállalók között, akiknek a sorsáról keveset lehet tudni.    Mikor alaposabban megismerte az OMIKE egyesület tevékenységét, akkor határozta el, hogy ezt a történetet mindenképpen meg kell írnia, mert az OMIKE az, amire a mai magyar zsidóság is büszke lehet, ahogy az egész magyar társadalom, mert ez sem egy kizárólagosan zsidó ügy. Ez egy magyar kultúrtörténet, hiszen akiket kirekesztettek, akiknek a pályáját kettétörték, akiket megöltek, mind-mind a magyar kultúra részei voltak. Ezt a veszteséget pedig a magyar kultúra szinte a mai napig sem tudta pótolni.

 

Külföld:

Boris Johnson brit miniszterelnök a Brexitről döntő népszavazáson kifejezett népakaratot igyekszik teljesíteni, és ezért őt nem támadni kellene, hanem inkább tiszteletet érdemel – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Londonban. Szijjártó Péter látogatásának programjában kétoldalú tárgyalások szerepelnek a brit kabinet több magas rangú tagjával, köztük Dominic Raab külügyminiszterrel és Steve Barclay Brexit-ügyi miniszterrel. Kijelentette: Magyarország igazságtalannak tartja azokat a támadásokat, amelyek a nemzetközi sajtó részéről érik a brit kormányfőt. Magyarország érdeke az, hogy minden olyan körülményt kiszűrjön, amely a későbbi együttműködést nehezítené – tette hozzá.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint az ír szigeten az egységes árukereskedelmi szabályozási térség létrehozásáról szóló londoni javaslatok kompromisszumok, és nem tartalmaznak mindent, amit a kormánya el szeretett volna érni. Jonhson a brit parlament alsóházában szólalt fel a Brüsszelnek továbbított javaslatról, amely az ír sziget egészére és minden áruféleségre, köztük az agrárélelmiszerekre kiterjedő egységes kereskedelmi szabályozási térség kialakítását irányozza elő. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy a brit EU-tagság megszűnéséről (Brexit) szóló döntés még odébb van, de a tartalékmegoldást – backstop -, amelynek alapján az Egyesült Királyság egésze vámuniós viszonyrendszerben maradna az Európai Unióval – el kell vetni. Hozzátette, hogy az Európai Unió építő szellemben reagált a szerdán előterjesztett javaslataira. Elismerően beszélt London „európai barátairól”, mert elfogadták, hogy foglalkozni kell vele.

Észak-koreai közlés szerint az ország sikerrel tesztelte egy új típusú, tengeralattjáróról indítható ballisztikus rakétáját (SLBM). A phenjani rezsim három év szünet után az első ilyen rakétakísérletet hajtotta végre szerdán, mindössze néhány nappal az Egyesült Államokkal az észak-koreai atomfegyver-program korlátozásáról kezdett tárgyalások hét végére tervezett folytatása előtt. A KCNA állami hírügynökség jelentése hangsúlyozza, hogy a Pukgukszong-3 típusú rakétával végrehajtott kísérlet „új korszakot nyitott” az Észak-Korea elleni külső fenyegetések megfékezésében”. A jelentés rámutat, hogy a ballisztikus rakétát függőleges üzemmódban, meredek röppályán bocsátották fel az ország keleti partvidékén lévő Vonszani-öbölből, ezért a művelet nem fenyegette a szomszédos országok biztonságát.

 

  • Letették képviselői esküjüket Izrael új – immár huszonkettedik – parlamentjének törvényhozói. Az előrehozott választásokat a szeptember tizenhetedikén tartották. Benjamin Netanjahu kormányfő, a jobboldali Likud párt elnöke beszédében egy újabb előrehozott választás rémét vázolta fel arra az esetre, ha nem sikerül kormányt alakítania. Közölte, hogy mindent elkövet ennek elkerülésére, és kormányfő-jelöltként ismét egy egységkormányban való részvételre szólította fel a választásokon legtöbb szavazatot elnyert centrista Kék-Fehér pártot.Reuven Rivlin államelnök beszédében szintén egy egységkormány megalakítására szólított fel, és kijelentette, hogy a választási eredmények a politikai patthelyzet ellenére derűlátásra is okot adnak, és tiszteletet ébresztenek az izraeli társadalom iránt, mert – mint fogalmazott – piros lapot mutattak a populizmusnak.

 

Először találkozott Benjamin Netanjahu miniszterelnök és a Jiszráel Beitenu párt vezetője, Avigdor Liberman a szeptember 17-i választások óta, azonban a megbeszélés nem hozott áttörést a stagnáló koalíciós tárgyalásokban. A találkozó kevesebb mint egy órán belül véget ért. „Netanjahu felajánlotta Libermannak, hogy csatlakozzon a lehető leghamarabb a kormányhoz, hogy lehetővé váljon a nemzeti egységkormány megalakulása,” nyilatkozta a Netanjahu vezette Likud, míg a Jiszráel Beitenu megismételte felhívását egy széles koalíció alakítására, mondván, „az előre vezető helyes út egy közös alapértékekre épülő megállapodáson nyugszik a Jiszráel Beitenu, a Likud és Kék-Fehér között,” mielőtt a kormány összeállítása megvitatásra kerülne. A Jiszráel Beitenu bejelentette, hogy „prezentálni fogja saját ajánlatát” az ország két legnagyobb rivális pártjának, ha a jövő héten nem sikerül megállapodniuk a hatalommegosztásról. „Az utolsó, amire az országnak most szüksége van az egy újabb választás kiírása,” nyilatkozta a párt, hozzátéve, hogy egy harmadik szavazás valószínűleg nem módosítaná jelentős mértékben a politikai térképet.

Gazdaság:

 

Horst Seehofer német belügyminiszter csütörtök este az Ankara melletti Gölbasiban további pénzügyi támogatást ígért Törökországnak menekültügyben.  Seehofer, valamint Dimitrisz Avramopulosz, az Európai Bizottság migrációs ügyekért felelős európai uniós biztosa azért tartózkodik Törökországban, hogy a Görögországot egyre inkább terhelő migrációs nyomás kapcsán tárgyaljon a török illetékesekkel a 2016-os EU-török menekültügyi egyezmény alkalmazásáról.    Seehofer a Süleyman Soylu török belügyminiszterrel tartandó megbeszélés előtti sajtótájékoztatón leszögezte: azért jöttek, hogy megerősítsék a megállapodást.

Készen állunk hozzájárulni, amihez csak tudunk – tette hozzá.    Seehofer és Avramopulosz péntek délelőtt még Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszterrel is találkozik, majd Athénba utazik tovább, hogy az ottani illetékesekkel is egyeztetéseket folytasson.

 

Időjárás:

 

Pénteken frontmentes, eseménytelenebb, változóan napos-felhős-párás-ködfoltos és hűvös időre van kilátás. A reggel kifejezetten hidegnek ígérkezik pára és ködfoltokkal. Délelőtt ritkulnak, többnyire eloszlanak a ködfoltok. A déli országrészben várható nagyobb eséllyel napsütés, míg északon tartósan megmaradhat a párásságból kialakuló felhőzet, illetve délután, észak felől újabb felhősáv éri el a térséget.  Északkeleten, elvétve kisebb eső, szemerkélés is előfordulhat belőle.

Éjjel az északról érkező felhőzet beborítja az országot. Északon kisebb eső, szemerkélés is előfordulhat elszórtan.

A jellemző hőmérséklet átlaga péntek reggel délen 5-7, északon 2-5, péntek délután délnyugaton 16, északkeleten 12 fok körül alakul.